Gemeente Boxtel wil duurzaam voorbeeld zijn

Boxtel kan niet anders dan duurzaamheidscriteria hanteren tijdens aanbestedingen, vanwege de maatschappelijke voorbeeldfunctie die de gemeente heeft. Dat meldt het college van burgemeester en wethouders in antwoorden op vragen van raadsfractie D66. Die partij maakte zich vorige maand zorgen, omdat uit een onderzoek bleek dat duurzaamheid niet hoog in het vaandel staat tijdens aanbestedingen.

Dat onderzoek werd uitgevoerd door stichting Aanbestedingsinstituut Bouw en Infra. In het tijdschrift Binnenlands Bestuur meldde het instituut dat in driekwart van de openbare aanbestedingen duurzaamheid geen rol speelt. De gemeente Boxtel geeft aan dat zij wél zo veel mogelijk rekening houdt met groene alternatieven.

B en W meldden dat zij ernaar streven om volledig duurzaam in te kopen. Dit wordt onder andere gedaan door criteria over milieuvriendelijkheid mee te nemen in de aanbestedingsdocumenten. Ook worden nieuwe duurzame opties die op de markt komen in de gaten gehouden. Hierdoor kan de gemeente Boxtel ook binnen haar eigen organisatie zo groen mogelijk zijn.

In haar vragen opperde D66 het gebruik van de zogenaamde Milieukosten Indicator (MKI). Deze calculator berekent de impact van een bepaald product op het milieu in euro's. B en W stellen nu dat wanneer mogelijk, gebruik wordt gemaakt van deze rekenmethode.


Economie

Management Vion

Vion Food Service krijgt vanaf 2020 een nieuw managementteam: Simon Morris (chief operating officer) en Anne Henningsen (financien) worden verantwoordelijk voor de resultaten van dit bedrijfsonderdeel. Dat is goed voor 5 procent van de omzet van de vleesverwerker en richt zich op vriesverse vlees- en vegetarische producten. Bernd Stark is tot midden volgend jaar de COO van Vion Food Service. Die gaat daarna het strategisch leiderschapsteam van Vion versterken.