Afbeelding
Foto: Maarten Melis

RAADSLID ANJA VAN DEN EINDEN STOPT VOLGEND JAAR


PvdA/GroenLinks vreest voortbestaan fractie

HENK VAN WEERT

Als er geen jongeren opstaan die haar plaats willen innemen, dan is het gedaan met de PvdA/GroenLinks-fractie in de Boxtelse gemeenteraad. Anja van den Einden, momenteel het enige raadslid voor haar partij, is niet beschikbaar om over een jaar lijsttrekker te worden en vindt het na twee bestuursperiodes ook mooi geweest als spreekbuis in de raadzaal.

De leden van PvdA/GroenLinks stelden zichzelf eind september de 'legitimiteitsvraag', vertelden Van den Einden (GroenLinks) en haar voormalige collega-fractielid Nico Bulter (PvdA) deze week. Na de gemeenteraadsverkiezingen in maart 2018 viel Bulter buiten de boot; de partij behaalde slechts één zetel. ,,Als er geen nieuwe kandidaat-raadsleden opstaan, is het onverantwoord om deel te nemen aan de nieuwe verkiezingen in november volgend jaar", realiseert Van den Einden zich. Bulter knikt: ,,En dat zou heel jammer zijn. Boxtel zonder vertegenwoordiging van PvdA en GroenLinks, dat kan toch eigenlijk niet..."

WEINIG RAADSLEDEN

De twee politici stellen dat álle partijen moeite hebben om voldoende geschikte raadsleden te vinden. ,,De achterbannen van met name lokale partijen zijn weliswaar nog groot, maar ik ben ervan overtuigd dat het ook daar moeilijk is om fractieleden te vinden", zegt Van den Einden. Zelf is ze van GroenLinks-huize, die in de gemeente Boxtel zo'n 45 geregistreerde leden heeft. PvdA, waartoe Bulter behoort, is iets kleiner en heeft ongeveer veertig namen op de ledenlijst staan.

,,Maar de eerlijkheid gebiedt te zeggen dat we veel ouderen tellen die slapend lid zijn", vertelt de Boxtelse sociaal-democraat. Het tweetal vindt het wel een beetje zuur dat diverse mensen die landelijk op hun partij stemmen, lokaal voor een plaatselijke partij kiezen. Met name Combinatie95 is volgens hen bij PvdA'ers en GroenLinks-stemmers in trek. PvdA/GroenLinks is in Boxtel vooral een bestuurspartij beseffen Van den Einden en Bulter. Sinds de fractie in 2014 in de oppositiebankjes plaats moest nemen, is het bergafwaarts gegaan.

BETER PROFILEREN

Maandagavond kwamen de leden van beide partijen opnieuw bijeen in gemeenschapshuis De Walnoot. Daar is nog geen knoop doorgehakt over het al dan niet deelnemen aan de vervroegde verkiezingen in november 2020, dit vanwege de gemeentelijke herindeling waarbij Esch bij Boxtel wordt gevoegd. ,,Maar als er niet snel jongeren opstaan, is het over en uit", zeggen de GroenLinkser en PvdA'er in koor. ,,Er móeten nieuwe mensen komen. Het raadslidmaatschap is prachtig werk. Je leert er enorm van", vindt Van den Einden.

Ook vindt zij dat de partij zich duidelijker moet profileren. En dat kan in haar ogen makkelijk, want van het huidige college heeft zij geen hoge pet op: ,,Er is weinig tot geen daadkracht. Ik mis slagvaardigheid. B en W zouden eens door moeten pakken, maar dat gebeurt niet. Terwijl dat toch zo hard nodig is. Boxtel staat voor grote uitgaven, maar heeft lage reserves. De accountant gaf laatst al aan dat dit een kant en klaar recept is om een artikel-12-gemeente te worden (waarbij je onder curatele komt te staan - red.)."

LIJSTVERBINDING

PvdA, die al zo'n eeuw lang in de Boxtelse gemeenteraad is vertegenwoordigd, vormde in aanloop naar de verkiezingen van 1994 een lijstverbinding met GroenLinks. Deze partij had vier jaar eerder voor het eerst een gooi gedaan om een afvaardiging in het lokale parlement te krijgen. GroenLinks behaalde in 1990 wel behoorlijk wat stemmen, maar geen zetel. PvdA had destijds net een splitsing achter de rug en stond er niet al te best voor met slechts één zetel.

Vandaar dat de sociaal-democraten met het voorstel kwamen om samen met GroenLinks aan de verkiezingen deel te nemen. Dat bleek een goede zet. In 1994 werden twee zetels binnengehengeld, die tijdens de verkiezingen in aanloop naar de gemeentelijke herindeling in 1996 behouden bleven.

Later groeide de partij naar vier zetels en leverde met Anton van Aert tien jaar lang een wethouder. Toen Van Aert in 2012 burgemeester van Best werd, nam Tossy de Man zijn plaats in het college van B en W in. Eerder was wijlen Harrie Lagarde voor PvdA wethouder; hij verliet de partij gedesillusioneerd 1997 toen hij geen verkiesbare plek kreeg voor de verkiezingen in 1998.

Toenmalig raadslid Nico Bulter (links) is met partijgenoten op werkbezoek in de wijk Selissenwal. Rechts Jan Pennings, voorzitter van wijkorgaan Platform Selissen. (Foto: Gerard Schalkx, maart 2017).
          ...ANJA VAN DEN EINDEN...
          (Foto: Peter de Koning, 2018)