Afbeelding
Foto: Gerard Schalkx

BOSCH WIJNKOPERS WIL 20.000 EURO INZAMELEN IN DECEMBER

Help Willem (13) aan z'n hockeyrolstoel

JULES HAMELEERS

Willem Tinnenbroek (13) heeft een grote passie: hockey. Maar omdat hij niet goed kan lopen, heeft hij daar hulp bij nodig: in de vorm van een luxe hockeyrolstoel. Omdat die zo'n twintigduizend euro kost, houden Mieke en Hans Bosch de inzamelingsactie 'Dubbel schenken' in het kader van het veertigjarig bestaan van hun zaak: Bosch Wijnkopers. Mieke: ,,Wij hebben altijd lokale goede doelen gesteund en hopen dat mensen nu ook iets willen doen voor Willem."

,,Hij heeft nu wel een sportrolstoel, maar die is 'op'", legt Mieke uit. ,,Laatst moest Willem in een wedstrijd gewisseld worden omdat de motor van zijn rolstoel oververhit raakte." Omdat Willem zo ontzettend gepassioneerd is over de hockeysport, besloten Mieke en Hans Bosch hem te helpen om geld in te zamelen voor een nieuw exemplaar.

Wanneer mensen iets kopen bij de Boxtelse speciaalzaak in de maand december, dan gaat een gedeelte van de opbrengst naar de rolstoel voor Willem. Daarnaast wordt er bij de wijnpakketten voor bedrijven in de feestmaanden een kaartje bijgevoegd: hierop staat een foto van de jonge Boxtelaar en uitleg over de wijnen. ,,Daarom hebben we voor de maand december gekozen. Dan schenken veel mensen thuis een wijntje en zo hopen we het geld snel bij elkaar te hebben", legt Mieke uit.

TWEEDE ELFTAL

Er zijn verschillende redenen waarom de Boxtelse winkeliersechtpaar ervoor koos om Willem, die in de brugklas zit van het Jacob-Roelandslyceum, te helpen. Hij is de zoon van een vriendin van de familie Bosch. ,,En daarnaast kan hij weinig sporten beoefenen door zijn beperking. Terwijl we het belangrijk vinden dat hij dit wel kan blijven doen", legt Hans uit. ,,En hij is gewoon best goed. Hij mag nu meespelen in het tweede elftal van zijn club in Eindhoven!"

,,Ik zou erg teleurgesteld zijn als we het aan het eind van december het geld niet bij elkaar hebben", zegt Mieke. ,,We hebben in het verleden lang wijnen geleverd voor hockeyclub MEP, samengewerkt met serviceclubs en geld ingezameld voor stichting KiKa Kankervrij. Ik hoop echt heel erg dat de Boxtelse mensen nu iets terug willen doen."

Wie niet zo'n wijndrinker is, maar Willem wel graag wil helpen, kan ook een donatie doen op zijn rekeningnummer: NL69 RABO 0345 6802 35.

p Willem Tinnenbroek (13) heeft een nieuwe rolstoel nodig om te kunnen hockeyen. Daarom zamelen Hans en Mieke van Bosch Wijnkopers geld in tijdens de maand december. Op de afbeelding die Willem vasthoudt staat het beoogde hulpmiddel, dat zo'n 20.000 euro kost. (Foto: Gerard Schalkx).


Wmo kost Boxtel volgend jaar zeven ton extra

Opnieuw krijgt de gemeente Boxtel een financiƫle tegenvaller te verwerken. De Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) gaat volgend jaar zo'n zeven ton meer kosten dan vooraf berekend. Dat meldde wethouder Marusjka Lestrade onlangs de gemeenteraad.

Dit extra tekort is een gevolg van nieuwe afspraken in de samenwerking met andere gemeenten. Die pakken nadelig uit voor Boxtel. Lestrade gaf aan dat ze nu gaat bekijken wat hiervan de gevolgen zijn en beloofde de raadsleden hiervan op de hoogte te houden. Op vragen van deze krant omtrent deze tegenvaller kon de wethouder niet tijdig reageren.


GEMEENTE BOXTEL REKT GELUIDSNORM OP VOOR NIEUWBOUWWIJK

Meer decibels in plan Heem van Selis

RENS VAN DEN ELSEN

Het lawaai afkomstig van de rijksweg A2 en de Bosscheweg is voor de nieuwe woonwijk Heem van Selis niet geheel binnen de perken te houden. Het aantal decibels overstijgt in geringe mate de norm. De projectontwikkelaars hebben daarom gevraagd om de zogeheten voorkeurswaarden wat op te krikken en de gemeente Boxtel gaat daarmee akkoord.

Een geluidsscherm langs de A2 en geluiddempend asfalt moeten het meeste lawaai wegnemen. Maar dat blijft hierdoor niet onder de normen van de Wet geluidshinder, volgens de projectontwikkelaars. Zij gaan nu uit van waarden tussen de 49 en 59 decibel, waar dat normaal gesproken voor autoverkeer 48 decibel is. Er werd akoestisch onderzoek verricht door ingenieursbureau Royal Haskoning DHV.

De verhoging van de geluidsnorm is straks vooral te merken rond de woningen die het dichtst bij de A2 worden gebouwd en de appartementen naast de Bosscheweg. Als extra maatregel worden geluidsluwe gevels aangebracht. Eerder werd ook gekeken naar de mogelijkheid voor een geluidsscherm langs de Bosscheweg, maar hiervoor ontbreekt de ruimte op die locatie.

GEFLUISTER

De gemeente ziet geen probleem in het extra volume, dat nog steeds binnen de maximale voorkeursnormen van de wet blijft. Zij stelt dat toekomstige bewoners, als zij buiten staan, niet meer geluid horen dan het zoemen van een airco of het ruisen van de regen. Dit zijn omgevingsgeluiden die acceptabel moeten zijn voor bewoners van woonwijken.

Het gaat hierbij wel alleen om een verhoging van de geluidsnormen voor buitenshuis. Wie binnen zit, merkt moet er niets van merken. Daar geldt de norm van 33 decibel en die wordt volgens de projectontwikkelaars gehaald. Dat niveau is te vergelijken met gefluister.

BESTEMMINGSPLAN

Vorige week werd het bestemmingsplan voor Heem van Selis door de gemeenteraad goedgekeurd. Naar verwachting start de verkoop van de woningen in het eerste kwartaal van 2020. Met de bouw van het geluidsscherm wordt in de eerste maanden van volgend jaar een begin gemaakt.


Aan de kant van de rijksweg A2 komt een scherm om het lawaai te verminderen. Desondanks is er een overschrijding van de geluidsnorm. (Afbeelding: Croonen Bureau 5).