Afbeelding
Foto:

ONTHULLING KUNSTWERK OP 21 MAART

Esch' beeld zwarte zusters beleeft een moeizame weg

RENS VAN DEN ELSEN

Het leek zo simpel. Een monument plaatsen ter ere van de zwarte zusters, zoals de Congregatie van de Goddelijke Verlosser in Esch werd genoemd. Het kostte de werkgroep toch meer kruim dan verwacht, maar ondertussen is het einddoel in zicht. Zaterdag 21 maart 2020 wordt het beeld onthuld op de hoek van de Dorpsstraat en Het Nieuwland. Vlak bij de plek waar vroeger woonzorgcentrum Sint-Jozefzorg stond en nu het Buitenhuis staat.

Het was de bedoeling om in september jongstleden het monument al te onthullen, maar al vrij snel werd duidelijk dat die streefdatum niet gehaald ging worden. Een specifieke reden kan voorzitter Theo van Dooren van de werkgroep niet noemen. ,,Het hangt van veel verschillende factoren af, zoals de communicatie met de gemeente Haaren, maar ook het vinden van voldoende sponsors. Ook de bank werkte niet altijd mee. Het is dus maar goed dat de leden van onze werkgroep zich zo hebben vastgebeten in dit project, anders was het wellicht nooit tot stand gekomen", geeft Van Dooren aan.

ROOTS

In het najaar van 2018 kwam Boxtelaar Martien van Beurden, die jarenlang intensief met de zusters samenwerkte, op het idee voor een eerbetoon aan het werk dat de congregatie in Esch heeft verzet. Via het Platform Esch' Perspectief (PEP) ging het balletje verder rollen. Inmiddels is er een beeld ontworpen door de Essche kunstenares Lia Martinali en zelfs al brons gegoten in Tilburg. De werkgroep is in elk geval erg tevreden met het ontwerp. ,,De verzorgende rol van de zusters komt heel mooi naar voren. Het komt echt uit de roots van het Essche", vertelt Van Dooren mysterieus.

KASTJE

De locatie waar het gedenkteken komt te staan wordt binnenkort door de gemeente onder handen genomen. Zo wordt het bankje omgedraaid en krijgt het veldje wat meer cachet. Ook dit kostte de nodige extra tijd omdat er een wijziging in het bestemmingsplan voor deze plek moest plaatsvinden. Van Dooren: ,,En vanwege de herindeling werden we binnen de gemeente steeds van het kastje naar de muur gestuurd. Veel ambtenaren stopten en anderen moesten zich eerst weer inlezen. Ook alle wethouders hebben we hier al eens over gesproken. Maar uiteindelijk is het allemaal goed gekomen, en dat vinden we het belangrijkste."

t Dit beeld was vroeger de doorkijk naar de ingang van het woonzorgcentrum Sint-Jozefzorg. Voor het monument richt de gemeente Haaren het plantsoentje opnieuw in. (Foto: Rens van den Elsen).