Afbeelding
Foto: Albert Stolwijk

WIJKORGAAN HELPT GAOS MET CARNAVALSKUNSTWERKEN

Opknapbeurt voor Ploegersbeelden

PÅL JANSEN

De oplettende Liempdenaar móet het zijn opgevallen. Een kleine maand geleden verdwenen De Ploegende Boer en het Boerenbruiloftspaar van hun sokkel. De carnavalskunstwerken bij de splitsing Barrierweg-Roderweg keerden dinsdag echter weer terug op hun standplaats. De mannen van GAOS, vereniging van oud-adjudanten van Ploegersland, hebben de beelden met hulp van Wijkorgaan Liempde een opknapbeurt gegeven. ,,De miserabele toestand van de monumenten was een goede reden om de handen uit de mouwen te steken en een burgerinitiatief in gang te zetten", aldus GAOS.

,,Of iemand iets is opgevallen? Ik denk niemand!", grinnikt Harrie Raaimakers van Gezellige Adjudanten Ontspannen Samen, zoals de club voluit heet.


Eerste kerstbal Liempde is nog niet uitverkocht

Er zijn nog kaarten beschikbaar voor Het Grote Kerstbal in De Serenade op zaterdag 21 december. Die dag organiseert muziek- en theaterproducent Dave Hanhart de achtste editie van het muzikale spektakel voor het eerst in Liempde.

Het evenement kende al zeven succesvolle uitvoeringen in Oisterwijk en Tilburg. Tijdens het avondvullende programma voor het hele gezin, deelt meer de Boxtelse zanggroep Tint, die ook theaterelementen in de optredens opvoert, in de kerstsfeer. Bovendien verschijnen de Liempdse zangers Lisa van Nuenen en Haico Berkelmans en Boxtelaar Theo de Vries op de planken. Ook treden het Vrilkhoven strijkkwartet en diverse semiprofessionele vocale ensembles uit Tilburg en Goirle op. De presentatie is in handen van Joleen van Rooij. Het Grote Kerstbal start om 20.15 uur, inloop is vanaf 19.30 uur. Een kaartje à vijftien euro is te bestellen via www.deserenade.nl.

Oud-adjudant Leo van de Laar sprak hem tegen: ,,Maandag werd ik aangehouden door een dorpsgenoot. Die vroeg zich al af waar dat beeld is gebleven. ,,Morgen komt-ie terug", riep ik de man toe."

Sinds de Roderweg en Barrierweg zo mooi zijn opgeknapt, kon een grondige renovatie van de beelden niet uitblijven, vonden de oud-adjudanten. De sokkels van beide kunstwerken zijn opnieuw gevoegd. De Ploegende Boer is door Straalbedrijf Boxtel gezandstraald en opnieuw behandeld. Ook droeg aanwonende Cees van Aarle een steentje bij en Wijkorgaan Liempde schonk een bedrag van 400 euro.

De boer wordt voorzien van koperen beplating en heeft, samen met het paard, een bruine kleur gekregen. Tevens is de ploeg van een houten handvat voorzien en het bankje dat bij het kunstwerk staat, is opgeknapt. Ook het Boerenbruiloftspaar, dat enkele stappen verderop staat, is opgeknapt. ,,De beelden waren in slechte staat. De ketting van het paard aan de ploeg was helemaal verroest."

DRIE DELEN

De Ploegende Boer is opgebouwd in drie fases. De ploeg werd in 1977 onthuld door de vrouw van toenmalig burgemeester Piet ('Pa') Smits. Het beeld was een geschenk aan het dorp in het kader van het tweede lustrum van De Ploegers. Tijdens het twintigjarig jubileum werd de boer onthuld, gemaakt door Tonny Tinnenbroek en Van de Laar naar een ontwerp van Ger van Aalst. Een kwart eeuw na de oprichting van De Ploegers werd het paard gerealiseerd door Wim en Karel Kusters, ook naar een ontwerp van Van Aalst. Wim was jarenlang de hofedelsmid van prinsenvereniging De Ploegers.

BOERENBRUILOFTSPAREN

Het andere beeld was een cadeau van de boerenbruiloftsparen aan het Liempdse prinsenverbond. Tijdens het 33-jarig carnavalsjubileum van De Ploegers in 2000, telde Liempde 22 boerenbruiloftsparen. Die 22 koppels schonken het beeld aan De Ploegers. De vereniging doneerde het kunstwerk op haar beurt via burgemeester Jan van Homelen aan Liempde. Daar prijkt het nu weer in volle glorie.

p Van links naar rechts: Bert van Kemenade, Cees van Aarle, Ad Thomassen, Harrie Raaimakers, Frits van Gestel en Leo van de Laar van Ploegersland waren dinsdag druk bezig met het terugplaatsen van De Ploegende Boer, die samen met het Boerenbruiloftspaar een grondige renovatie kreeg. (Foto: Albert Stolwijk).


Ratatouille en Dubbel Zes geven een kerstconcert

Het Boxtelse kamerkoor Ratatouille en vocaal ensemble Dubbel Zes uit 's-Hertogenbosch geven zondag 15 december een kerstconcert in de Sint-Theresiakerk in Lennisheuvel.

Het concert begint om 13.30 uur en duurt tot ongeveer 15.30 uur. Het publiek kan genieten van een volledig a capella gezongen kerstprogramma. De koorleden van Ratatouille zingen onder leiding van Kees Doevendans ingetogen stukken als 'O Magnum Mysterium' en 'Deep Peace', maar ook meer ritmische liederen als 'Mary did you know', 'African Noël' en 'Noël Nouvelet'. Dubbel Zes brengt een mix van stemmige liederen en eigentijdse composities, onder andere van hun muzikaal leider Wilbert Friederichs.

Belangstellenden kunnen kaartjes à tien euro bestellen via www.demannenvandubbelzes.nl/winkel. Toegangsbewijzen zijn ook te koop bij 'De Kapsalon' aan de Ridder van Cuijkstraat 58 in Boxtel (0411-672856) of via telefoonnummer 0411-684337.