Afbeelding
Foto:

OUD-BOXTELAAR JOOST HUIJS WINT AMATEUR MUSICAL AWARD

Prijs voor beste mannelijke hoofdrol

MARIËLLE WIJFFELAARS

Genomineerd worden voor een Amateur Musical Award is voor menig niet-professionele speler al een grote eer. Dat was het in ieder geval voor oud-Boxtelaar Joost Huijs. Tijdens de feestelijke uitreiking in het Nieuwe Luxor Theater in Rotterdam viel hij ook nog eens in de prijzen: hij won de award voor beste mannelijke hoofdrol.

Huijs speelde in de musical Nine van de Nijmeegse stichting Stamppij. Hij schitterde in de rol van Guido Contini, een Italiaanse filmregisseur die een behoorlijk chaotisch leven leidt. ,,Dat is nog zacht uitgedrukt, hij wordt eigenlijk gewoon knettergek", vertelt Huijs. ,,Guido zit in een flinke midlifecrisis en zowel zijn werk- als zijn privéleven is een puinhoop. Hij heeft een vrouw, een maîtresse én een muze die hij tevreden moet houden en zijn producent wil dat hij met een script komt. Het is een heftig verhaal."

Nine is geen standaard-musical met vrolijke liedjes en veel dans. En juist dat maakte de rol voor Huijs zo interessant. ,,Het publiek moet de aandacht erbij houden, aan mij de taak om te zorgen dat dat ook lukt. Guido staat als persoon gelukkig ver van mij af, voor een speler zit daar een grote uitdaging. Het is echt een van de boeiendste rollen die ik ooit gespeeld heb, heel mooi om daar erkenning voor te krijgen", zegt Huijs.

PHANTOM OF THE OPERA

De amateur-musicalacteur speelt al een kwart eeuw en begon ooit bij een vereniging in Schaijk. ,,Bij stichting Stamppij heb ik al veel mooie rollen gehad en op verschillende grote podia gestaan", vertelt Huijs enthousiast. ,,Of ik er ooit van heb gedroomd als professional aan de slag te gaan? Zeker niet, het blijft voor mij bij amateurtoneel, dat vind ik een mooie combinatie met mijn werk." In het dagelijks leven is Huijs werkzaam als physician assistant, eerder werkte hij als fysiotherapeut. Lachend: ,,Dat is wel iets heel anders hè?"

De komende tijd is Huijs met stichting Stamppij druk bezig met de repetities van de musical Pippin. De groep is gewoonlijk een jaar bezig met repeteren en voorbereiden, daarna wordt een productie een aantal keer gespeeld voor publiek. Welke rol zou Huijs graag nog eens neer willen zetten? ,,Les Misérables is natuurlijk dé droom van elke speler. Maar ook Sweeney Tod of Phantom of the Opera zijn speciaal voor me. Toen ik als kleine jongen Phantom of the Opera zag, ontstond mijn liefde voor toneelspelen en musicals. Het zou heel mooi zijn als ik ooit in deze musical op het podium mag staan."

p Joost Huijs als Guido Contini in de musical Nine. Hij won voor deze rol een Amateur Musical Award. Huijs zou graag eens in The Phantom of the Opera schitteren. (Foto: eigen collectie).


Nieuwe workshops Praat en daad voor het klimaat

De workshop Praat en daad voor het klimaat van Transitie Boxtel krijgt in januari een vervolg. Momenteel loopt de eerste serie nog in gemeenschapshuis De Walnoot. De tweede reeks begint maandag 20 januari. Inschrijven hiervoor kan tot vrijdag 10 januari.

De serie omvat zes bijeenkomsten, telkens op een maandagavond van 19.30 tot 21.30 uur. In groepen van zes tot tien personen krijgen deelnemers inzicht in klimaatimpact en krijgen handvatten aangeboden om hun CO2-voetafdruk te verkleinen.

De kosten zijn laag gehouden: deelnemers betalen in totaal veertig euro voor een hele reeks. Bovendien besparen huishoudens na het volgen van de cursus vaak geld door bijvoorbeeld spullen te delen of minder energie te betalen.

Wie aan de volgende serie workshops deel wil nemen, kan zich aanmelden bij David Andreae, via e-mailadres ttboxtel@gmail.com of telefoonnummer (0411) 67 75 97.


Ernst Jansz in Podium Boxtel

Singer-songwriter Ernst Jansz staat vrijdag 13 december op de planken in Podium Boxtel aan de Burgakker.

Jansz is onder meer bekend van Doe Maar. Hij treedt dit keer op met zijn band, die bestaat uit gitarist Guus Paat, bassist Richard Wallenburg en violiste Aili Deiwiks. Het repertoire omvat voornamelijk nummers van cd De Neerkant, dat in 2017 verscheen, maar ook liedjes van Doe Maar.

Kaarten kosten 21,50 euro en zijn te koop via www.podiumboxtel.nl en bij de voorverkoopadressen Hebbes (Markt) en Marimba (Van Beekstraat).