Afbeelding
Foto:

RONALD VAN MEYGAARDEN DOET BELOFTES

'Niet solliciteren was absoluut geen optie'

VERVOLG VOORPAGINA

Ronald van Meygaarden, sinds dinsdag de nieuwe burgemeester van Boxtel, is een ongeduldig man. Althans, volgens een citaat dat plaatsvervangend voorzitter Wim van der Zanden van de gemeenteraad dinsdag aanhaalt. Het zijn woorden van Van Meygaarden zelf. Van der Zanden hoopt dat deze karaktereigenschap een impuls geeft aan enkele langlopende projecten. De burgemeester knikt bevestigend en doet nóg enkele beloftes.

,,Ik trof dit aan, toen ik een jaar geleden hier kwam...". Voormalig waarnemend burgemeester Fons Naterop houdt, met een geamuseerde blik, de doos omhoog waarin de Boxtelse ambtsketen wordt bewaard. Het etui heeft geleden: de hoeken zijn gerafeld en het leer laat overal los. Maar er wordt een nieuwe opbergcassette getoond: een glanzend zwart exemplaar. Het is een cadeau van het college van B en W en de gemeenteraad aan hun nieuwe burgemeester.

LANGDURIG?

De bewaardoos van de ambtsketen is niet het enige dat vernieuwd wordt in Boxtel, zo blijkt uit de vele toespraken. Voorzitter Mariëlle van Alphen van de vertrouwenscommissie, commissaris van de koning Wim van de Donk en Van der Zanden spreken allemaal een enorm vertrouwen uit richting hun nieuwe 'leider met lef', zoals de profielschets voorschreef. Ook wordt het verlangen uitgesproken om een langdurige verbintenis met Van Meygaarden aan te gaan: hij is de vijfde burgemeester in tien jaar die Boxtel verwelkomt...

,,Niet solliciteren was geen optie. Als ik ergens op mijn plek zou zijn, dan was het in Boxtel", verwoordt burgemeester Van Meygaarden zijn reactie op de profielschets. Hij spreekt daarnaast de ambitie uit om langlopende projecten vlug vlot te trekken en vernieuwend te zijn op bestuurlijk gebied: ,,Een koploper hoeft niet, maar een vlotte trendvolger is wel wenselijk." Om te laten zien dat hij van aanpakken weet, doet hij de gemeente tijdens de raadsvergadering direct enkele beloftes.

MEEWERKEND

Ten eerste spreekt de burgemeester de ambitie uit om Meewerkend Boxtel, de vernieuwende werkwijze die zijn voorganger Mark Buijs introduceerde, verder te ontwikkelen. ,,Organisaties en mensen willen meer betrokken worden. Samen kún en wéét je meer", stelt hij. Wethouder Peter van de Wiel noemt in zijn toespraak het participatieproject 'soms een zorgenkindje', maar Van Meygaarden relativeert dit: ,,Ik ken geen enkel kind dat na de geboorte direct kan lopen."

Daarnaast belooft de burgemeester zich optimaal in te zetten om de rechtsstaat en het democratisch systeem te beschermen, in een tijd waar 'normbesef en waarden niet altijd even duidelijk zijn'. Tenslotte belooft hij het karakter van de verschillende kernen Boxtel, Liempde en Lennisheuvel te behouden en versterken.


GEMEENTERAAD WIL IN GESPREK BLIJVEN

'Giet visie Boxtel Binnen de Bruggen niet in beton'

RENS VAN DEN ELSEN

Met het vaststellen van de visie Boxtel binnen de Bruggen (BBdB)is een nieuwe stap gezet in de richting van wat het college van B en W ziet als een bruisend centrum. Inwoners hoeven echter niet te verwachten dat de plannen op korte termijn al uitgevoerd worden. ,,Het is een levend document dat ieder jaar, of beter iedere dag, aandacht vergt. We nemen ook ruim de tijd om deelprojecten goed uit te werken", aldus wethouder Peter van de Wiel.

