ORGANISATIE VELDRIT ZOEKT HOOFDSPONSOR

Jaarlijkse veldcross rond de Langspier onder druk

Ton Bastings & Jan Hermens

De cyclocross die jaarlijks in december rond recreatieplas De Langspier wordt gehouden, staat onder druk. Dat laat Stichting Wielerbelangen Boxtel (SWB) weten aan Brabants Centrum. SWB zoekt naarstig naar een hoofdsponsor voor het gratis toegankelijke evenement. Dit jaar gaat de cyclocross evenwel door, maar als zich geen begunstiger én nieuwe vrijwilligers aandienen, vreest SWB voor de toekomst.

Guus Bastings legt namens SWB uit: ,,De cyclocross is een groot evenement waar sterke renners aan meedoen. De hele top van het veldrijden heeft ooit in Boxtel door het zand gefietst. Mathieu van der Poel, Lars Boom, Marianne Vos, ze hebben allemaal bij ons aan de meet gestaan. De veldrit telt mee in de wielerwereld."

Het organiseren van de wedstrijd is duur, er is circa tienduizend euro mee gemoeid. ,,We geven geen startgeld, dat hebben we nooit gedaan, maar ons prijzenschema is hoog. We moeten veel materialen huren en laten vervoeren, dat loopt nogal in de papieren. Om alles te kunnen bekostigen hebben we sponsors nodig. Daar zijn we naar op zoek. Er zijn gesprekken gaande, we hopen dat die iets opleveren."

VERS BLOED NODIG

Behalve aan begunstigers is de stichting ook toe aan vers bloed. Jonge mensen die bestuurslid willen worden en bereid zijn de handen uit de mouwen te steken voor, tijdens en na de cyclocross.

Bastings: ,,De stichting is klein en het bestuur vergrijst. We kunnen nieuwe enthousiaste wielerliefhebbers gebruiken. Ook mensen die geen bestuurslid willen worden, maar wel vrijwilligerswerk willen doen rond evenementen die wij organiseren, zijn welkom."

SWB is al jaren de motor achter de Boxtelse cyclocross. Bastings: ,,We denken na over een zomerevenement. Voorheen hielden we een criterium, maar dat werd steeds moeilijker vanwege alle benodigde vergunningen. Nu overwegen we een mountainbikewedstrijd op een stadsparcours op touw te zetten. Maar ook daar is geld voor nodig."

PARCOURS

De wielercross rondom De Langspier staat zondag 22 december op de kalender van de KNWU. Al meer dan honderd inschrijvingen heeft de SWB binnen. Op advies van de renners wordt het parcours flink gewijzigd. Er komen extra lussen op de taluds en het volleybalstrand krijgt er een paar extra omlopen bij. De dijk bij het naaktstrand wordt dit jaar compleet in de lengte als hindernis gebruikt. Het parcours wordt daardoor volgens parcoursbouwer Frans van de Nostrum zowel zwaarder als technischer. Ongeacht de weersomstandigheden zullen de echte crossers in Boxtel aan hun trekken komen.

De jeugdwedstrijden die SWB hield, zijn terug naar Schijndel en werden in oktober gehouden op het een eigen parcours bij de accommodatie van de plaatselijke wielerclub. Bastings: ,,We hielden die jeugdrit voorheen op de zaterdag voor de veldcross. Vanwege het ontbreken van een hoofdsponsor hebben we die geschrapt."

Zondag 22 december geeft de top van de landelijke crosswereld weer acte de présence in Boxtel. Bastings: ,,Er doen ook diverse Belgische subtoppers mee en wegrenners die ook aan veldrijden doen. Er is dat weekend een wereldbekerwedstrijd. Renners die niet geselecteerd zijn, komen graag naar Boxtel."

* * *

Meer informatie over het evenement en de stichting is te vinden op http://www.cyclocrossboxtel.nl.