Afbeelding
Foto: Molly Mackenzie

PODIUM BOXTEL VERWELKOMT SINGER-SONGWRITER ERNST JANSZ

'Alles draait om ziel van de muziek'

Jansz woont op de kop af vijftig jaar in een woonstee aan een landweggetje net buiten Neerkant. Het gemoedelijke dorp in de Brabantse Peel is zijn thuis. Dat blijkt ook uit een bordje dat dorpsgenoten in de heg bij de voordeur hebben gezet: 'Maestro Ernst Jansz'. ,,Ik heb vorige maand de dirigeerwedstrijd van de plaatselijke fanfare Sint-Willibrordus gewonnen", legt hij uit. Grinnikend: ,,Nu weet écht iedereen waar ik woon."

RUGGENGRAAT

Jansz treedt ook in Boxtel op met zijn band, die bestaat uit gitarist Guus Paat, bassist Richard Wallenburg en violiste Aili Deiwiks. Het repertoire omvat voornamelijk nummers van cd De Neerkant, die in 2017 met het gelijknamige boek verscheen. ,,Daarin heb ik de kronieken uit de jaren 1970-1980 over mijn leven in dit dorp gebundeld", vertelt hij. ,,Deze liedjes vormen de ruggengraat van de optredens." Op de setlist prijken verder enkele Nederlandse vertalingen van Bob Dylan-nummers, verschenen op het album Dromen van Johanna (2010). ,,Ik speel ook een paar nummers van Doe Maar, maar dan wel in een heel ander jasje. 'Tijd genoeg' komt wel eens langs, net als 'Belle Hélène' of 'Ruma Saya'. Allemaal in een rustige swing, zonder de opwinding die je van Doe Maar kent."

DAG EN NACHT MUZIEK

De in Amsterdam geboren Jansz streek met de andere leden van CCC Inc. in 1969 neer in Neerkant. Samen betrokken ze de boerderij die de singer-songwriter nog altijd bewoont. ,,We zochten een plek waar we dag en nacht muziek konden maken. Joost Belinfante (oprichter van CCC Inc. – red.) was geabonneerd op een tijdschrift over ruilverkaveling. Daarin stond dat deze boerderij te koop was."

In mei 1970 trad CCC Inc. voor het eerst op in Neerkant. Aarzelend kwamen de inwoners op het optreden af. ,,Stoelen hadden we niet, dus iedereen nam plaats op een kistje of een Perzisch tapijtje." De band was succesvol en deelde op het legendarische popfestival in Kralingen in dat jaar het podium met wereldbands als Pink Floyd, Santana en Jefferson Airplane. ,,We bestaan nog steeds hoor", benadrukt Jansz. ,,Vanaf 1 februari 2020 gaan we weer toeren."

DOE MAAR IN BOXTEL

Ook Doe Maar - de band waarin Jansz met Henny Vrienten, Jan Hendriks en René van Collem speelt - heeft plannen. ,,Concertpromotor Mojo heeft ons gevraagd om in 2020 een clubtour te doen", onthult Jansz. ,,Of we dat leuk vinden? Ja! Ik sta te trappelen om weer met Henny, Jan en René het land in te gaan. Je ziet elke avond weer zoveel gelukkige gezichten. Weet je wat zo wonderlijk is? We hebben een enorm repertoire, maar iedereen kent alle nummers."

Doe Maar begon eind jaren zeventig en brak door met 'swingende Nederlandse bietmuziek', zoals een bandposter het genre destijds omschreef. Doe Maar trad op 29 april en 12 juni 1981 op in jongerencentrum Open Huis op Duinendaal in Boxtel en bestormde de hitlijsten. Drie jaar later hief de band zich 'wegens te veel aan succes' op. ,,Na twee afscheidsconcerten in Den Bosch was het afgelopen. En het kostte veel overredingskracht om ons vijftien jaar later weer bij elkaar te brengen."

Na zestien reünieshows in Ahoy (2000) en twee stadionconcerten in De Kuip (2008) in Rotterdam, volgden in 2012 vier Symphonica in Rosso-concerten in het Arnhemse Gelredome. Vier jaar later stond de band tweemaal in de Amsterdamse Ziggo Dome. ,,Doe Maar is de basis van mijn bestaan", zegt Jansz. ,,Ik kan doen wat ik wil omdat ik toen beroemd ben geweest."

CHOPIN

De eerste opnamen van Doe Maar werden in 1978 gemaakt in Jansz' boerderij en zitten als bonus cd bij De Neerkant. In deze groene omgeving schrijft hij nog steeds zijn teksten en componeert hij muziek. ,,Op verzoek van mijn Doe Maar-vrienden heb ik ook een elektrische piano gekocht waarmee ik wat experimenteer. Ik leer het werk van Chopin dat ik met deze piano wil opnemen."

Als tiener besteedde Jansz zijn zakgeld aan het verzameld werk van de componist. ,,Nu denk ik dat ik zover ben dat ik het een beetje beheers", lacht hij. ,,Ik ben benieuwd hoe Chopin mijn opnamen zou vinden. Als mijn muziek over tweehonderd jaar met evenveel liefde wordt vertolkt als die van Chopin nu, dan denk ik dat ik ontroerd zou zijn. Het gaat maar om één ding: de ziel van de muziek."

KAARTVERKOOP

Ernst Jansz staat vrijdag 13 december met zijn band in Podium Boxtel. Kaarten kosten 21,50 euro en zijn te koop via www.podiumboxtel.nl en bij de Boxtelse voorverkoopadressen Hebbes (Markt) en Marimba (Van Beekstraat).

p Vijftig jaar geleden streek een groep hippies neer in het Deurnese kerkdorp Neerkant en stichtte er een commune. Een van hen was muzikant Ernst Jansz (op de voorgrond), die later furore maakte met Doe Maar en nog altijd in de boerderij woont. (Foto: Molly Mackenzie).


Uitverkocht

Het concert van het Amsterdamse blokfluitkwintet Seldom Sene op zaterdag 14 december is uitverkocht. Vanaf 16.00 uur geeft het ensemble een optreden in de protestantse kerk aan de Clarissenstraat 18 vanwege de muzikale serie Klassiek in de Kerken.

Ernst Jansz treedt vrijdag 13 december met zijn band op in Podium Boxtel. (Foto: Luna Jansz).