Afbeelding
Foto: Peter de Koning

Brabants Centrum sluit 75e jaargang feestelijk af

Met een cabaretvoorstelling in Podium Boxtel en een borrel na afloop viert stichting Brabants Centrum vanavond haar 75-jarig bestaan. De tien medewerkers van het plaatselijke nieuwsbedrijf komen er samen met voormalige en/of oud-collega's en bestuursleden, maar ook met trouwe lezers, freelancers, correspondenten én adverteerders. Natuurlijk allemaal met introducé. Een eigen onafhankelijke krant in een gemeente is vandaag de dag bijzonder, eigenlijk best uniek. En dat mag gevierd worden.

Vrijdag 1 december 1944 is een memorabele dag in de lokale geschiedenis. Die dag verscheen voor het eerst na de Tweede Wereldoorlog weer een editie van de plaatselijke krant. Onder een nieuwe titel ging de vooroorlogse Boxtelsche Courant onder leiding van Willem van Amelsvoort een nieuwe toekomst tegemoet: als Brabants Centrum. Door de jaren heen hebben tal van ontwikkelingen de krant én de stichting die hem uitgeeft gemaakt tot wat zij heden ten dage zijn.

De 75e jaargang die vandaag wordt afgesloten, startte begin december 2018 met taart. Stichting Brabants Centrum vierde het jubileum door negen evenementen - uitgekozen door de leden - te omarmen. De organisatoren ervan kregen extra aandacht en hulp voor hun jaarlijkse activiteiten. De Boeremèrt in Liempde, proeverij Lekker Lennisheuvel, SamenLoop voor Hoop in Esch, de Sint-Lambertusdag in Gemonde en de Heilig Bloedprocessie, de Jeugdvakantieweek, multicultureel festival Bazaar, kunst- en cultuurweek QQLQ en Stapel op Sint; allemaal profiteerden ze ervan.

FREELANCERS

Door de jaren heen werkten veel mensen mee aan de wekelijkse nieuwsproductie. Vier directeuren komen uitgebreid aan het woord in deze krant en blikken in interviews terug op hetgeen zij zoal meemaakten. Ook staan zij stil bij de huidige tijdsgeest in medialand. Naast Theo van den Aker, Piet van Oers en Marc Cleutjens werkten Ineke Platel, Peter de Koning, Stefan Latijnhouwers en Mariëlle Wijffelaars het langst op de redactie. Bovendien was Albert Stolwijk zo'n tien jaar in vaste dienst als fotograaf en acquisiteur.

Met uitzondering van Theo, Piet en Ineke, die van hun pensioen genieten, zijn allen nog steeds als freelancer aan Brabants Centrum verbonden. Alhoewel, Ineke klimt jaarlijks nog eenmaal in de pen: voor een kerstverhaal. Ook dit jaar levert ze weer haar bijdrage aan de dubbeldikke kersteditie die 19 december bij de leden op de deurmat valt. Naast hen kan Brabants Centrum op een grote schare andere freelancers bouwen, die zowel in woord als beeld meewerken aan de totstandkoming van de wekelijkse edities.

10 MEDEWERKERS

Het vaste BC-team wordt momenteel aangevoerd door directeur Henk van der Zee. De langste staat van dienst binnen het bedrijf heeft Kitty Vugs uit Esch, die vorig jaar haar veertigjarig dienstjubileum vierde en de debiteurenadministratie verzorgt. Gerrian Habraken, die in Boxtel werd geboren, lang in Liempde vertoefde en momenteel in Sint-Oedenrode woont, werkt bijna dertig jaar bij de krant en is in de binnendienst verantwoordelijk voor de advertenties. Administratief wordt het BC-team gecompleteerd door Nanette Husmann uit Boxtel die de ledenadministratie verricht en de bezorging coördineert. Paul Melis woont in Oisterwijk en is als commercieel media-adviseur buitenshuis hét aanspreekpunt voor adverteerders.

Op de redactie maakte de geboren en getogen Boxtelaar Henk van Weert een jaar voor de eeuwwisseling zijn opwachting. Hij vindt aan zijn zijde een team van vier collega-journalisten die relatief kort in dienst zijn en hun roots elders hebben. Pål Jansen woont momenteel in Liempde en verhuist binnenkort naar Boxtel en Jan Hermens is onlangs in Boxtel neergestreken vanuit Winssen. Rens van den Elsen uit Haaren en Jules Hameleers, geboren in Maastricht en woonachtig in 's-Hertogenbosch maken het journalistieke vijftal compleet.

STICHTINGSBESTUUR

Het bestuur van stichting Brabants Centrum wordt gevormd door vier vrijwilligers: Peter Strüber (voorzitter), Louis van Besouw, Kim van Stippent en Arjen Witteveen.

p Bij aanvang van de 75e jaargang in december vorig jaar, sneed het team van Brabants Centrum een speciale taart aan. Van links naar rechts: Jan Hermens, Nanette Husmann, Pål Jansen, Henk van der Zee, Gerrian Habraken, Paul Melis, Kitty Vugs, Jules Hameleers, Henk van Weert en Rens van den Elsen. (Foto: Peter de Koning).


