Afbeelding
Foto: Maarten Melis

REKENKAMERCOMMISSIE KONDIGT NIEUW RAPPORT AAN


Meewerkend Boxtel ligt onder de loep

PÅL JANSEN

Er loopt momenteel een onderzoek naar wijkgericht werken en burgerinitiatieven in de gemeente, oftewel Meewerkend Boxtel. De rekenkamercommissie (rkc) bekijkt hoe de lokale overheid is omgegaan met de in 2015 gestarte werkmethode, zo bevestigt voorzitter Jan van den Heuvel.

De rkc houdt niet alleen alle beleidsplannen tegen het licht, ook wordt er momenteel een enquête verspreid onder inwoners, ondernemers en bedrijfsleven. Tevens vinden er gesprekken plaats met belangenorganisaties (denk bijvoorbeeld aan Platform Selissen en Dorpsberaad Liempde) die opkomen voor hun directe dorp of wijk. ,,Met die interviews zijn we momenteel in volle gang", aldus Van den Heuvel. ,,Mensen die mee hebben gedaan aan een inwonersinitiatief kunnen de enquête tot eind december invullen." Inwoners van de gemeente Boxtel die betrokken zijn (geweest) bij een burgerinitiatief, zijn daarvoor al persoonlijk benaderd.

HOGE VERWACHTINGEN

Dat de rkc de afgelopen vijf jaar onderzoekt, komt doordat in die periode het wijkgericht werken concreet vorm kreeg. Zo werden in 2016 de wijkmakelaars aangesteld, het eerste aanspreekpunt voor bewonersinitiatieven. En burgemeester Mark Buijs introduceerde circa vijf jaar geleden de nieuwe manier van werken van de plaatselijke overheid. Inwoners zouden meer zeggenschap krijgen, maar werden ook opgeroepen zelf met meer initiatieven te komen. Meewerkend Boxtel werd positief ontvangen, maar is de laatste jaren nogal aan kritiek onderhevig. Zo constateerde Brabants Centrum in september 2018 dat met name ondernemers vinden dat er niet erg wordt meegewerkt vanuit de gemeente. Ook werden te hoge verwachtingen bij inwoners geschept.

EERSTE RESULTATEN

Voorzitter Van den Heuvel van de rkc wil de eerste resultaten in februari presenteren tijdens een informatieve raadsvergadering. ,,De bedoeling is in ieder geval dat niet alleen de raad wordt geïnformeerd, maar dat ook de deelnemers aan ons onderzoek die avond aanwezig zijn. Zo willen we dat er discussie op gang komt. Het definitieve rapport verwachten we vervolgens in maart of april 2020."

Uit de enquête Waar staat je gemeente? - ingevuld door zevenhonderd mensen - bleek in juli dat 20 procent van de respondenten 'veel vertrouwen' had in het gemeentebestuur, tegenover 31 procent landelijk. De Boxtelaren gaven hun relatie met de lokale overheid bovendien een rapportcijfer van een 5,6, tegenover 6,1 in de rest van Nederland.


Actie Dubbel Schenken

Bosch Wijnkopers bestaat veertig jaar en houdt daarom de actie Dubbel Schenken. Hans en Mieke Bosch doneren een deel van hun omzet aan Willem Tinnenbroek (13), die spaart voor een nieuwe hockeyrolstoel. Doneren kan via NL69 RABO 0345 6802 35.

Meewerkend Boxtel: onder die slogan roept de gemeente haar inwoners op om met eigen initiatieven op de proppen te komen. De rekenkamercommissie doet onderzoek naar de veelbesproken manier van werken van de lokale overheid. (Foto: Peter de Koning).