Fotovakschool Boxtel was tot de zomer van 2019 in bedrijvencentrum de Baanderije aan de Parallelweg Zuid gevestigd. Volgens de school heeft de verhuizing niets met Vion te maken (Foto: Albert Stolwijk).
Fotovakschool Boxtel was tot de zomer van 2019 in bedrijvencentrum de Baanderije aan de Parallelweg Zuid gevestigd. Volgens de school heeft de verhuizing niets met Vion te maken (Foto: Albert Stolwijk). Foto: Albert Stolwijk

CREATIEF OPLEIDINGSINSTITUUT ONTKENT DAT STANKOVERLAST VION REDEN VOOR VERHUIZING NAAR EINDHOVEN IS

Fotovakschool weg uit Boxtel vanwege ruimtegebrek

Jan Hermens

De Nederlandse Fotovakschool had tot afgelopen zomer een vestiging in bedrijvencentrum De Baanderije aan de Parallelweg Zuid in Boxtel. Die is met de dependance Venlo samengevoegd op een nieuwe locatie in Eindhoven. Journalist Ron Lodewijks schrijft op zijn website www.beterinbrabant.nl dat stankoverlast door Vion ten grondslag ligt aan de verhuizing. Het opleidingsinstituut ontkent dit.

,,In Eindhoven hebben we twee scholen samengevoegd. Bovendien is de filmopleiding die zich voorheen in Hilversum bevond, verdeeld over Amsterdam en Eindhoven", meldt Hanneke Lathouwers namens de Fotovakschool. In de Lichtstad kunnen studenten meer cursussen volgen dan in Boxtel het geval was. ,,We hadden dus meer ruimte nodig", aldus Lathouwers. ,,We zijn absoluut niet verhuisd vanwege Vion. De school heeft ook nooit een klacht bij een instantie ingediend over stankoverlast."

Geurhinder mag volgens het overkoepelende instituut dan wel geen reden zijn voor het opdoeken van de Boxtelse vestiging, dat studenten en docenten de varkensslachterij regelmatig roken, is zeker. Lathouwers ontkent niet dat Vion bij tijd en wijle te ruiken was. Journalist Lodewijks zegt: ,,De Baanderije ligt pal tegenover Vion. Ik heb er een kantoor gehad, dus ik weet waar ik over praat. De school ontkent het wellicht, maar voor mij staat vast dat stankoverlast een van de redenen was voor het vertrek van de opleiding uit Boxtel." Hij had namelijk contact met cursisten.

MISSELIJKMAKEND

Een Boxtelse oud-student van de Fotovakschool geeft aan dat de stank met name in de zomer vaak niet te harden was. ,,Als er dan ramen openstonden, was de lucht misselijkmakend. Ik weet dat niet alleen studenten, maar ook docenten er last van hadden. Ze geneerden zich ten opzichte van collega's van andere vestigingen als die tijdens een open dag in Boxtel waren."

De lokale omroep Dommelland is een van de huidige huurders van De Baanderije en opende er een jaar geleden haar tv-studio. Scheidend voorzitter Inge van den Biggelaar van de omroepstichting reageert: ,,Als we alles dichthouden, is er niets aan de hand. In het pand zelf ondervinden we geen overlast. Maar 's zomers stinkt het buiten vreselijk."

Strik Makelaardij, eigenaar van bedrijvencentrum De Baanderije, gaf desgevraagd geen reactie.

De gemeenteraad heeft in juli van dit jaar een motie aangenomen die aangeeft dat Boxtel stankvrij moet worden. Op aandringen van het college van B en W laat slachterij Vion adviesbureau Witteveen+Bos een onderzoek uitvoeren naar geuroverlast. Het rapport wordt in het eerste kwartaal van 2020 verwacht.


Afsluiting Parallelweg

Na ruim een maand gaat de Parallelweg Zuid opnieuw een weekeinde op slot vanwege werkzaamheden aan het spoor. Van vrijdagnacht 01.00 uur tot en met maandagochtend 2 december 05.00 uur is de weg in beide richtingen gesloten. Zaterdag en zondag rijden ook geen treinen tussen 's-Hertogenbosch en Eindhoven. Reizigers worden per bus vervoerd. Ook de Park & Ride aan het Stationsplein is niet bereikbaar; daar wordt een kraan opgesteld.