BOXTEL LEGT NIKS MEER BIJ ALS HET NODIG IS

Financiële grenzen voor jeugdzorg zijn bereikt

RENS VAN DEN ELSEN

Als de kosten voor jeugdzorg wéér hoger uitvallen, dan legt Boxtel geen geld meer bij. Simpelweg omdat het er niets meer te bezuinigingen valt binnen het sociaal domein. Het college van B en W neemt dat standpunt in als het financiële plaatje besproken wordt over de uitvoering van het regionale beleidsplan jeugdhulp 2020-2023. Wethouder Marusjka Lestrade trekt nu voor Boxtel een grens. De vraag is of dit in de praktijk ook kan worden waargemaakt.

Onlangs werd het nieuwe beleid om de jeugdzorg in Noordoost-Brabant vorm te geven in de Boxtelse gemeenteraad vastgesteld. Dat de uitvoering echt binnen het budget blijft, is voor Lestrade een zwaarwegende voorwaarde om akkoord te gaan. Kortom, geen verrassingen meer achteraf, zoals de tegenvaller op jeugdzorg van 1,9 miljoen euro waarmee Boxtel dit jaar werd geconfronteerd. Lestrade wijst op de bezuinigingsronde die de gemeente heeft moeten doen om de begroting voor 2020 rond te krijgen. Er is gewoonweg geen geld meer beschikbaar voor het sociaal domein.

MOTIE

De wethouder voelde zich hierin extra gesteund door een motie van oppositiepartij Balans, die unaniem werd aangenomen. Het college moet nu onderzoeken of het überhaupt haalbaar is dat Boxtel geen extra geld voor de jeugdhulp in de regio vrij maakt als daar om gevraagd wordt.

Omdat Boxtel slechts een kleine stem heeft binnen de zestien deelnemende gemeenten, is de kans dus aanwezig dat het college met extra geld over de brug moet komen als de regio dat wil. Bijvoorbeeld als de inkoop van specialistische jeugdhulp (bijvoorbeeld De La Salle in Boxtel) hoger uitvalt. Deel werd daar ook het tekort van 1,9 miljoen euro op jeugdzorg door veroorzaakt. Iets wat de wethouder én de gemeenteraad voor 2020 dus willen voorkomen.

RISICO

Hoewel er nu vanuit wordt gegaan dat er geen extra geld nodig is om het beleidsplan uit te voeren, is er nog altijd een risico. Er is namelijk vrijwel geen zicht op het zorggebruik bij de jeugd in Noordoost-Brabant. ,,De afgelopen jaren is het niet gelukt om betrouwbare gegevens te krijgen voor onze regio. Dat maakt het lastig om goede conclusies te trekken voor een nieuw beleidsplan", aldus Lestrade.

ZORGGEBRUIK

Uit onderzoek dat het samenwerkingsverband heeft laten uitvoeren blijkt wel dat er steeds minder jongeren in dit deel van de provincie zijn, maar dat het zorggebruik wel toeneemt. Een verklaring hiervoor is er echter niet. Bureau PON uit Tilburg onderzoekt momenteel waar de stijging aan kan liggen. Afhankelijk van de conclusies is het mogelijk dat de uitvoering van het jeugdzorgbeleid op een andere manier aangepakt moet worden. Dat kan volgens het college er weer voor zorgen dat de kosten hoger uitvallen.


Niks geen rotmaatregel

Tjonge, jonge, wat worstelen onze bestuurders toch met de feitelijke gevolgen van ongebreideld economisch denken en handelen.

Vuile lucht, te veel CO2-uitstoot, te veel plastic, te veel bio-industrie, te weinig politie, slappe defensie, lerarentekort, zorgmedewerkerstekort, jeugdzorg naar de knoppen, te veel stikstof, te veel PFAS in de grond, te veel verkeersslachtoffers, te veel huisjesmelkers, te weinig woningen voor onze jonge generatie, te dure woningen, banken die nog steeds niet te vertrouwen zijn. Jokkende bestuurders die vergeetachtig zijn en ga zo maar door. En last but not least een incompetente belastingdienst die handelt zoals de waard zijn gasten vertrouwt.

Maar laat ik het daar allemaal niet over hebben. Wat we nodig hebben is iemand die zegt: sorry, we hebben ons allemaal vergist. Zo doorgaan is onverantwoord. Het moet echt anders, maar nog belangrijker: het kán anders. En nog veel belangrijker, we gaan het ook gewoon anders doen. Geld regeert niet meer, maar de inhoud. We nemen geen rotmaatregelen, maar juist leuke. Waarom? Omdat het kan. We gaan voor schone lucht, schone energie, verantwoord eten, schone industrie, schoon autopark, minder plastic, goed opgeleide mensen, goede begeleiding van onze jeugd tot een zorgeloze oude dag, kleinere klassen, we jagen geen geld meer na, maar verdelen het wat beter, we mikken de criminelen uit ons land, we zorgen voor een stevig defensieblok samen met onze Europese broederlanden en we stimuleren jong ondernemerschap.

Alles wat we vanaf nu doen mag de gemeenschap niet meer schaden, maar dienen. Daar maken we juist een feestje van. We gaan dus fijn rustig rijden op onze mooie wegen. Niks geen rotmaatregel, maar een van de vele leuke schone en veiligere maatregelen om van ons landje het voorbeeldlandje te maken voor de rest van Europa waar het fijn en zorgeloos wonen is. Een land waar zorgen voor elkaar voorop staat en we respect hebben voor onze leefomgeving. Een land waar de beurs ondergeschikt is en aandeelhouders de gemeenschap dienen in plaats van zichzelf.

Ben benieuwd wie die kar kan en wil gaan trekken? Het tijdperk Rutte lijkt mij nu toch echt ten einde.

        GEERT DUIJGHUISEN

Zusters clarissen

Guus Bekooy legde bijna zestig jaar geleden het leven en werken van de in volledige afzondering levende zusters clarissen in Megen vast in woord en beeld. Hij vertelt er op verzoek van de lokale KBO-afdeling alles over tijdens een lezing. Zijn voordracht vindt plaats op vrijdag 29 november vanaf 14.00 uur. De lezing wordt gehouden in gemeenschapshuis De Rots aan de Nieuwe Nieuwstraat in Boxtel. Leden van de ouderenbond hebben gratis entree; anderen betalen vier euro.