Trudy van Rooij (links) en Linda van de Wiel lopen met Romijn Conen door de Sint-Willibrordstraat in de wijk Selissenwal. (Foto: Peter de Koning, mei 2019).
Trudy van Rooij (links) en Linda van de Wiel lopen met Romijn Conen door de Sint-Willibrordstraat in de wijk Selissenwal. (Foto: Peter de Koning, mei 2019). Foto: Peter de Koning.

PROJECT VERBINDT BUURTBEWONERS

Boekpresentatie van 'Verhalen uit de Sint-Willibrordstraat'

De schrijvers, dichters, fotografen, tekenaars die samen het Boxtelse boek 'Verhalen uit de Sint-Willibrordstraat' maakten, presenteren dit zaterdagmiddag 7 december. Dat doen zij om 15.00 uur samen met initiatiefneemster en schrijfster Trudy van Rooij en in het bijzijn van wijkwethouder Herman van Wanrooij ter hoogte van huisnummer 1 in de straat van wijk Selissenwal.

Na een korte toespraak door Van Rooij overhandigen de makers van de verhalenbundel de boeken persoonlijk huis aan huis bij de afzonderlijke bewoners van de Sint-Willibrordstraat. Om 16.00 uur is er vervolgens een feestelijk samenzijn bij huisnummer 9. Er kunnen tevens (extra) exemplaren besteld worden.

'Verhalen uit de Sint-Willibrordstraat' is gemaakt door veel mensen en daarom presenteren zij het samen en signeren het indien gewenst. Deze presentatie dient dan ook het doel van het project: bewoners verbinden en hun creativiteit een podium bieden.

ACHTERGROND

In april kreeg Van Rooij de vraag van Romijn Conen, destijds cultuurverbinder van de gemeente Boxtel, om een verhalenproject te organiseren in de Sint-Willibrordstraat. Zij riep de hulp in van tekstschrijfster Linda van de Wiel, opgegroeid in die straat, en striptekenaar/docent Ralph Dikmans. Samen met bewoonster Molly van den Braak hebben ze drieëntachtig verhalen verzameld die een boeiend, spannend geheel vormen.

Bij het verzamelen maakte Van Rooij gebruik van de verschillende evenementen die in het kader van de renovatie georganiseerd waren door woonstichting Joost. Zo was ze aanwezig in de zogenaamde modelwoning op de dag dat bewoners de tegels voor hun nieuwe badkamer konden komen uitkiezen. Ook liep ze over straat tijdens de opschoondag die Joost organiseerde. Bewoners konden daar oude spullen in een container gooien, zodat zij helemaal klaar waren voor de renovatie.

Van Rooij interviewde veel mensen op straat en in hun huis. Striptekenaar Dikmans verzorgde daarnaast twee keer een tekenworkshop. Bewoners maakten allerlei tekeningen, bijvoorbeeld over 'moederliefde' of over wat ze zouden willen vergroten in hun leven. Van de Wiel interviewde bewoners en schreef ook over haar eigen jeugd in de straat. Het boek werd geredigeerd, vormgegeven en gedrukt door de Boxtelse uitgeverij van Ramon Guerrero: Theseus' Ship Publishers.

OBSTAKELS

Het verhalenproject heeft een aantal obstakels moeten overwinnen. De grootste hindernis was het plotseling wegvallen van de cultuurverbinder als gevolg van een bezuinigingsoperatie in de gemeente. Conen had het project niet alleen geïnitieerd, maar regelde ook budget via het Prins Bernhard Cultuurfonds om de verhalen te verzamelen. Bovendien hij zou zorgen voor de financiering van de vormgeving en het drukwerk. Dat viel nu weg.

Van Rooij vond het niet wenselijk dat de verzamelde verhalen niet tot een boek zouden leiden. Zij heeft er daarom voor gezorgd dat het totale project inclusief gedrukte boeken binnen het beschikbare budget paste. Door de verkoop van extra exemplaren tracht zij het ontstane tekort aan te vullen. Dat is niet helemaal gelukt. Maar er zijn nog boeken te koop. Wie geïnteresseerd is of dit project een warm hart toedraagt, kan een exemplaar bestellen via e-mail: info@trudyvanrooij.nl.

KAMERKOREN ZINGEN IN SINT-THERESIAKERK

Ratatouille en Dubbel Zes: kerstconcert in Lennisheuvel

Het Boxtelse kamerkoor Ratatouille en vocaal ensemble Dubbel Zes uit 's-Hertogenbosch geven zondag 15 december een kerstconcert in de Sint-Theresiakerk in Lennisheuvel.

Vanaf 13.30 uur kan het publiek genieten van een a capella gezongen programma. Ratatouille (foto onder, eigen collectie) zingt onder leiding van Kees Doevendans ingetogen stukken als 'O Magnum Mysterium' en 'Deep Peace', maar ook meer ritmische liederen als 'Mary did you know'. Dubbel Zes brengt een mix van stemmige liedjes en eigentijdse composities, onder andere van muzikaal leider Wilbert Friederichs. Kaarten kosten tien euro en zijn te bestellen via www.kamerkoorratatouille.nl of telefoonnummer (0411) 67 28 56.

Afbeelding