Afbeelding
Foto: Linda van de Wiel

What's up Tara?

Sinds een jaar weet de twaalfjarige Tara Bouwman uit Boxtel dat ze de ziekte coeliakie heeft. Hierdoor mag ze heel veel producten niet meer eten, waaronder pepernoten. Dit terwijl de leerling van het Jacob-Roelandslyceum daar dol op is. Ze besloot daarom een e-mail te sturen naar voormalig waarnemend burgemeester Fons Naterop. En ze kreeg een reactie…

Wat stond er in jouw mail Tara? ,, Ik mailde dat ik voorheen elk jaar genoot van pepernoten als Sinterklaas in het land is. En dat ik sinds een jaar weet dat ik geen gluten meer mag eten, dus ook geen pepernoten. Ik had het idee om tijdens de intocht in Boxtel een aantal Pieten te laten rond lopen met gluten- en lactosevrije pepernoten."

Hoe reageerde de burgemeester? ,,Hij vond het een heel goed idee en heeft het doorgegeven aan stichting Boxtel Vooruit (organisator van de intocht - red.). Omdat ik een beetje laat was met het sturen van mijn mail kon het dit jaar niet meer worden geregeld. Maar volgend jaar stuur ik de nieuwe burgemeester opnieuw een mail. Wel iets eerder zodat het kan worden geregeld."

Jij hebt coeliakie. Wat is dat precies? ,,Het is een ziekte die nooit meer over gaat. Ik krijg heel veel last van buikpijn als ik producten eet met gluten. Ook beschadigen mijn darmvlokken. Ze nemen dan geen voedingsstoffen meer op en daardoor groeide ik eerder niet goed."

Hoe kwam je erachter dat je deze ziekte hebt? ,,Ik werd steeds ziek als ik brood at. Op een gegeven moment moest ik er zelfs van overgeven. Toen ik naar de huisarts ging en bloed liet prikken, zei de huisarts dat ik positief was. Ik dacht dat: dat is een goed teken. Dus ik was even blij. Maar het betekent dat ik coeliakie heb."

Wat vind je het meest vervelende van jouw ziekte? ,,Dat ik geen lekkere dingen mag eten op feestjes. En het is niet fijn dat ik altijd mijn eigen eten mee moet nemen."

En hoe voel je je nu geen gluten meer eet? ,,Ik heb soms nog last van buikpijn, maar ik ben flink gegroeid. Ook heb ik nóg meer energie! En ik heb een lekker recept voor pepernoten gevonden dus ik bak ze gewoon zelf."

(Tekst en foto: Linda van de Wiel).