De wethouder is blij dat er binnen de gemeenteraad veel draagvlak is voor de plannen. Toch is er voor de fracties ook nog veel onduidelijk. Zo is er nog niets bekend over een gevel- en winkelbeleid voor het centrum en zijn er vraagtekens bij de fietsstraat, de invulling van het parkeerterrein bij de Zwaanse Brug als verblijfslocatie en het herinrichten van De Croonpassage en het Processiepark. Maar ook het terugbrengen van de binnendommeltjes is aan discussie onderhevig.

Van de Wiel benadrukt dat al deze zaken hun aandacht verdienen en pleit er dan ook voor dat de gemeente de tijd neemt voor de uitvoering. ,,Deze visie is een stevig fundament, dat gebruikt kan worden als meetlat om projecten langs te houden. Maar we zijn daarin wel flexibel en pakken de kansen als we die krijgen. Ook omdat het geld er voor moet zijn. Het kan dus zomaar zijn dat de volgorde van de plannen verandert als we de juiste financier voor een onderdeel vinden", geeft de wethouder aan.

Daar kunnen bijna alle partijen zich in vinden. De wens van oppositiepartij Balans om een prioriteitenlijstje van de plannen te maken, werd dan ook weggestemd. ,,We moeten deze visie niet in beton gieten, maar er juist continu mee bezig blijven. Blijf ook in gesprek met de inwoners, zo houd je het warm", aldus raadslid Jan de Koning (INbox).

KORTE TERMIJN

Twee projecten die al wel snel uitgevoerd kunnen worden zijn de herinrichting van de Rechterstraat en de Stationsstraat. Deze plannen komen vanuit de centrumondernemers en inwoners en hebben dan ook veel draagvlak. Zij zien graag dat de zogeheten economische as van Boxtel grondig wordt aangepakt. De plannen voor deze twee straten bleken ook nog eens goed te passen binnen de visie BBdB. Als het even kan gaat de herinrichting volgend jaar al plaatsvinden. De gemeente heeft daarvoor enkele jaren geleden al geld opzij gezet.


Familie Nguyen doet verhaal in Pauls Nummer 1 Show op tv

Een deel van de eerste groep Vietnamese vluchtelingen die veertig jaar geleden in Nederland werd opgevangen, streek destijds neer in Boxtel. Enkele leden van het gezin Nguyen doen zaterdagavond 30 november hun verhaal in de RTL4-uitzending van Paul de Leeuw in diens Nummer 1 Show. Die werd gisteren opgenomen.

Op 8 juli 1979 werd de familie Nguyen, vader en moeder met zeven kinderen, opgevangen in het voormalig missiehuis Sint-Theresia bij kasteel Stapelen. Ze behoorden tot de eerste groep vluchtelingen die door de Nederlandse ambassade uit een kamp in Thailand gered werd.

De zussen uit het gezin Nguyen blikten in juli terug op deze ingrijpende periode. Dat gebeurde tijdens een uitgebreid interview in deze krant. Gisteravond kwamen de vier Boxtelse zussen Nga, Nhung, Lon, Ke en hun in Zwitserland wonende halfbroer Chanh opnieuw samen. Nu in de tv-studio van RTL in Almere voor een begin november gestart spelprogramma van Paul de Leeuw. Deelnemers aan de quiz hebben één ding gemeen: ze zijn allemaal een nummer één in iets, hebben iets voor de eerste keer gedaan of willen graag iets voor de eerste keer gaan doen.

,,We werden benaderd door de redactie om ons verhaal te doen. Het interview duurde niet zo lang. Ik ben benieuwd hoe we in beeld zijn gebracht", vertelt Lon Hermans-Nguyen. De uitzending begint zaterdag 30 november om 20.00 uur.

t Enkele gezinsleden van de familie Nguyen schoven gisteravond aan tafel met Paul de Leeuw.

Ronald van Meygaarden is de vijfde burgemeester van Boxtel in tien jaar tijd. De lokale politiek hoopt op een langdurige verbintenis. (Foto: Albert Stolwijk).