Achter den Eijngel in 2018. Vanwege de ligging nabij de Kampina is een natuurtoets nodig. (Foto: Peter de Koning.)
Achter den Eijngel in 2018. Vanwege de ligging nabij de Kampina is een natuurtoets nodig. (Foto: Peter de Koning.) Foto: Peter de Koning

VERDWIJNEN AGRARISCHE PERCELEN COMPENSEERT UITSTOOT BOUW

Natuurtoets voor Achter den Eijngel

JAN HERMENS

Voor nieuwbouwplan Achter den Eijngel in Lennisheuvel moet de provincie een verklaring van geen bedenkingen afgeven. Dat komt door de nabijheid van Natura 2000-gebied Kampina. Bouwprojecten mogen niet leiden tot een toename van stikstof in dit kwetsbare gebied. Er kan een vergunning verleend worden, maar alleen als door compensatie van stikstofuitstoot de balans op nul uitkomt. Beleidsadviseur Bart van de Staak van de gemeente Boxtel verwacht geen vertraging in de voortgang van het bouwplan.

Van de Staak informeerde dinsdagavond de gemeenteraad over de stand van zaken omtrent stikstof en woningbouw in de gemeente Boxtel. De vernietiging van het Programma Aanpak Stikstof (PAS) door de Raad van State heeft voor de bouwprojecten die momenteel in de gemeente Boxtel op stapel staan, geen gevolgen. Wel voor Achter den Eijngel in Lennisheuvel en mogelijk voor Roderweg/Hamsestraat in Liempde.

Van de Staak: ,,De provincie moet voor Achter den Eijngel een verklaring van geen bedenkingen afgeven, daar zit een natuurtoets in. Als de gemeente groen licht krijgt van de provincie, kan ze de benodigde vergunning verstrekken."

RODERWEG/HAMSESTRAAT

Het project in Lennisheuvel omvat 87 woningen. De bouw daarvan brengt stikstofuitstoot met zich mee. Van de Staak: ,,Bouwactiviteiten zijn vervuilend, dat is onvermijdelijk. Machines lopen op benzine of diesel. Het maakt wel veel uit of het materieel oud is of van na 2015. We moeten in Lennisheuvel compenseren om op een stikstofemissie van nul mol uit te komen. Omdat daar agrarische percelen verdwijnen, verwacht ik dat we het evenwicht bewaren en dan is een verklaring van geen bedenkingen vermoedelijk geen probleem."

De kans bestaat dat ook voor nieuwbouwplan Roderweg/Hamsestraat in Liempde een natuurtoets nodig is. Van de Staak: ,,Dat is nog niet duidelijk, we zijn met de berekeningen bezig. Het zal erom hangen. De beoogde bouwlocatie in Liempde bevindt zich veel verder van de Kampina dan Achter den Eijngel, dat scheelt. Ook hier geldt: er verdwijnen agrarische percelen, dat weegt mee. Mocht het nodig zijn, dan kopen we stikstofrechten."

p Aan de zuidkant van Lennisheuvel, nabij de Heerenbeekloop (voorgrond), wil de gemeente Boxtel 87 nieuwbouwwoningen realiseren in het plan Achter den Eijngel. Vanwege de ligging nabij de Kampina is een natuurtoets nodig voor de uitstoot van stikstof. (Foto: Peter de Koning, 2018).KERSTFESTIJN OP EN ROND RAADHUISPLEIN

Liempde wordt Winter Wonderland

Winter Wonderland in het dorpscentrum van Liempde moet zaterdag 14 december leiden tot een gezellig en sfeervol festijn met live muziek, smaakvol eten en drinken, winterse activiteiten en bijzondere kerstcadeaus. Zowel jong als oud komt van 16.00 tot 20.00 uur aan zijn trekken, stellen de organisatoren.

Verenigingen, lokale en regionale ondernemers en verschillende standhouders zorgen samen voor een gezelligheid en sfeer. Ook wordt de jaarlijkse Kribkesroute die avond geopend. Verder ontvangen clubs die deelnemen aan de spaaractie Op Liemt Gemunt hun cheques.

Er zijn live optredens van onder meer Antoinette van Roosmalen, fanfare Concordia, Feestbend Toeternietoe, hofkapel De Kromploegers, Noottoestand, Op Naor d'Honderd, 't Herriemenieke en vanBakkus. Daarnaast wordt er muziek gedraaid door DJ Willem.

RUIM 260 KERSTSTALLEN

De Kribkesroute voert dit jaar langs ruim 260 kerststallen en bestaat uit meerdere wandelroutes die in lengte variƫren. Die zijn vanaf dinsdag 10 december te downloaden via de website www.kribkesroute.nl of via de mobiele app Routes in Het Groene Woud.