Anja van de Boogert van de LNMH vult de plantmachine aan met chemievrij geteelde bloembollen. Deze moeten ervoor zorgen dat de berm langs de Haarenseweg er de komende jaren fleurig bij ligt. (Foto: Rens van den Elsen).
Anja van de Boogert van de LNMH vult de plantmachine aan met chemievrij geteelde bloembollen. Deze moeten ervoor zorgen dat de berm langs de Haarenseweg er de komende jaren fleurig bij ligt. (Foto: Rens van den Elsen). Foto: Rens van den Elsen

NATUURCLUB PLANT 60.000 BLOEMBOLLEN

LNMH neemt afscheid met kleurrijke bermen

RENS VAN DEN ELSEN

De berm naast 't Haventje in Esch zal vanaf volgend jaar februari tot (hopelijk) eind juli een kleurrijke aanblik bieden. Stichting Landschap, Natuur en Milieu Haaren (LNMH) plantte vrijdag in totaal zestigduizend bloembollen in de gemeente Haaren. Het is een van de laatste wapenfeiten van deze organisatie, die bestaat uit vrijwilligers die het groen een warm hart toedragen. Want zij heft zichzelf namelijk op als de gemeente op 1 januari 2021 uiteengaat.

Het zijn echter niet zomaar wat bloembollen die de vrijwilligers van LNMH onder de zoden legden. ,,Het gaat hier om een speciaal mengsel dat aantrekkelijk is voor bijen", legt initiatiefnemer Anja van de Boogert uit Haaren uit. ,,Daarnaast zijn de bollen biologisch geteeld, dus zonder chemische middelen. Dat maakt tevens dat we nu maar een keer hoeven te planten, want de bollen gaan zich vermeerderen, waardoor de bloemen de komende jaren steeds weer op blijven komen", gaat ze verder.

Daarnaast bloeien de gifvrije krokussen en botanische tulpjes al vroeg. ,,Dan krijg je snel in het jaar veel insecten, waar ook weer vogels op af komen. Omdat die genoeg te eten hebben, blijven ze ook langer in het gebied en kunnen ze vervolgens bijvoorbeeld de eikenprocessierups te lijf", legt Van de Boogert uit.

IDEEËN

Vanwege de speciale teelt zijn de kosten voor het project hoog. Er is ruim 11.000 euro mee gemoeid. Daarvan is het grootste deel afkomstig van de LNMH zelf. De gemeente en bijenvereniging Sint-Ambrosius uit Haaren gaven ieder nog een kleine duizend euro subsidie. ,,Omdat we hadden besloten om te stoppen met onze stichting, hebben we onze leden gevraagd wat we met ons geld moesten doen. Daar kwam een aantal leuke ideeën uit naar voren die we nu uitvoeren", aldus Van den Boogert.

LESPAKKET

Het bedrag is overigens ook gebruikt voor een lespakket voor de basisscholen binnen de gemeente Haaren. Van de Boogert: ,,Alle leerlingen die hier aan meegedaan hebben, kregen ook een zakje met negen bloembollen mee naar huis. En we hebben er een ooievaarsnest voor laten plaatsen achter de Willibrordusschool in Esch."