Onder toeziend oog van wethouder Peter van de Wiel plantte deze jonge welp een fruitboompje in het plantsoen aan de Drossaard in Boxtel. (Foto: Gerard Schalkx).
Onder toeziend oog van wethouder Peter van de Wiel plantte deze jonge welp een fruitboompje in het plantsoen aan de Drossaard in Boxtel. (Foto: Gerard Schalkx). Foto: Gerard Schalkx

DROSSAARD ENKELE FRAAIE FRUITBOMEN RIJKER

Buurt plukt vruchten van plantdag

Al voor de vijfde keer organiseerde Eetbaar Boxtel samen met de gemeente Boxtel een buurtplantdag. Honderden fruitbomen vonden zo al hun bestemming. Zaterdag ging er weer een aantal de grond in. Onder toeziend oog van wethouder Peter van de Wiel zorgden bewoners aan de Drossaard ervoor dat het buurtplantsoen er smakelijk en groen uit komt te zien. Onder hen een jonge scout.

Als mensen samen een plan maken, zorgt dat voor sociale cohesie in een buurt, zo is de gedachte van Eetbaar Boxtel. Sinds 2015 zijn er ruim vijfhonderd fruitbomen - en struiken op deze wijze in de Boxtelse wijken terechtgekomen. De gemeente biedt de planten gratis aan om deze in openbaar groen te plaatsen: van appel- en perenbomen tot aardbeienplanten en frambozenstruiken.

Bewoners geven zelf door hoe ze het plantsoen willen realiseren, dit in afstemming met hun buren. Zelf moeten ze dan voor het beheer en onderhoud zorgen. Het doel is om zo - op gemeentegrond - meer biodiversiteit in de wijken te laten ontstaan.

DERTIEN LOCATIES

Zaterdag was de tweede buurtplantdag van 2019: de eerste vond al op 16 november plaats. In totaal zijn er honderdtachtig fruitbomen en -struiken door inwoners in de grond gezet op dertien verschillende locaties.

Wie ook in zijn buurt fruitplanten in openbaar groen wil aanleggen, kan zich aanmelden via een e-mail naar Eetbaar Boxtel: info@eetbaarboxtel.nl. De gemeente beoordeelt vervolgens het voorstel.

Boxtel

Cursus Klik & Tik

Wie wegwijs wil worden op de computer en internet, kan op maandagen van 10.00 tot 12.00 uur terecht in Babel, Bibliotheek Boxtel aan de Burgakker. De cursussen duren zes à zeven weken en zijn gratis. Aanmelden is wel noodzakelijk, dit kan bij Ellen Reinders, telefoonnummer (073) 680 29 60 of e-mailadres ellenreinders@babeldenbosch.nl.