'Green Evelien' Matthijssen (rechts in rood) was de gastspreker tijdens de eerste Tegenlicht Meetup in Boxtel. De presentatie was in handen van Ruud Geven. (Foto: Carlijn van Berkel).
'Green Evelien' Matthijssen (rechts in rood) was de gastspreker tijdens de eerste Tegenlicht Meetup in Boxtel. De presentatie was in handen van Ruud Geven. (Foto: Carlijn van Berkel). Foto: Carlijn van Berkel

EERSTE TEGENLICHT-BIJEENKOMST TREKT VOLLE ZAAL

'Ik wil ook gewoon een leuk mens zijn'

PÅL JANSEN

Een groep van circa zestig mensen vulde donderdag de filmzaal in het bezoekerscentrum van De Kleine Aarde. Op initiatief van de Praktijk van het Ideaal en woonstichting Joost vond er de eerste Boxtelse Tegenlicht Meetup plaats. Onder aanvoering van de gastspreker Evelien Matthijssen en presentator Ruud Geven bespraken de gasten hun worsteling met ecologisch leven.

Van fatalisme ('het komt gewoon niet meer goed') naar het proberen te overtuigen van anderen om 'groener' te leven. Maar ook 'ecorexia', de betaalbaarheid van zonnepanelen en hybride auto's tot het inleveren van comfort. En het bedrijfsleven: waarom moet de consument nadenken over wat ecologisch verantwoord is, in plaats van dat de producenten meer verantwoordelijkheid nemen, klink het vanuit het publiek. Het waren enkele worstelingen waarover de bezoekers van de bijeenkomst hun gedachten de vrije loop lieten.

SPORT

Even voordat de eco-uitdagingen werden besproken, werd de Tegenlicht vrpo-reportage 'Worsteling van de Groenmens' vertoond. Daarin was een rol was weggelegd voor 'Green Evelien' Matthijssen, die met haar gezin zo ecologisch verantwoord mogelijk in een huisje in de Ardennen vertoeft. Zij geeft lezingen, adviezen en organiseert 'eco-weekends' voor mensen die duurzamer willen leven. ,,Veel mensen worstelen met het duurzaamheidsvraagstuk, maar je moet er ook de sport van inzien: het moet ook leuk zijn", adviseerde Matthijssen de bezoekers. ,,Je kan denken dat inspanningen als een druppel op een gloeiende plaat zijn, maar eigenlijk is valt die in het water en veroorzaakt zodoende rimpelingen. Ik denk dat, als 5 procent van de samenleving zo ver is, de rest volgt."

Let vooral op jezelf dus, leek kort samengevat haar boodschap aan het publiek. Maar ook alleen de discussie aangaan met mensen die open staan voor een groen leven en vooral niet proberen de 'dominee' uit te hangen, waren enkele van haar tips. ,,Ik ga niet op feestjes zeggen dat mensen de bitterbal niet mogen eten; ik wil ook een leuk mens zijn."

De vrijplaats voor eco-gedachten beleefde zo een voortvarend debuut in Boxtel, vond ook presentator Geven - die in 's-Hertogenbosch al enkele jaren dezelfde soort meetups organiseert. Vanwege de goede start, wordt donderdag 13 februari een nieuwe Tegenlicht Meetup gehouden. Dan is architect Thomas Rau te gast. Onderwerp van gesprek: het einde van bezit.