Karin van Ditmans reikt de Brabants Centrum-prijs uit dagbesteding Dagje Thuis. (Foto: Albert Stolwijk).
Karin van Ditmans reikt de Brabants Centrum-prijs uit dagbesteding Dagje Thuis. (Foto: Albert Stolwijk). Foto: Albert Stolwijk

ONDERSTEUNING VAN ONDERNEMERS GEZOCHT VOOR LUNCH OP DINSDAG 17 DECEMBER

Dagje Thuis helpt senioren én mantelzorgers, maar ligt onder vuur

JULES HAMELEERS

Het moet dubbel zijn. Dagje Thuis krijgt een jaar lang gratis media-aandacht, omdat het team Goei Volluk, Boeren, Burgers & Buitenlui de Brabants Centrum-prijs wint tijdens De Boxtelse Kwis. Ook komt de kersverse burgemeester Ronald van Meygaarden mee sjoelen in gemeenschapshuis De Rots. Maar tegelijkertijd vreest de dagbesteding voor ouderen voor haar voortbestaan, omdat de subsidie vanaf 2020 stopt. Hoe nu verder?

Met de tong uit zijn mond schuift de burgemeester de houten stenen door de sjoelbak. ,,Als je boven de vijftig zit, is het altijd goed", legt een van de aanwezigen bij Dagje Thuis uit aan Van Meygaarden. ,,En onder de vijftig kost het je een rondje!", roept iemand anders. Alle senioren in het kleine zaaltje in gemeenschapshuis De Rots lachen. ,,Boven de vijftig jaar of boven de vijftig punten?", vraagt de burgemeester gekscherend. Weer ligt iedereen dubbel.

DAGJE VRIJ

Dagje Thuis maakt zijn naam waar: er heerst een huiselijke familiesfeer. Er wordt fanatiek gesjoeld onder het genot van koffie of alcoholvrije biertjes. Dat is ook de bedoeling van de dagbesteding die op dinsdag in gemeenschapshuis De Rots en op donderdag in de Kinderboerderij aan het Apollopad plaatsvindt. ,,Hier komen senioren die nog zelfstandig wonen en geen zorgindicatie hebben, in contact met anderen, waar ze normaal vooral thuis zouden blijven", legt Karin van Ditmars uit. ,,Daarnaast hebben we dit initiatief bedacht om mantelzorgers te ontlasten, om hen ook een dagje vrij te geven." Van Ditmars werkt bij welzijnsorganisatie ContourdeTwern en won de Brabants Centrum-prijs met haar team tijdens De Bokselse Kwis. ,,"

Het voortbestaan van Dagje Thuis is echter verre van vanzelfsprekend op dit moment: door de grootschalige gemeentelijke bezuinigingen op onder andere ContourdeTwern vervalt vanaf 1 januari 2020 de 56.000 euro subsidie die Dagje Thuis jaarlijks kreeg. ,,Daarom is het ook wel bijzonder dat we deze prijs hebben gewonnen. Op het moment dat we dit goede doel kozen, hadden we natuurlijk geen flauw idee dat het nu zo onder vuur zou liggen. We zijn namelijk nog maar net begonnen met de tweede bijeenkomst in de Kinderboerderij...", vertelt Van Ditmars.

De welzijnswerker doet er alles aan om Dagje Thuis te continueren: ,,We zijn volop in gesprek met de gemeente om te kijken waar we middelen vandaan kunnen halen. Ook overwegen we om ondernemers aan te spreken, om te kijken of zij 'vriend' willen worden van het initiatief, door het financieel te steunen." In principe luidt het begin van komend jaar het eind van Dagje Thuis in, als het financiële gat dat de verdwijnende subsidie achterlaat niet opgevuld kan worden.

MANTELZORGLUNCH

,,Maar we gaan nog even gas geven de komende drie weken!", zegt Van Ditmars strijdvaardig. Ook letterlijk, zo blijkt: dinsdag 17 december wil zij de senioren van Dagje Thuis meenemen langs de Kribkesroute in Liempde in een treintje. Daarna wordt er een lunch aangeboden aan de ouderen en hun mantelzorgers. ,,Dagje Thuis is evenveel voor de senioren als voor de mantelzorgers, dus we willen dit voor beide doen."

Maar het middageten is nog niet in kannen en kruiken: Dagje Thuis heeft ondernemers nodig die willen helpen de lunch te verwezenlijken. Wie interesse heeft om iets bij te dragen, kan een e-mail sturen naar: karinvanditmars@contourdetwern.nl.

p De deelnemers van Dagje Thuis krijgen de Brabants Centrum-prijs uitgereikt. Het team van Karin van Ditmars won de media-aandacht tijdens De Bokselse Kwis. Ook de nieuwe burgemeester Ronald van Meygaarden (linksboven) en wethouder Marusjka Lestrade (in rode trui) waren hierbij. (Foto: Albert Stolwijk).


