Vogelhuisjes tegen eikenprocessierups

De gemeente Haaren stelt vogelhuisjes ter beschikking om komend voorjaar en zomer de overlast van de eikenprocessierups tegen te gaan. De leden van de Essche hobbyclub Samen Bezig hebben in totaal 750 nestkastjes gemaakt. Deze zijn vanaf maandag 2 december gratis af te halen in het gemeentehuis aan het Mgr. Bekkersplein.

Wethouder Martien Vromans is blij met de vogelhuisjes, maar is zich er van bewust dat ze niet dé oplossing vormen: ,,We kunnen hiermee niet alle overlast voorkomen, de natuur laat zich immers niet sturen. We hopen echter wel dat we volgend jaar op deze manier gezondheidsklachten kunnen verminderen."

De eikenprocessierups vormde dit jaar op veel plekken grote nesten op de stam en zijtakken van eikenbomen. Ook in de gemeente Haaren waren het moeilijke maanden voor inwoners die in aanraking kwamen met de haren van de rups. Door natuurlijke vijanden, zoals de koolmees, in te zetten wil de gemeente volgend jaar de eikenprocessierups te lijf gaan.

De vogelhuisjes zijn te verkrijgen tijdens openingstijden van het gemeentehuis. Er zijn maximaal twee exemplaren per huishouden beschikbaar. De stichting Landschap, Milieu en Natuur Haaren (LMNH) krijgt honderd kastjes ter beschikking om aan bomen te hangen in openbaar gebied.