Lezingen over bevindingen CARE-project in buitenland

Het project CARE - Gemeenschapsarcheologie in Het Groene Woud werd niet alleen in Liempde en Gemonde, maar ook over de grens uitgevoerd. Hoe het de deelnemers in Tsjechiƫ, Polen en Engeland verging, wordt woensdag 18 december duidelijk.

Bezoekerscentrum D'n Liempdsen Herd vormt 18 december de locatie voor lezingen over het verloop van Community Archeology Rural Excavations (CARE), zoals het project internationaal wordt genoemd. Onderzoekers komen vertellen of gemeenschapsarcheologie ook in de dorpen over de grens aanslaat, wat er zoal gevonden wordt en wat de vondsten voor betekenis hebben. Vanwege het internationale karakter van de bijeenkomst zijn de presentaties veelal in het Engels. De toegang is gratis. Aanmelden kan tot woensdag 11 december via het e-mailadres communicatie@hetgroenewoud.com.

BODEMSCHATTEN

De gemeenschapsarcheologie bracht Liempde en Gemonde het afgelopen jaar in ieder geval in beweging. Tientallen inwoners stonden met een schepje in de hand om onder begeleiding van professionele archeologen op zoek te gaan naar bodemschatten in eigen dorp. Doel van het project is het ontrafelen van de geschiedenis van dorpen en nagaan of er parallellen zijn tussen het ontstaan van plaatsen. Het project loopt nog steeds. In 2020 staat Boxtel op de rol voor een archeologieweekend en ook Esch komt nog aan de beurt. De analyse van de vondsten uit Liempde en Gemonde is nog gaande.