Gina Smulders is 25 jaar scheidsrechter voor de Boxtelse handbalclub HCB '92. Zondag werd zij in het zonnetje gezet. (Foto: Hans Verberk).
Gina Smulders is 25 jaar scheidsrechter voor de Boxtelse handbalclub HCB '92. Zondag werd zij in het zonnetje gezet. (Foto: Hans Verberk). Foto: Hans Verberk

GINA SMULDERS IS EEN KANJER VOOR HCB '92

Handbalclub Boxtel verrast zilveren arbiter

HCB '92 zette zondag in de Liempdse sporthal Pius X scheidsrechter Gina Smulders in het zonnetje. De Boxtelse vierde dat zij 25 jaar scheidsrechter is bij de handbalclub.

Nietsvermoedend kwam Smulders 's ochtends naar Pius X om twee wedstrijden te fluiten. Totaal verrast trof ze daar haar gezin, familie en veel verenigingsleden aan die haar toezongen en overlaadden met cadeaus. Clubvoorzitter Hèlen Berkelmans sprak de zilveren jubilaris lovend toe. Zijn noemde Smulders, die in december 1994 haar scheidsrechtersdiploma behaalde, een rots in de branding voor de club.

Door gebrek aan arbiters fluit Smulders nog steeds meerdere wedstrijden in een thuisweekend. Er waren zelfs seizoenen dat zij tijdens 95 procent van alle duels in actie kwam. ,,Gelukkig zijn er momenteel meerdere personen in opleiding. Zij zijn hard nodig, want hoewel Gina nog niet van plan is om te stoppen, is opvolging gewoon een must. Zonder scheids geen wedstrijd", aldus Berkelmans.

De Boxtelse heeft ook vele jaren op hoog niveau 'koppel gefloten' voor het Nederlandse Handbal Verbond, samen met Henri van der Heijden. Als jonge moeder nam ze haar drie dochters (ook allen besmet met het handbalvirus) mee naar de wedstrijden en velen dachten – ten onrechte - dat Smulders samen met Van der Heijden een gezin vormde.

KANJER

Binnen HCB '92 heeft Smulders ook veel andere taken vervuld in diverse commissies en het bestuur. ,,Je bent gewoon een kanjer en daarom krijg jij een sjerp met deze aanduiding omgehangen", sprak Berkelmans de jubilaris toe. Na alle aandacht dacht Smulders het veld op te gaan om haar ding te doen, maar het bestuur van de handbalclub had voor vervanging gezorgd, zodat ze met haar gezin en familie een vervolg aan de feestdag kon geven.

HCB '92 timmert hard aan de weg en heeft voor alle leeftijdscategorieën, zowel voor mannen als vrouwen, teams die handbal willen spelen of leren. ,,Maar ook kunnen we altijd nog meer vrijwilligers gebruiken", aldus Berkelmans. Belangstellenden kunnen zich aanmelden via www.hcb92handbal.nl.

u Gina Smulders is 25 jaar scheidsrechter voor de Boxtelse handbalclub HCB '92. Zondag werd zij in het zonnetje gezet. (Foto: Hans Verberk).


BOXTELSE PLOEG LIJDT NEDERLAAG IN SPORTHAL PIUS X IN LIEMPDE

Jonge handbalsters uit Oss zijn te snel voor HCB '92

Terwijl op de ene plek in sporthal Pius X feest werd gevierd vanwege het zilveren scheidsrechtersjubileum van Gina Smulders (zie boven), leed het vrouwenteam van HCB '92 zondag in dezelfde sportaccommodatie een nederlaag. De ploeg bleek niet opgewassen tegen het jonge en snelle derde team van DOS '80/Olympia '89 uit Oss en verloor met 12-19.

De eerste twee Boxtelse aanvallen werden goed afgerond door Annemarie Sens en Gitte Vanhout. Vervolgens moest HCB '92 aan de bak. De handbalsters uit Oss speelden op een hoog tempo en verrasten makkelijk doelvrouw Ankie Welvaarts via een schot in de kruising. De Boxtelse ploeg moest de dekking beter neerzetten om te zorgen dat de bezoekers niet tot scoren konden komen. Met een snelle aanval kon Liza van Rooij cirkelloopster Veerle van Abeelen aanspelen, die nauwkeurig afrondde en daarmee de stand gelijk bracht: 3-3.

STUITERBAL

DOS '80/Olympia '89 wist ook haar cirkelloopster vrij te spelen en liep twee punten uit. HCB '92 bleef die speelster opzoeken en uiteindelijk wist Van Rooij de Osse keepster te verrassen met een stuiterbal. Ook trokken de bezoekers aan de noodrem waardoor HCB '92 een penalty kreeg die werd benut door Sens.

Door goed samenspel bij HCB '92 werd keer op keer de vrije speelster gezocht, waardoor middenopbouwster Ellen Persoons vrij voor de goal kwam en daarmee de Boxtelaren op voorsprong zette. De tegenpartij schroefde het tempo echter verder op en door concentratieverlies en een te zwakke verdediging, liep de Boxtelse formatie achter de feiten aan. Ruststand: 7-10.

'SNELLER SCHAKELEN'

In de pauze adviseerde de Boxtelse coach Mirjam van Weert haar speelsters om sneller van aanval naar verdediging te schakelen. Ook hamerde ze erop geen balverlies te lijden om snelle tegenaanvallen te voorkomen. Vol goede moed begon HCB '92 aan de tweede helft met een snelle uitbraak door Lieke van Rooij, maar die zag haar schot op de paal belanden. Al vrij snel vielen er diverse doelpunten, doordat de Boxtelse verdediging niet alert genoeg was. Zo liep Oss uit naar 7-16.

