Afbeelding
Foto: Ad Vogels

GREEN FRIDAY MAAKT MENSEN BEWUST VAN HUN AANKOPEN

Het Goed bespaart 914 ton CO2

Green Friday is in het leven geroepen als tegenhanger van de aan populariteit winnende Black Friday, waarbij (web)winkels hun producten tegen grote kortingen aanbieden. Het gaat dan vaak om nieuwe producten, die ook steeds weer met nieuwe grondstoffen zijn gemaakt. Bij Het Goed willen ze met hun groene actie op dit vlak bewustwording creƫren.

Voor iedere kilo grondstof die Het Goed een tweede leven bezorgt, wordt ongeveer een kilo koolstofdioxide bespaard. De besparing die alleen al in Boxtel is gedaan, staat gelijk aan de CO2-opname van 125.205 bomen, die met elkaar een bos zouden vormen ter grootte van 501 voetbalvelden. Vogels: ,,Deze cijfers illustreren hoe milieu en klimaat worden belast met CO2 als consumenten alleen nieuwe producten zouden kopen. Bij Het Goed verkopen wij alleen gebruikte spullen, daardoor zijn er minder nieuwe grondstoffen nodig en wordt er minder CO2-uitstoot veroorzaakt."

CHEQUE

Deze week kreeg wethouder Peter van de Wiel van de gemeente Boxtel de CO2-cheque over 2019 uitgereikt. Daarnaast werd hem gevraagd om een winkelwagen met spullen uit het kringloopwarenhuis te vullen en deze te doneren aan een goed doel. Hij koos voor het initiatief van de Boxtelse onderneemster Natasja Willems. Zij zamelt in de decemberperiode speelgoed in voor minder bedeelde gezinnen in het dorp.

OPROEPEN

Het Goed Boxtel kleurt in het kader van Green Friday vanaf vandaag, donderdag 28 november, tot en met maandag 2 december extra groen. Morgen, vrijdag 29 november, zijn er in alle vestigingen van de kringloopwinkel activiteiten waarmee klanten op ludieke manier duidelijk wordt gemaakt hoe goed ze bezig zijn met hun aankopen. Vogels: ,,Wij willen alle Boxtelaren oproepen om bewust te kopen en hun herbruikbare spullen een tweede leven te geven. Zodat we samen kunnen laten zien dat het anders kan."

p In de Boxtelse kringloopwinkel alleen werd al een besparing van 914 ton koolstofdioxide gerealiseerd. Peter van de Wiel kreeg als wethouder met duurzaamheid in zijn portefeuille de cheque uitgereikt bij Het Goed. (Foto: Ad Vogels).


Stripkookboek

Boxtelaar Ralph Dikmans signeert vrijdag 29 november van 18.00 tot 21.00 uur samen met illustrator Arjen Vriezekolk uit Boxtel het Stripkookboek bij boekhandel Bruna in de Rechterstraat. Dikmans is een van de tekenaars die een bijdrage leverden aan de uitgave van de Brabantse chef-kok en stripliefhebber Leon Verhoeven. Het boek kost 24,95 euro en is op deze avond ook te koop.

Koppie-Au

Stichting Koppie-Au zamelt geld in voor onderzoek naar hersentumoren bij kinderen. Zaterdag 30 november zijn vrijwilligers van de organisatie tussen 10.00 en 17.00 uur in het Boxtelse winkelcentrum Oosterhof om uitleg te geven en te collecteren. Ook worden cadeautjes verkocht waarvan de opbrengst naar Koppie-Au gaat. Donaties gaan naar wetenschappelijk onderzoek.