75 JAAR BRABANTS CENTRUM: LEDEN AAN HET WOORD

'Ik lees de krant wekelijks helemaal en puzzel ook graag'

FAMILIEBERICHTEN

Adrie Voets heeft Brabants Centrum zelfs nog rondgebracht. Hij vertelt: ,,Het Boxtels Krèntje, zo kennen wij Brabants Centrum. Toen ik nog bij ons moeder woonde, las ik hem al. Onze zoon Marco was een aantal jaren bezorger en ik hielp hem vaak." Hij vervolgt: ,,Vooral als hij laat uit school kwam, dan had ik meestal zijn wijk al deels of helemaal voor mijn rekening genomen. Dat is overigens een jaar of 35 geleden." Ook daarna zou Voets Brabants Centrum nog wel eens bezorgen, in vakantietijd. ,,Een jaar of twee geleden ben ik ingesprongen. Er waren toen even te weinig mensen beschikbaar."

Zijn gezondheid laat niet meer toe dat hij de krant rondbrengt, al gaat fietsen de oud-voetballer van ODC én RKSV Boxtel nog prima af. ,,Ik ben geïnteresseerd in voetbal, maar ook in andere sporten. Brabants Centrum brengt veel lokaal sportnieuws, dat boeit mij. Ik lees eigenlijk alles en ik puzzel graag. Ik houd natuurlijk bij wat RKSV Boxtel doet, ik ben zo'n 55 jaar lid van die club. Ik heb nog met de amateurs in de hoogste klasse gevoetbald."

Voets' echtgenote Tiny bekijkt altijd als eerste de familieberichten. ,,Wie is er overleden, zijn er kinderen geboren, wie zijn er in ondertrouw gegaan? Dat las ik altijd meteen. Tegenwoordig wordt er van geboortes nauwelijks melding meer gemaakt en ook niet van mensen die gaan trouwen. Vroeger wisten de Boxtelaren meer van elkaar, het dorp was ook kleiner."

Twee dagen geleden was het echtpaar Voets precies 54 jaar getrouwd. Hun band met Brabants Centrum gaat al net zolang mee: een krant voor het leven.

KOPPEN SNELLEN

Ontvangen Adrie en Tiny Voets- van Rixtel Brabants Centrum al ruim vijftig jaar, Willy van de Rijdt is pas sinds een maand of twee lid. Zoals ieder lid zorgt ze er mede voor dat stichting Brabants Centrum goede doelen in Boxtel en buurdorpen kan blijven steunen. Van de Rijdt: ,,Ik kom uit Gemonde, maar ben tweeëntwintig jaar geleden naar het westen van het land verhuisd. Sinds kort woon ik in Boxtel en om op de hoogte te blijven van het lokale nieuws, ben ik lid geworden van Brabants Centrum. Mijn kinderen wonen in Gemonde en Liempde, ik kan zo ook bijhouden wat er in die dorpen speelt."

Voor Van de Rijdt is het lidmaatschap van Brabants Centrum niet zozeer een hernieuwde kennismaking. ,,Meer een stap terug in het vertrouwde. Ik snel altijd eerst de koppen. De lokale politiek interesseert me, geschiedenis ook en ik houd erg van puzzelen. Ik zou een meer afwisselend puzzelaanbod aantrekkelijk vinden."

Wat het 75-jarig bestaan van stichting Brabants Centrum en van de krant betreft, zou Van de Rijdt wel willen lezen hoe de vroege uitgaves samengesteld werden. ,,Ik ben benieuwd naar wat werknemers van toen zoal deden, hoe de krant destijds werd gemaakt." De verkeersperikelen in Boxtel houden haar bezig, een onderwerp waarover Brabants Centrum regelmatig bericht. ,,Met al dat eenrichtingverkeer is het soms een aardige opgave om van A naar B te komen."

LID VANAF 1944

Ook over stikstof en de daarmee samenhangende problematiek zijn vaak artikelen in Brabants Centrum te vinden. Anneke van de Sande- van de Wassenberg, die 97 jaar geleden werd geboren in de hoeve die nu bekend staat als de Kinderboerderij in Boxtel-Oost, volgt het nieuws rond agrariërs nauwgezet. ,,De artikelen over de oorlog heb ik ook allemaal gelezen", vertelt ze. ,,Ik weet nog hoe een brandend vliegtuig over ons huis vloog. Nee, oorlog hoop ik nooit meer mee te maken." Ze is al heel lang lid van Brabants Centrum. ,,Ik denk wel vanaf het begin. Van Amelsvoort is er toch mee gestart? Die woonde in de Molenstraat. In dat huis heeft nog een tante van mij gewoond."

Elke week kijkt de trouwe en misschien wel oudste lezeres van allemaal op donderdag uit naar de krant. ,,Ik lees hem helemaal. Vroeger stonden er meer geboorte- en overlijdensberichten in. Die mis ik wel, want die hielden me op de hoogte van wat er in families gaande was. Boxtel is groot geworden."

Van de Sande verwondert zich over wat er in 75 jaar allemaal veranderd is. ,,De journalistiek is natuurlijk ook anders geworden. Er is zoveel gebeurd in de wereld. Ik ben benieuwd hoe het nu verder gaat, wat nog aan vooruitgang mogelijk is. Ik blijf het nieuws volgen."

                 ...ADRIE VOETS...
             ...WILLY VAN DE RIJDT...
          ...ANNEKE VAN DE SANDE...
Het kantoor van Brabants Centrum aan de Prins Bernhardstraat wordt opgesierd door een borstbeeld van oprichter Willem van Amelsvoort (1888-1979). Het werd gemaakt door diens zoon, de kunstenaar Frans van Amelsvoort. (Foto: Piet van Oers, 2003).