Afbeelding
Foto: Peter de Koning

5.500 BEZOEKERS BIJ PUBLIEKSEVENEMENT 'STAPEL OP SINT' • LOVENDE REACTIES VAN BEZOEKERS ÉN BEWONERS

Sint heeft goede hoop op terugkeer naar Stapelen

HENK VAN WEERT

Sint-Nicolaas kijkt met een heel tevreden gevoel terug op zijn verblijf in het Boxtelse kasteel Stapelen. Dat meldde de goedheiligman deze week in een exclusief interview met deze krant. ,,En als het een beetje meezit, mag ik ook volgend jaar weer binnen de kasteelmuren logeren", glundert de snoepgoedfilantroop.

Liefst 210 vrijwilligers waren vanaf half november in touw om de Sint en zijn Pieten een aangenaam verblijf te bieden. Kleedsters, schminkers, cateraars, mensen van de logistiek en versiering. De groep was aanzienlijk groter dan voorheen. Mensen wilden graag meehelpen bij Stapel op Sint om er zo voor te zorgen dat duizenden kinderen een onvergetelijk bezoek beleefden.

,,Het is werkelijk onbeschrijfelijk hoe enthousiast mensen zich inzetten hier in Boxtel. Zelfs scholieren van het Jacob-Roelandslyceum en het Baanderherencollege hielpen mee en vulden zo hun maatschappelijke stage in", vertelt de Spaanse bisschop.

De inzet van alle Muziekpieten maakten de monseigneur helemaal blij: ,,Geweldig hoe zij er de stemming in brachten. Ze hebben ook nog elders in Boxtel gespeeld: met dubbeldekker-bus The Red Lady zijn ze naar diverse winkelcentra gebracht om ook daar liedjes te spelen."

De blazers en slagwerkers hadden er zelf ook volop plezier in constateerde de Sint. ,,Ze willen volgend jaar allemaal wéér optreden!"

TOEGANG BLIJFT GRATIS

De goedheiligman kreeg ook volop lof van de vaste huurders van het Boxtelse kasteel. ,,Zowel de studenten die hier wonen als anderen hebben genoten van ons verblijf. En dat geldt ook voor het marketingbureau dat er een kantoor heeft. Meneer Xander van Mierlo, die momenteel op mijn huis in Spanje past, is ook dik tevreden, zo heeft hij laten weten." Al deze complimenten horend, hoopt de Sint ook volgend jaar weer enkele weken op Stapelen door te kunnen brengen. ,,Als de situatie ongewijzigd blijft, lijkt het erop dat meneer Van Mierlo ons opnieuw wil verwelkomen in zijn optrekje. Maar je weet natuurlijk nooit hoe het een en ander zich ontwikkelt."

Hoe het ook afloopt, Stapel op Sint blijft een gratis evenement, benadrukt voorzitter Wim Ketelaars van stichting Boxtel Vooruit en coördinator van het evenement. ,,Zolang mensen in Boxtel nog aankloppen bij de Voedselbank en/of Vincentiusvereniging voor hulp, is het uitgesloten dat we entree gaan heffen. Elders gebeurt dat wel en in die zin is wat hier gebeurt uniek. Dat willen we koesteren."

Ketelaars benadrukt dat de gratis toegankelijkheid alleen mogelijk is dankzij de bijna zeventig vrienden van de Sint, die zowel financieel als in natura het evenement steunen. Discussie over de huidskleur van de Pieten was er in Boxtel niet, aldus de voorzitter van Boxtel Vooruit. Of de landelijke ontwikkelingen hierover in de toekomst nog lokaal van invloed gaan zijn, is volgens hem nog volstrekt onduidelijk.

HOOFDPIET TELT

Net als voorgaande jaren bezochten zo'n 5.500 mensen, hoofdzakelijk kinderen natuurlijk, de ridderzaal van Stapelen voor een kennismaking met de Sint. ,,Hoofdpiet heeft ze allemaal geteld. Doordeweeks zijn alle groepen een, twee en drie van de basisscholen uit Boxtel, Liempde, Lennisheuvel en Esch op bezoek geweest. En verdeeld over twee weekeinden kwamen nog eens zo'n 3.800 anderen een kijkje nemen. Het was een gezellige drukte", glundert Sinterklaas.

