De graffitigevel van Muziekhuis Boxtel is opgesierd met portret van diverse grootheden uit de popgeschiedenis. (Foto: Bas van den Biggelaar).
De graffitigevel van Muziekhuis Boxtel is opgesierd met portret van diverse grootheden uit de popgeschiedenis. (Foto: Bas van den Biggelaar). Foto: Basman Creƫert - Bas van den Biggelaar

METAMORFOSE VOOR BUITENGEVEL MUZIEKHUIS AAN PASSAGE RICHE

Onguur steegje krijgt artistieke allure

De graffitikunstenaars van Tunnel Vision hebben de voorbij maanden Passage Riche een kleurrijke uitstraling gegeven. Op de buitengevel van Muziekhuis Boxtel is een 58 meter lang streetartschilderij aangebracht door Paul Jongsma, Mitch Koningstein en Jan Pennings. Zaterdag 14 december wordt de doorsteek tussen de Stationsstraat en de Prins Hendrikstraat feestelijk heropend door burgemeester Ronald van Meygaarden. Die krijgt daarbij hulp van reus Jas de Keistamper.

Mede door jarenlange leegstand van het vroegere horecabedrijf annex snookercentrum vormde Passage Riche een hele tijd geen visitekaartje voor het centrum van Boxtel. Dat is de nu flink veranderd.

Afgelopen zomer werd in opdracht van de gemeente Boxtel de bestrating, riolering en verlichting al vernieuwd. En toen dat karwei was afgerond, konden de drie spuitbusartiesten van Tunnel Vision aan de slag. Van medio september tot enkele weken geleden waren Jongsma, Koningstein en Pennings tijdens hun vrij uurtjes in de weer om het ontwerp te realiseren. Aanvankelijk waren daarvoor zes zaterdagen ingeruimd.

KLEURRIJK

Vier Amerikaanse grootheden uit de muziekgeschiedenis sieren de wand: Frank Sinatra (foto onder), Elvis Presley, rapper Tupac Shakur en Ariana Grande. Bovendien wordt de historie van de hedendaagse muziek verbeeld met diverse geluidsdragers. Al met al is het een kleurrijk geheel geworden, waarmee de gebruikers van het Muziekhuis in hun nopjes zijn.

De straatnaam Passage Riche verwijst naar het vroegere hotel Riche dat was gevestigd in het pand dat sinds decennia in gebruik is door Modecentrum Theelen. Achter het hotel werd in 1924 een concertzaal gebouwd, die tot 1987 later dienst deed als bioscoop, meubeltoonzaal en parkeergarage.

Het streetart-kunstwerk, dat ook een deel van de gevel van het aanpalende kindercentrum Kindertuin omvat, is onder meer bekostigd uit een subsidie die het gemeentebestuur beschikbaar stelde. Vrijwilligers van Boxtel's Harmonie, hoofdgebruiker van het Muziekhuis, knapten de zijgevel van modezaak Theelen op.

q De graffitigevel van Muziekhuis Boxtel is opgesierd met portretten van diverse grootheden uit de popgeschiedenis. (Foto: Bas van den Biggelaar).