Uit rijden van Janus Bressers verbeeldt een moment uit het leven op het platteland. (Foto: MuBo).
Uit rijden van Janus Bressers verbeeldt een moment uit het leven op het platteland. (Foto: MuBo). Foto: Picasa

Schilderij Janus Bressers hangt in Boxtels museum

Het schilderij 'Uit rijden' van boer en schilder Janus Bressers uit Liempde hangt voortaan in Museum Boxtel (MuBO). Het doek behoort tot de hedendaagse en de stroming van naïeve kunst. Boxtelaar Henk IJsseldijk gaf het werk in bruikleen aan het lokale museum.

,,De aanwinst is een belangrijke toevoeging aan de nog steeds groeiende collectie van schilderijen", aldus het MuBo-bestuur. Op dit moment heeft het museum aan de Baroniestraat meer dan vijftig doeken van diverse kunstenaars in bezit en beheer.

De Liempdse boer Janus Bressers (1910-1998) begon pas op 63-jarige leeftijd met schilderen. Hij begon op zijn dertiende al met werken bij een boer. De Liempdenaar trouwde in 1946 en betrok een hoeve, maar gaf zijn agrarische carrière in 1955 op. Vanaf dat moment was hij als werkman onder meer in dienst bij de gemeente Liempde. Bressers werd ziek vanwege het fysiek zware leven en nam veel pijnstillers om de last dragelijk te maken. Als afleiding nam hij de penseel ter hand. ,,Als ik schilder, voel ik niets en als je dan jezelf vergeet, wordt je vanzelf beter", liet hij optekenen in de Panorama van 1983.

Van de naar schatting 125 schilderijen van Bressers, zijn er nog zestig over. De meesten in handen van zijn zoon Wim. IJsseldijk kocht een exemplaar in 1980 vanwege de geldinzamelingsactie 'Red de Toren' voor de Sint-Petrusbasiliek.

Het Boxtelse museum brengt begin 2020 de expositie 'De schatkamer van MuBo', waarin belangrijke stukken uit het depot worden tentoongesteld. Het schilderij van Bressers gaat daar ook onderdeel van uitmaken.