Dinsdag was de laatste dag dat er kinderen op bezoek kwamen in kasteel Stapelen. Woensdag en donderdag had Sint-Nicolaas met zijn Pieten alle tijd nodig om cadeautjes te bezorgen. Morgen, vrijdag 6 december, keert de goedheiligman weer terug naar Madrid.

p De vrijwilligers van Stapel op Sint poseren met de goedheiligman op de kasteelbrug van Stapelen. (Foto: Peter de Koning).


WERKZAAMHEDEN STADSLANDGOED STAPELEN GAAN VAN START

Eerste stap naar Boxtels 'Central Park'

JAN HERMENS

Hoveniers met snoeischaren en kettingzagen starten vanaf maandag 9 december met de eerste werkzaamheden voor de inrichting van stadslandgoed Stapelen in Boxtel. Het project is onderdeel van het totaalplan Landschappen van Allure. Aanvankelijk had het werk al voor de jaarwisseling gereed moeten zijn, maar de realisatie krijgt meer tijd, tot komend voorjaar.

Wethouder Peter van de Wiel legt uit hoe dat komt: ,,Landschappen van Allure omvat tal van deelprojecten in Noord-Brabant. Voor een aantal daarvan is uitstel aangevraagd bij de provincie. Die drie maanden extra tijd komen ons bij nader inzien ook wel goed uit."

Het groenonderhoud speelt zich voornamelijk af in en nabij het zuidelijke deel van de Konijnshoolsedreef. Zo worden er tien populieren en twee eiken gekapt. De populieren zijn aangetast door de tonderzwam waardoor de kans bestaat dat de bomen takken verliezen. Twee eiken verkeren in slechte conditie en maken plaats voor vier wintereiken. Enkele stamstukken blijven staan als schuil- en nestgelegenheid voor spechten, vleermuizen en andere dieren.

HAAGBEUKEN

De werklieden pakken eveneens de haagbeuken aan die de Konijnshoolsedreef omzomen. Ze halen jong opschot weg en planten hier en daar nieuwe struiken. Het Jacob-Roelandslyceum haalt daarnaast aan haar kant van de haagbeukenlaan opschietende boompjes weg. De gemeente Boxtel en stichting Dommelbimd voeren het onderhoud uit aan de smalle sloot langs de weg. Het Paardendijkje, het struinpad langs de Dommel richting de Grote Beemd, krijgt een snoei- en maaibeurt, zodat het toegankelijker wordt. Nu liggen daar nog dode bomen die lopers de weg versperren. Verder wordt de heuvel in het aangrenzende drassige weiland beter zichtbaar gemaakt door gaten aan te brengen in de beplanting rond de weide. Deze zogeheten redoute is in de tijd van prins Willem van Oranje aangelegd als verdediging tegen de Belgen.

PAD

Het snoei- en plantwerk is de eerste fase van een omvangrijke project, dat onder andere de aanleg van een rolstoelvriendelijk plankenpad en drie kunstwerken in het stadslandgoed inhoudt. De vergunningen hiervoor zijn al aangevraagd. Ook worden er duizenden bloembollen gepoot en honderden vaste planten. Leerlingen van mbo-vakschool SintLucas ontwerpen de drie kunstobjecten die langs het houten pad moeten komen. Volgens wethouder Van de Wiel denkt de gemeente na over meer sculpturen in het gebied.

Wandelaars kunnen, als het project is afgerond, hun hart ophalen in het Boxtelse 'Central Park'. Van de Wiel: ,,Het kasteelpark is zo'n zes hectare groot, het stadslandgoed twintig. Het omvat ook de ossenwei, schapenwei, Dommelbimd en het veld achter het Jacob-Roelandslyceum. Het pad aan de Dommelbimd dat nu doodloopt, wordt doorgetrokken tot de Eindhovenseweg. Daar kunnen wandelaars oversteken en hun weg vervolgen via de Lange Loop." Het totale plan kost circa 550.000 euro, daarvan neemt Boxtel er 160.000 voor haar rekening. De provincie betaalt mee, evenals kasteeleigenaar Van Mierlo.

u De snoeiwerkzaamheden die volgende week beginnen, vinden hoofdzakelijk plaats in de Konijnshoolsedreef. De meest ingrijpende klus is het kappen van tien populieren en twee eiken. De bomen zijn ziek. De kans bestaat dat de populieren takken verliezen en dat risico neemt de gemeente niet. (Foto: Jan Hermens).

Afbeelding