De Brabantse journalist en NOS-verslaggever Theo Verbruggen vertelde leden en introducés van Vrouwengilde Boxtel in De Walnoot over zijn werk. (Foto: Albert Stolwijk).
De Brabantse journalist en NOS-verslaggever Theo Verbruggen vertelde leden en introducés van Vrouwengilde Boxtel in De Walnoot over zijn werk. (Foto: Albert Stolwijk). Foto: Albert Stolwijk

CLUB BIEDT ZINVOL TIJDVERDRIJF, VERDIEPING EN SOCIAAL CONTACT

Vrouwengilde niet langer 'katholiek'

HENK VAN WEERT

Bijna zeventig jaar na de oprichting van de plaatselijke afdeling schrapt het Katholiek Vrouwen Gilde (KVG) Boxtel haar religieuze signatuur. Daarmee wordt formeel bekrachtigd wat al jarenlang de praktijk was. Vrouwengilde Boxtel is de nieuwe naam van de club waar vrouwen een zinvolle tijdsbesteding vinden met maatschappelijk-culturele bijeenkomsten in de vorm van cursussen, lezingen en uitstapjes. ,,We zijn mensen die op zoek zijn naar verdieping en sociale contacten."

Van medio september tot half april worden tweewekelijks diverse activiteiten georganiseerd door het Vrouwengilde Boxtel. Zo was dinsdagochtend de bekende journalist en NOS-verslaggever Theo Verbruggen in gemeenschapshuis De Walnoot te gast om geanimeerd te vertellen over zijn werk. Onder de circa zestig bezoekers niet alleen leden, maar ook diverse andere belangstellenden. ,,Want introducés, zowel mannen als vrouwen, zijn altijd welkom", benadrukt voorzitter Marianne Janssen.

Twee jaar geleden, tijdens een interview bij gelegenheid van het 65-jarig bestaansfeest van het KVG, meldde het toenmalige bestuur al dat de katholieke signatuur niet meer gepraktiseerd werd. ,,Inmiddels hebben we de statuten en het huishoudelijk reglement gemoderniseerd en dat was een mooie gelegenheid om ook de naam aan te passen", vertelt Henriëtte van Vossen, die penningmeester is van het Vrouwengilde. ,,Het schrappen van het predicaat katholiek uit de naam was dan ook helemaal geen issue onder de leden. Sommige andere vrouwengilden in Brabant zijn ons daarin al voorgegaan."

ELITAIR? NEE HOOR!

Het aantal aangesloten vrouwen schommelt rond de tweehonderd en blijft redelijk constant. ,,Wel is door de jaren heen de gemiddelde leeftijd hoger geworden. We hebben allemaal leden die zestig jaar of ouder zijn. We zouden graag zien dat ook jongeren zich aansluiten, maar beseffen dat die meestal nog werken. In de tijd dat het KVG werd opgericht, traden vooral dames van gegoeden huize toe en die werkten meestal niet", weet voorzitter Janssen.

Penningmeester Van Vossen knikt: ,,We kampen nog altijd een beetje met het beeld dat het Vrouwengilde ietwat elitair zou zijn, maar niets is minder waar. Wel richten we ons bij activiteit op de inhoud. Het moet iets bijdragen aan onze ontwikkeling en op verdieping gericht zijn." ,,En wat zo leuk is", vult Janssen aan, ,,leden gebruiken het Vrouwengilde ook als platform om zelf dingen te organiseren. Zo zijn er onder meer discussiegroepjes gevormd, maar er is ook een wandelclubje ontstaan en een leesclub."

Vrouwengilde Boxtel heeft dit seizoen nog verschillende activiteiten op het programma staan op dinsdagochtend en woensdagavond. Bijeenkomsten worden steevast in De Walnoot gehouden. Zo vertelde Jos Swanenberg onlangs over het wezen en de waarde van het dialect. Na de jaarwisseling staan onderwerpen als huidziekten, privacywetgeving in het digitale tijdperk en de Nederlandse rechtspraak op de agenda.

Ook worden uitstapjes gemaakt: in februari naar Herenboeren Wilhelminapark en in maart met Piet Bressers van imkervereniging Sint-Ambrosius. Daarnaast zijn de cursussen kunstgeschiedenis, klassieke muziek luisteren, creatief schrijven, filosofie en politieke geschiedenis in trek.

Meer informatie over het programma-aanbod en de vereniging is te vinden op www.kvgboxtel.nl.

p De Brabantse journalist en NOS-verslaggever Theo Verbruggen vertelde leden en introducés van Vrouwengilde Boxtel in De Walnoot over zijn werk. (Foto: Albert Stolwijk).


IMAGE WORKWEAR BOUWT EEN NIEUWE SHOWROOM

'Textiel voert als rode draad door mijn leven'

Jan Hermens

Textiel zit in zijn genen. ,,Mijn opa was kleermaker, mijn vader produceerde confectie en ik heb me toegelegd op bedrijfskleding", vertelt de jonge ondernemer Guy Brouns (23). De Boxtelaar verhuisde recent met zijn bedrijf Image Workwear naar Korenmolen 22 en heeft al verbouwingsplannen.

,,Ik ga de komende weken werken aan een nieuwe showroom en een experienceroom in industriële stijl: stoer en robuust, net als de kleding die ik maak. Mijn bedrijf levert aan groothandels. Ik rij door het hele land om klanten te bezoeken. Als zij onze collectie in de showroom zien, is de beleving veel groter. Daar toon ik de bedrijfskleding in de juiste sfeer."

De experienceroom is bedoeld voor fijnproevers. Klanten die iets specifieks willen, kunnen er een keuze maken uit stoffen, knopen, kleuren en andere accessoires om zo hun ideale kledingstuk samen te stellen.

KENNIS

The oldest new brand, zo noemt Brouns zijn label. ,,Het merk is nieuw, maar de kennis die erachter zit, voert al drie generaties terug. Als kind wist ik al dat ik iets met textiel wilde: dat heeft altijd deel uitgemaakt van mijn leven. Ik ben wel een andere weg ingeslagen dan mijn vader, die meer op confectie en pakken was gericht. Maar hij is wel nauw betrokken bij Image Workwear."

Anders dan mode is bedrijfskleding tijdloos. ,,Wij verkopen geen nee en hebben alles uit onze collectie op voorraad. Onze producten zijn bedoeld om in te werken, ze moeten dus oersterk zijn en vaak gewassen kunnen worden zonder te krimpen of te pillen. Praktisch nut is van groot belang, daarnaast moet de kleding er ook mooi uitzien. De grens tussen bedrijfskleding en casual mode vervaagt."

Voor de productie van Image Workwear gebruikt Brouns de beste garens die er te vinden zijn. ,,Alleen dan kunnen we kleding maken die jarenlang meegaat." De Boxtelaar steekt graag de handen uit de mouwen. Ook de komende uitbreiding pakt hij zelf aan. ,,Ik vind het mooi om een showroom te creëren die helemaal aansluit bij mijn merk. Met hout en staal, hamer en zaag. Wij zijn makers."

Guy Brouns is de derde generatie in zijn familie die zich met textiel bezighoudt. (Foto: Peter de Koning).