Afbeelding
Foto: Albert Stolwijk

SPPILL ZOEKT NAAR NIEUWE PROJECTEN

Liempdenaren steken 31.820 uur in dorp

PÅL JANSEN

Ruim 250 vrijwilligers van Stichting Promotie Projecten in Leefbaar Liempde (SPPiLL) besteedden gezamenlijk 31.820 uren aan projecten in hun eigen dorp. Dit berekende het burgerinitiatief naar aanleiding van de 45 projecten die de afgelopen zes jaar zijn uitgevoerd. ,,Prachtig dat bij iedere activiteit mensen bereid waren zich in te zetten", aldus voorzitter Tossy de Man. En SPPiLL wil meer...

De herinrichting van het centrum, het opknappen van D'n Liempdsen Herd, natuurprojecten aan de Vleutstraat, Heuvelstraat en nog een aantal locaties. Maar ook het realiseren van evenemententerrein D'n Tip, twee bakhuisjes, tien waterputten, renovatie van de kiosk en de lijst gaat door. Alles is nagenoeg afgerond en SPPiLL kan indrukwekkende cijfers overleggen. De projecten hebben hun uitwerking gehad op het bezoekersaantal in Liempde, denkt voorzitter De Man: ,,De tien bed & breakfasts zitten gemiddeld tweehonderd nachten vol. Ook het jeu-de-boules-evenement afgelopen zomer werd goed bezocht. Hoeveel meer bezoekers naar het dorp zijn gekomen, hebben we niet bijgehouden: hadden we het maar geteld, denk ik nu."

Er is in ieder geval veel meer tijd gestoken in het dorp dan aanvankelijk werd verwacht. In eerste instantie stonden er 10.000 uren geboekt. De vijf leiders van de verschillende SPPiLL-projectgroepen, die ieder uur noteerden, kwamen tot het drievoudige. De provincie en de gemeente vonden de vrijwilligersinzet uiteindelijk een vier ton waard*.

SPPiLL kreeg in 2013 een bedrag van 1,1 miljoen van de provincie Noord-Brabant in het kader van Landschappen van Allure. Ook droeg de gemeente Boxtel 1 miljoen euro bij (inclusief een lening van 40.000 euro). Om die subsidies te krijgen, moest 'Liempde' zelf een miljoen euro inleggen. Naast de vrijwilligersuren werden fondsen aangeschreven (233.000 euro) en belegde SPPiLL een hypotheek van circa 3,5 ton op D'n Liempdsen Herd. De Man: ,,We moeten nog een huurder van de bedrijfsruimte boven vinden. Dan boeken we een positief resultaat."

KROEGPRAAT

Afgelopen jaar was er ook kritiek op SPPiLL. Politieke partij Balans had opgevangen dat het burgerinitiatief te veel macht zou hebben in het dorp en dat niet alle projecten ten goede zouden komen aan Liempde. Zij stelde er vragen over aan het college van B en W en vroeg opheldering over de financiële gang van zaken. Kroegpraat, reageerde oud-SPPiLL-voorzitter Michel Michiels in een uitgebreid ingezonden stuk aan Brabants Centrum. De Man: ,,Wij begrepen die kritiek toen ook niet." Désiré van Laarhoven, projectleider bij SPPiLL: ,,Binnen de club vrijwilligers werd het in ieder geval als erg vervelend ervaren." De Man: ,,Mensen waren gewoon boos."

KOU IS UIT DE LUCHT

De voorzitter hield zich ten tijde van de kritiek bewust op de vlakte, blikt zij nu terug. ,,Kritisch zijn is prima, maar we vonden dat dit eerst bij ons moest worden neergelegd en niet via de kranten moest worden gespeeld." De kou is inmiddels uit de lucht. Van Laarhoven: ,,De gehele gemeenteraad is nog geweest voor tekst en uitleg over de SPPiLL-projecten. Fractievoorzitter Mariëlle van Alphen (Balans) gaf toen ook toe dat de partij het misschien anders had moeten aanpakken. Dat vond ik wel ruiterlijk van d'r."

Overigens, zo benadrukken De Man en Van Laarhoven: iedere euro is verantwoord. Alle subsidies zijn zoveel mogelijk lokaal besteed: 65 procent bij ondernemers uit Liempde en 10 procent bij bedrijven uit de regio. Van Laarhoven: ,,Bepaalde materialen en producten waren niet lokaal verkrijgbaar, dus weken we uit."

INVLOED

Invloed in Liempde heeft het burgerinitiatief wel degelijk. Immers, je kunt niet zomaar een dorpscentrum verbouwen zonder goede contacten met het gemeentehuis in Boxtel te onderhouden. De Man: ,,Maar onze vrijwilligers hebben ook veel invloed binnen SPPiLL." Die brengen dan ook ieder hun eigen specialisaties mee: van renovatie tot marketing. En hen moet je ook vrij laten om keuzes te maken, vindt de SPPiLL-voorzitter. Ook hebben niet-vrijwilligers invloed, benadrukken zij en Van Laarhoven. Binnenkort wordt daarvoor een avond ingelast in D'n Liempdsen Herd. Op dinsdag 3 december is er een brainstormavond, inloop vanaf 19.30 uur (aanmelden via info@sppill.nl). Daarin worden de resultaten van afgelopen jaar besproken én volgende projecten. De Man: ,,We hebben al overleggen gehad met Ondernemersvereniging Liempde en de vrijwilligers. Energie opwekken wordt denk ik een thema waar we aan willen werken." Van Laarhoven: ,,Ook het merk Gastvrij Liempde (het onderdeel promotie) kan op meerdere manieren worden uitgedragen."

Er zitten in ieder geval nog genoeg ideeën in het vat. Of SPPiLL daarvoor weer een flinke som zal losweken bij subsidieverstrekkers, moet nog blijken. De Man: ,,Eerst gaan we doen wat we altijd doen: overleggen met de inwoners."

p Gedeputeerde Johan van den Hout knipte in oktober 2017 een gigantisch lint door om D'n Liempdsen Herd te openen, onder toeziend oog van wethouder Peter van de Wiel en SPPiLL-voorzitter Tossy de Man. (Foto's: Albert Stolwijk).