Het hoge tempo kon HCB '92 niet bijbenen. De verdediging moest weer worden aangescherpt en daarna ging ook de aanval beter lopen. Sens passeerde de keepster met een schot vanaf de rechterhoek en een schot van afstand en bracht de stand op 10-17. In de laatste tien minuten van de wedstrijd stond de verdediging aan Boxtelse zijde goed en konden de gasten alleen nog scoren vanuit de rechterhoek.

Uitslagen zaterdag 30 november

HCB '92 D1 - Blauw Wit D1        8-6

HCB '92/Z. DC1 – DOS '80/O. '89        6-24

Someren - Zephyr/HCB '92 HB1        5-16

Uitslagen zondag 1 december

HCB '92 DS1 – DOS '80/Olympia '89        12-19

HCB '92 DA1 - Heerle DA1        10-32

O. '89/DOS '80 - A./HCB '92 HS2        19-31

Programma zaterdag 7 december

White Demons E1 - HCB '92 E1        10.15

Bedo DC1 – HCB '92/Z. DC1        11.50

Z./HCB '92 HB1 - Apollo HB1        18.45

Programma zondag 8 december

Bergeijk DC1 – HCB '92 DC1        10.00

Tachos D2 – HCB '92 D1        10.25

White Demons DS2 – HCB '92 DS1        13.30

A./HCB '92 HS2 – Someren        16.00


VOLLEYBALSTERS WINNEN IN DEN DUNGEN

VC Blox kroont zich tot winterkampioen

In een up-tempo wedstrijd pakten de vrouwen van de Boxtelse volleybalclub VC Blox vrijdagavond ook in de Dungense sporthal De Misse de volle winst. In het duel tegen HLB kroonden zij zichzelf in de voorlaatste partij van de eerste competitiehelft tot winterkampioen.

Snel spelen, lef tonen en plezier hebben, was het credo waarmee de coaches Luc Kivit en Jeroen Verhagen hun volleybalsters het veld in stuurden. Bij de start hadden de zenuwen nog de overhand bij hen en gingen beide teams gelijk op. Door de hoge servicedruk en explosieve aanvallen hadden de bezoekers duidelijk de lead, maar HLB kon goed volgen. Gaandeweg de eerste set verdween de nervositeit en met hulp van hun massaal meegereisde supporters sleepten de speelsters van Blox de eerste set met ruime cijfers binnen: 14-25.

Aanval na aanval na aanval, het was een waar spektakel in de tweede set. De prima verdediging en passing stelden Heidi van Pinxteren in staat om als spelverdeelster de ballen neer te leggen waar zij wilde. De variatie in aanvallen was ongekend groot waarbij alle speelsters in elkaars slipstream excelleerden.

Hanna van Esch en Sanya Penninx kregen de ballen van Van Pinxteren lekker bij de antenne en wisten dit met harde smashes of geplaatste klappen te belonen. Dia-speelster Janne Ariëns kreeg ook alle gelegenheid om met mooi geplaatste aanvallen punten te scoren. De verdediging was zodanig op orde dat weinig punten werden weggegeven en het spel volledig door Blox werd gedicteerd. Setwinst 11-25.

MORAAL BREKEN

Winst in de derde set was voor de Boxtelse volleybalsters voldoende om het kampioenschap op te eisen. Dit bracht druk met zich mee waardoor het publiek een spannende gelijk opgaande set kreeg voorgeschoteld. Bij eigen servicebeurten hield Blox de druk hoog om ervoor te zorgen dat de Dungense ploeg moeite had om tot goede aanvallen te komen. Op mid waren de looplijnen fenomenaal en met stijg-, omloop- en prikballen brachten Carmen Steenbakkers en Daphne van Meurs de tegenstander tot wanhoop.

Ook HLB had de smaak goed te pakken en maakte het de gasten moeilijk met harde services en smashes. Van Pinxteren verschalkte met enkele lepe tweede ballen de tegenstanders en wist het moraal van de Dungense meiden te breken. Elke van Rooij pakte verdedigend enkele belangrijke ballen op een moment dat de druk van HLB er goed op zat en scoorde en passant met enkele scherp geplaatste smashes. Setwinst 21-25.

Het winterkampioenschap was binnen na drie gewonnen sets. Het doel van Blox werd vervolgens om ook de negende wedstrijd zonder setverlies af te sluiten. De Boxtelse vrouwen hielden hun concentratie vast en gingen op dezelfde voet verder. Van Pinxteren wist hen weer uitstekend in stelling te brengen en ook deze set zat weer vol van gevarieerde aanvallen op buiten door Van Esch en Van Rooij, door Ariëns vanaf de dia-positie en Steenbakkers en Van Meurs vanaf mid. Zij hengelden samen het laatste bedrijf van de avond binnen: 18-25.

NOG ÉÉN WEDSTRIJD

Met nog één wedstrijd te gaan staat VC Blox bovenaan de ranglijst met 45 punten uit negen duels. De ploeg streeft ernaar om als kampioen een clean sheet te houden en ook de laatste wedstrijd met 4-0 af te sluiten. Die partij wordt zaterdag 14 december in Zeeland gespeeld, tegenstander is daar Detac.

Het kampioensteam van de Boxtelse volleybalclub Blox na de winstpartij tegen HLB in de Dungense sporthal De Misse. Van links naar rechts: (bovenste rij) Daphne van Meurs, Carmen Steenbakkers, Heidi van Pinxteren, Elke van Rooij en coach Jeroen Verhagen; (onderste rij) Janne Ariëns, Luc Kivit (coach), Hanna van Esch, Sanya Penninx. (Foto: eigen collectie).