AFSCHEIDSDUEL OER-ODC'ERS WIL EN JAN

Sportveteranen stoppen na zo'n 114 voetbaljaren

MARC CLEUTJENS

Niet zonder tegenstribbelen incasseerde Wil de Nijs (73) zaterdagmiddag in sportpark Molenwijk een rode kaart. Kort voor het rustsignaal werd de oudste veteraan van ODC door scheidsrechter Arjan van Bokhoven symbolisch van het veld gestuurd om zich 'morrend' bij teamgenoot Jan van der Meijden (67) op de reservebank te voegen. Wil en Jan zetten na 114 actieve voetbaljaren een punt achter hun lange loopbaan bij de Boxtelse sportclub.

Teamleiders Theo van den Bosch en Simon van Beurden wilden het vertrek van Wil en Jan niet geruisloos laten passeren. Daarom organiseerden ze een heuse afscheidswedstrijd voor de twee oudste veteranen van ODC. Tegenstander Oirschot Vooruit was graag bereid als sparringpartner te fungeren en bood stevig weerstand in het doelpuntrijke duel.

In aanwezigheid van een handjevol familieleden en supporters kruisten ODC en Oirschot Vooruit de degens op het kunstgras van sportpark Molenwijk. Wil stond in de basis maar kwam slechts één helft in actie. ,,Ik ben op een leeftijd gekomen dat de blessuregevoeligheid toeneemt", vertelt hij. Lachend: ,,Ik had eigenlijk willen stoppen op mijn zeventigste maar omdat ik nog zo fit was, heb ik dat telkens uitgesteld. Nu is het moment wel daar en heb ik er vrede mee."

Jan hing zijn voetbalschoenen vorig jaar al aan de wilgen. ,,Na elke wedstrijd moest ik twee tot drie dagen bijkomen. Spierpijn, kwaaltjes, je kent dat wel. Vandaag had ik het liefst meegespeeld, maar het is beter om dat niet te doen. Ik zorg wel dat ik fit blijf hoor. Ik ga elke week naar de sportschool." Ook Wil gaat niet stilzitten: ,,Ik ben een fanatiek badmintonspeler. Ik speel elke week bij BCO in De Braken. Wat dat betekent? Badminton Club Overdag. Allemaal senioren die overdag tijd genoeg hebben."

JOHAN CRUIJFF

Wil begon op zesjarige leeftijd bij de tricolores en doorliep alle elftallen. De laatste 34 jaar speelde hij wekelijks op zaterdagmiddag bij de veteranen. ,,Ik heb 65 jaar bij ODC gevoetbald", blikt hij terug. ,,Ik ben tussentijds even weggeweest. Toen ik in de jaren zestig met de A1 kampioen werd, ben ik gescout door PSV. Voor die club heb ik twee jaar in de jeugdafdeling van het betaald voetbal gespeeld."

Niet zonder trots vertelt Wil dat hij in die periode met PSV 1 tegen een piepjonge Johan Cruijff heeft gespeeld. ,,In het seizoen 1964-1965 was ik invaller in de eredivisiewedstrijd tegen Ajax in De Meer. We verloren met 5-0 en Cruijff scoorde alle doelpunten." Op YouTube circuleren zwart-wit beelden van deze wedstrijd waarop ook Wil heel even te zien is. Met gebogen hoofd, na alweer een Amsterdamse tegentreffer…

ONVERVALSTE HATTRICK

Jan meldde zich op achttienjarige leeftijd aan bij ODC en kan terugkijken op 49 actieve voetbaljaren bij zijn club. ,,Ik begon in de A3 waarin ik speelde met onder meer de huidige wethouder Herman van Wanrooij en onze teamleider Theo van den Bosch", vertelt Jan. ,,Bij de senioren kwam ik jarenlang uit voor ODC 5. De laatste 31 jaar heb ik bij de veteranen gespeeld."

Wil en Jan werden na afloop van de afscheidswedstrijd in sportpark Molenwijk verrast met een grote bos bloemen. Het duel tegen Oirschot Vooruit eindigde in een gelijkspel. ODC kwam in de eerste helft dankzij een onvervalste hattrick van Marcel Voets stevig aan de leiding, maar zag de tegenstander in de tweede helft krachtig terugkomen: 7-7.