Deze stuw maakt plaats voor een nieuwe. Die komt ongeveer driehonderd meter stroomopwaarts te liggen. (Foto: Peter de Koning, 2018).
Deze stuw maakt plaats voor een nieuwe. Die komt ongeveer driehonderd meter stroomopwaarts te liggen. (Foto: Peter de Koning, 2018). Foto: Peter de Koning

PROJECTPLAN WATERSCHAP IS DEFINITIEF

Dijkverhoging Esch gaat komend voorjaar van start

Om te zorgen dat Esch droge voeten houdt bij hoog water, verhoogt waterschap De Dommel de dijken langs de Essche Stroom. Het projectplan voor het verbeteren van de keringen is 3 september definitief vastgesteld. De werkzaamheden starten naar alle waarschijnlijkheid komend voorjaar. Afhankelijk van de ruimte tussen de beek en de huizen in Esch, legt het waterschap een groene dijk of een wal met damwand aan.

,,Er zijn geen bezwaren ingediend tegen het ontwerp van de nieuwe keringen. Een mooi resultaat van een langdurig proces dat we samen met de inwoners van Esch hebben doorlopen", geeft projectleider Hans Koekkoek aan. "De opgave was echt complex. Met name omdat een deel van de huizen in Esch zo dicht bij de Essche Stroom staat."

Momenteel wordt gewerkt aan het bestek. Daarna volgt de aanbesteding. Als die is afgerond, kan de schop de grond in. Koekkoek: ,,Uiteraard houden we contact met de bewoners over de werkzaamheden, de planning en de transportroutes. De uitvoering zal gefaseerd plaatsvinden en uiterlijk in 2021 klaar zijn."

Tot het karwei behoort ook het vervangen van de stuw bij de Kollenberg. ,,Ongeveer driehonderd meter stroomopwaarts richting de Ruiting komt straks een stuw te liggen. Vissen kunnen die in de toekomst passeren door een meanderende vistrap."

BEEKHERSTEL

Een beek die als een flonkerende slang door het landschap meandert, met zuiver water waarin vissen floreren en groene oevers waarop kleine zoogdieren rondscharrelen en vogels voedsel vinden: dat is de Essche Stroom zoals waterschap De Dommel haar voor ogen heeft. Sinds 2006 is daarom beekherstel gaande. Tussen 1960 en 1965 werden meanders rechtgetrokken en werd de waterloop verbreed en verdiept. Hoogteverschillen en houtwallen verdwenen ten behoeve van de landbouw. Het waterschap wil nu juist terug naar een meer natuurlijke stroom met een smallere bedding en meer kronkels. Het laatste traject van dit project omvat de Essche Stroom vanaf de Belversedijk tot Esch. Momenteel is er een plan in ontwikkeling.

Om aanpassingen aan het riviertje te kunnen doen, is overleg met tal van grondeigenaren nodig. Er lopen allerlei gesprekken, meldt de projectleider. ,,In het voorjaar organiseren we een informatiebijeenkomst om de omgeving te informeren over het plan."