Afbeelding
Foto: Eigen collectie

What's up, Nina?

Ze beoefent de sport al drie jaar en heeft er nog lang geen genoeg van. De zevenjarige Nina van der Schoot uit Gemonde doet aan Krav Maga. Bij deze verdedigingssport leert ze belangrijke vaardigheden als afweren en samenwerken. En inmiddels kan ze zelfs een plank in tweeën slaan met haar hand…

Nina, jij doet aan Krav Maga. Wat is dat precies? ,,Krav Maga is een sport waarbij je je leert verdedigen, je sterker wordt, je leert gezond te leven en hoe je op een goede manier voor jezelf kunt opkomen."

Hoe lang beoefen je deze sport al? ,,Ik ben toen ik vier jaar was, begonnen in de jongste groep: de Tigers. Ik ben nu zeven jaar en zit bij de Kids Core Craft. Dus ik ben al drie jaar lid."

Wat heb je allemaal geleerd? ,,Ik heb al heel veel dingen geleerd. Zo weet ik hoe ik moet ontsnappen uit een brandend gebouw en kan ik mezelf verdedigen. Mijn leraar zegt dat ik moet afweren en dan hard moet wegrennen. Maar intussen kijk ik goed naar het uiterlijk van de aanvaller zodat ik dit aan de politie kan doorgeven. Ik leer ook dat ik goed voor mezelf en anderen moet zijn en dat ik trouw en bescheiden moet zijn. Oh, en ik kan ook een plank met mijn hand doorslaan. Dat is cool hè?"

Hoe kwam je bij het idee om aan Krav Maga te gaan doen? ,,Toen ik vier jaar was, wilde ik op judo, maar ik was te jong. Maar bij de Tigers mocht ik wel beginnen en ik heb geen spijt. Ik leer geloven in mezelf en word er sterk van. En ik sport samen met anderen. Het is gewoon een superleuke hobby!"

Waar ben je goed in? ,,Ik heb vooral heel veel zelfvertrouwen gekregen. Dat komt door de vele oefeningen die we doen. Vaak moeten we daarbij samenwerken en daar ben ik goed in. En steeds als ik een nieuwe oefening kan, krijg ik een badge. Mijn pak zit er al vol mee."

Wat wil je nog leren, Nina? ,,Ik wil me nog beter kunnen verdedigen tegen grote kinderen én nog sterker worden."

(Tekst: Linda van de Wiel. Foto: eigen collectie.)