Leden, medewerkers, bestuursleden en freelancers van Brabants Centrum ontmoeten elkaar voordat de cabaretvoorstelling van Max van den Burg in Podium Boxtel begint. (Foto's: Peter de Koning).
Leden, medewerkers, bestuursleden en freelancers van Brabants Centrum ontmoeten elkaar voordat de cabaretvoorstelling van Max van den Burg in Podium Boxtel begint. (Foto's: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

MAX VAN DEN BURG WINDT PUBLIEK OM UITGESTOKEN VINGER

BC-jubileumfeest is schot in de roos

JAN HERMENS

De lachsalvo's waren donderdagavond niet van de lucht in Podium Boxtel. Cabaretier Max van den Burg speelde voor een bijna volle zaal en wond het publiek om zijn vinger. Hij trad op voor leden, correspondenten, freelancers, bestuur en medewerkers van Brabants Centrum. De stichting vierde haar 75-jarig bestaan.

Meestal zijn journalisten te gast bij evenementen. Dit keer was het andersom. Brabants Centrum trakteerde haar leden op een gratis cabaretvoorstelling met een borrel na afloop. Belangstellenden konden twee toegangsbewijzen per huishouden reserveren en van die mogelijkheid is massaal gebruik gemaakt.

De bezoekers werden niet teleurgesteld. Eindhovenaar Van den Burg voelde zich duidelijk als een vis in het water op de planken in de theaterzaal aan de Burgakker, waar hij al vaker te zien was. Hij spreekt de taal van de streek, maar verving die in een milliseconde voor 'onvervalst' Rotterdams. En de enige ware rijdende rechter was levensecht. Om over Karlijn nog maar te zwijgen. Iedereen kon zich haar voorstellen, elke studentenvereniging telt er minimaal één.

De reacties na afloop waren lovend. Ria en Leo Reurings: ,,Wat een mooi feest. Hartelijk dank voor de fijne en leuke avond." Ook Hans en Ans van der Steen genoten: ,,We hebben een leuke avond gehad en willen stichting Brabants Centrum daarvoor bedanken." Ze geven aan het te waarderen dat er zoveel leden waren uitgenodigd. En Francien Voets meldde: ,,Het was een supermooie avond, dank dat ik als trouwe lezer erbij mocht zijn."

Fotograaf Peter de Koning complimenteerde cabaretier Van den Burg: ,,Lang geleden dat ik zo dubbel gelegen heb. Hij schakelt zo snel in een scène, dat is echt knap." Ook Han en Peggy Arons waren te spreken over de humorist: ,,Het was geweldig en gezellig. Goede keus: cabaretier Max van den Burg. Nogmaals gefeliciteerd met jullie 75-jarig bestaan. Op naar de honderd jaar."

MAATSCHAPPELIJKE ROL

Die weg naar de toekomst haalde stichtingsvoorzitter Peter Strüber kort aan in zijn openingswoord. ,,Stichting Brabants Centrum is er voor de gemeenschap. Ze draagt al 75 jaar bij aan levendige en betrokken dorpen. Om dat te kunnen blijven doen, denken we na over de toekomst. We proberen de maatschappelijke rol van de stichting meer onder de aandacht te brengen en een soort community te vormen. Leden dragen de stichting, zoals de voorpagina van de jubileumeditie van vandaag weergeeft."

Hoe meer mensen zich aan Brabants Centrum verbinden, hoe meer de stichting kan bijdragen aan sprankelende dorpen: met kennis, publiciteit, met geld én onafhankelijke journalistiek. Freelancer en voormalig hoofdredacteur/directeur Marc Cleutjens zei het vorige week treffend: ,,Ik vind het onbegrijpelijk als iemand die in Boxtel woont en werkt, geen lid is."

p Leden, medewerkers, bestuur en freelancers van Brabants Centrum ontmoetten elkaar in de foyer van Podium Boxtel. Voor aanvang en na afloop van de cabaretvoorstelling was er volop gelegenheid om bij te praten. (Foto's: Peter de Koning).

Peter Strüber, voorzitter van stichting Brabants Centrum, houdt een korte toespraak voordat Max van den Burg het podium betreedt.
Cabaretier Max van den Burg maakt een overdonderende entree in Podium Boxtel. Hij toont zich een verbale krachtpatser.
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding