Ger van Alphen neemt na 46 jaar afscheid van het basisonderwijs. Bij de poort van De Spelelier aan het Oosterpad ontvangt de juf haar leerlingen. (Foto: Piet van Oers).
Ger van Alphen neemt na 46 jaar afscheid van het basisonderwijs. Bij de poort van De Spelelier aan het Oosterpad ontvangt de juf haar leerlingen. (Foto: Piet van Oers). Foto: Piet van Oers

GER VAN ALPHEN NEEMT AFSCHEID VAN 'DE SPELELIER'

'School was 46 jaar lang mijn hobby'

MARIËLLE WIJFFELAARS

46 jaar lang fietste Ger van Alphen elke dag van huis naar 'haar' school: De Spelelier in Boxtel. Maar dat is over een paar weken voorbij. Vrijdag 20 december beleeft de vroegere kleuterjuf en huidige intern begeleider van de basisschool haar laatste werkdag. En dat is voor haar nu vooral nog moeilijk te bevatten.

,,Het voelt heel raar om te stoppen met werken", vertelt Van Alphen. ,,Het is 46 jaar mijn grootste hobby geweest, ik ben geen dag met tegenzin aan de slag gegaan." Veel oud-leerlingen – waaronder de auteur van dit artikel – herinneren zich Ger als een enthousiaste en lieve kleuterjuf, die als het nodig was ook streng kon zijn. De huidige leerlingen van De Spelelier kennen haar als intern begeleider, maar wel eentje die erg zichtbaar is. Want een werkdag is voor Ger niet compleet zonder wandelingen door de school, een gesprekje met de kinderen én het elke dag verwelkomen van de leerlingen bij de poort. ,,Die herkenbaarheid is belangrijk", vindt ze.

JUF IN HART EN NIEREN

De geboren en getogen Boxtelse wist al op jonge leeftijd dat ze onderwijzeres wilde worden, de kleuters hadden haar speciale voorkeur. Als kersverse afgestuurde leerkracht begon ze haar loopbaan bij de eerste openbare basisschool in Boxtel: De Oosterpoort. ,,Ik was een kleuterjuf in hart en nieren", zegt Ger. ,,Je staat echt aan de basis van de ontwikkeling en ziet bij kleuters al hun talenten en unieke karaktereigenschappen. Daar genoot ik zo van." Samen met collega Gonneke Berendsen was Ger de eerste in Boxtel met een duobaan. ,,Een unieke tijd, vooral omdat we elkaar zo goed aanvoelden."

GROTE WERELD

Toen haar eigen kinderen iets groter werden, kreeg Van Alphen de kans om intern begeleider te worden. Ze rondde opleidingen af en volgde regelmatig cursussen om haar kennis up to date te houden. ,,Elke school kiest zelf de rol die een intern begeleider speelt en ook ik heb de kans gekregen hier mede mijn invulling aan te geven", legt Ger uit. ,,Ik probeer zoveel mogelijk zichtbaar te zijn, ik vind het belangrijk dat de kinderen, ouders en collega's weten dat er iemand is waar ze ook terecht kunnen. Mijn deur is echt altijd open."

Door de jaren heen is het onderwijs veranderd, erkent Ger. Maar de kinderen zijn hetzelfde gebleven. ,,De ontwikkeling blijft gelijk, alleen de omstandigheden zijn anders. Er zijn meer sociale uitdagingen, de grote wereld is veel dichterbij dan veertig jaar geleden. Het is belangrijk dat kinderen hierin goed begeleid worden." Lachend vult ze aan: ,,Maar ik denk nog steeds dat rust, reinheid en regelmaat het allerbelangrijkst zijn. Daar gedijen kinderen het beste op."

46 jaar op dezelfde school. Er zijn maar weinig leerkrachten die dat kunnen zeggen. Ger: ,,Ik heb nooit de behoefte gehad om verder te kijken. Waarom zou ik? Van de vroegere directeur Paul Hermans en tegenwoordig Liesbeth Prinsen heb ik alle ruimte gekregen mezelf te ontwikkelen. Ik heb zoveel fijne collega's gehad, mooie momenten meegemaakt met leerlingen én ouders. Ik ben daar zo dankbaar voor."

OPEN EN OPRECHT

Nu het afscheid dichterbij komt, krijgt Ger vaak de vraag wat ze gaat doen. ,,Ik ga het onderwijs enorm missen, maar er komen ongetwijfeld andere dingen voor in de plaats. Ik verheug me op het oppassen op de kleinkinderen en verder zie ik wel wat er op mijn pad komt." Dat haar nieuwe activiteiten iets met kinderen te maken hebben, lijkt een vanzelfsprekendheid. ,,Een leven zonder de openheid en oprechtheid van kinderen kan ik me niet voorstellen."

Op vrijdag 20 december neemt Ger afscheid van haar collega's en de leerlingen van De Spelelier. Maar ook voor (ouders van) oud-leerlingen en vroegere collega's is er gelegenheid herinneringen op te halen met de Boxtelse juf. Op donderdag 19 december is er van 16.00 tot 17.30 uur een receptie op de basisschool aan het Oosterpad. Belangstellenden kunnen zich aanmelden via e-mail: info@spelelier.nl.

p Op schooldagen worden de leerlingen van De Spelelier door Ger van Alphen welkom geheten aan de poort op het schoolplein. Haar werkdag is pas compleet als ze dit gedaan heeft. (Foto: Piet van Oers).


Kort Nieuws

Ploegerrang Liempde

Kinderen uit de groepen drie tot en met acht van het basisonderwijs komen zondag 15 december met playbacknummers op het podium tijdens het Ploegerrangfestival in Liempde. In zaal Het Hof aan de Nieuwstraat beginnen de optredens om 13.30 uur. Een halfuur voor aanvang gaat de zaal open. De beste acts zijn ook te zien tijdens de jeugdzittingsavonden op 24 en 25 januari. Daar mag ook de winnaar van de Vrolijke Noot, de prijs voor de meest carnavaleske presentatie, optreden.

Dassenspeurtocht

De Jeugdnatuurgroep Gestel houdt zaterdag 14 december een dassenspeurtocht voor kinderen en hun (groot-)ouders. Deelnemers verzamelen om 14.00 uur bij het gebouw van Brabants Landschap, Haanwijk 4a in Sint-Michielsgestel. Deelname kost twee euro per kind. Meer informatie: www.natuurgroepgestel.nl.