TEAM G-FORCE WINT 1.000 EURO MET ACHT PUNTEN VERSCHIL

Hoofdprijs Bokselse Kwis gaat naar 'Zwerfkat'

HENK VAN WEERT

De foto gaf het interieur weer van de vroegere restauratie op het Boxtelse NS-station dat eind jaren negentig werd gesloopt. Niet een van de 64 teams die begin november deelnamen aan De Bokselse Kwis gaf het goede antwoord op de vraag waar de prent genomen was. Niemand behaalde dan ook de maximumscore van 1.395 punten. Team G-Force ging met 1.047 punten aan de haal met de hoofdprijs van duizend euro. Die komt ten goede aan stichting Zwerfkat Boxtel.

Veel afvaardigingen van de deelnemende teams kwamen vrijdagavond naar boerderij 't Dommeltje waar de organisatoren van De Bokselse Kwis, Patricia van Amelsvoort, Saskia Maltha en Marc Cleutjens, de uitslag bekendmaakten.

G-Force ontving in navolging van het quizteam van Boxtel's Harmonie - dat deze keer op de veertiende plek belandde - de wisseltrofee en werd op de voet gevolgd door Bokselse Moppen met 1.039 punten. Deze ploeg werd onder aanvoering van Mart Renders vorig jaar ook al tweede en in 2017 derde. Het bedrag van vijfhonderd euro dat bij deze prijs hoort, gaat naar de tweede editie van Duck-Out, een carnavalsfeest voor scholieren die te groot zijn voor de Kwekpoel, maar te jong voor cafébezoek. Chuckies & Chickies werd net als in 2018 derde en eindigde op 1.035 punten. Paul Jongsma nam de cheque van 250 euro in ontvangst en schenkt die aan stichting Tunnel Vision Boxtel, waarvan hij bestuurslid is.

STERILISEREN

Maar de hoofdprijs gaat dus naar het opvangen en steriliseren van zwerfkatten. Patty Swarts wil met haar stichting Boxtel zwerfkatvrij maken. Alle dieren die zij opvangt, worden gesteriliseerd of gecastreerd. ,,Een prima doel, vind ik als hondenliefhebber met kussens in mijn tuinmeubels", grinnikte Van Amelsvoort die samen met Cleutjens de prijsuitreiking verzorgde. Overigens ontvangt stichting Zwerfkat Boxtel nog 75 euro extra, want G-Force mocht samen met team It's All in the Mix de prijs van de vragenronde in de raadzaal van het gemeentehuis in ontvangst nemen.

,,Onze naam G-Force ontlenen we aan de eerste keer dat we drie jaar geleden meespeelden. Het G-voetbal van ODC was toen ons goede doel en vorig jaar, toen we als zevende eindigden, het minivoetbal van deze club. Nu hebben we een keer voor iets heel anders gekozen", glunderde teamcaptain Linda van de Wiel na afloop. Vooraf zei ze al dat haar ploeg zou winnen. ,,Dat was een geintje natuurlijk, alhoewel we ervan overtuigd waren dat we veel vragen en opdrachten tot een goed einde hadden gebracht. We kunnen ons geluk niet op nu we eerste zijn!"

Overige prijzen

Letterspel Olie & Zo (Markt): 1. Fier Met Humor en Positiviteit - Stg Leergeld 100 euro; 2. Effe Vlug Geregeld - Hospice Acacia 100 euro; 3. Needankundenieniks - Levend Schilderij Bockesprongen 100 euro;
4. Volgend jaar nog iets beter - Expeditie JRL 100 euro.
Leukste teamfoto: 't Klubske - Het Bewaarde Land (Boxtel) 100 euro.
Slimste Kiendjes (loting op feestavond): Team In Goede Aarde - buurtvereniging In Goede Aarde 50 euro.
Beste insectenhotel (beoordeeld door imker Sint-Ambrosius): Team In Goede Aarde - Buurtvereniging In Goede Aarde 150 euro.
Brabants Centrum-prijs (een jaar gratis media-aandacht): Goei Volluk, Boeren, Burgers & Buitenlui – Dagje Thuis De Rots/Kinderboerderij.


Team G-Force won De Bokselse Kwis en schenkt haar prijzengeld aan stichting Zwerfkat Boxtel. (Foto: Peter de Koning).
Kersverse burgemeester Ronald van Meygaarden doet fanatiek mee met een potje sjoelen. (Foto: Albert Stolwijk).