Sinterklaas bezoeken blijft toch een hoogtepunt tijdens Stapel op Sint. Ook ouders zijn verzot op het moment. (Foto's: Peter de Koning).
Sinterklaas bezoeken blijft toch een hoogtepunt tijdens Stapel op Sint. Ook ouders zijn verzot op het moment. (Foto's: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

LUSTRUMEDITIE VAN SINTERKLAAS-EVENEMENT BRENGT HEERLIJKE CIJFERS EN LETTERS

Pepernoten en pakjes op sprookjesachtig Stapelen

LINDA VAN DE WIEL

,,Welk woord kun je vormen met de letters e,p,t en i? Epti? Peti?" De honderden kinderen die zaterdag en zondag worden rondgeleid in kasteel Stapelen in Boxtel vinden deze vraag van Piet moeilijk. Behalve de zesjarige Simba. ,,Ik weet het: Piet!", roept hij enthousiast. Cijfers en letters vormen het thema van de lustrumeditie van Stapel op Sint. En met zijn juiste antwoord wint Simba een bijzondere prijs…

Al van een afstand maakt kasteel Stapelen een sprookjesachtige indruk. Op de binnenplaats heerst volop bedrijvigheid. Ozoklein, Sints paard in opleiding, loopt rondjes met Paardenpiet. Even verderop leert een tweetal acrobatische Pieten de de vijfjarige Mart uit Lennisheuvel hoe over een dak te klimmen. ,,Maar ik kon het al hoor", roept hij uitgelaten. ,,Ik was hier gisteren met de kinderen van mijn school en toen deed ik het ook. En zonder hulp!"

Een verlanglijstje heeft Mart al. ,,Ik wil graag auto's en het spel 'Trap niet in de poep'", grinnikt hij. Zijn zusje Noor houdt ook van auto's. ,,Die wil ik liever dan een pop", stelt de driejarige.

MUZIEK

De bakkerspieten zijn druk met het maken van cijfer- en letterkoekjes. Finn (5) werkt alweer aan zijn vierde koekje. ,,Kijk, ik heb de letters van mijn naam gemaakt." En de koekjes zien er heerlijk uit. Bakkerspiet heeft nog een gouden tip: ,,Laat je pepernoten en koekjes maken door échte bakkerspieten. Die kunnen dat het allerbeste."

Even verderop staan zaterdag de Muziekpieten van de Jasband te musiceren. Zondag verzorgen de Pieten van de Ducktownband stemmige Sintliederen, uit volle borst meegezongen door alle ouders, opa's en oma's.

Maar niet alleen de binnenplaats van het kasteel staat tijdens Stapel op Sint bol van activiteiten. Achter de muren van het kasteel bevinden zich de slaapvertrekken van Sinterklaas en de vele Pieten. Bij binnenkomst wordt meteen gevraagd zachtjes te doen. ,,Want", fluistert Wegwijspiet, ,,boven slapen veel van mijn collega's. Die hebben de hele nacht schoenen gevuld en gaan komende nacht weer op pad. We willen ze graag laten slapen."

Dit hoeft de Boxtelse Simba geen tweede keer te horen. Hij tikt Inpakpiet zelfs op de vingers wanneer die te luidruchtig is. Ook toont hij zijn behulpzaamheid tijdens het inpakken van cadeautjes: ,,Je pakt ze verkeerd in. De gekleurde kant van het papier moet andersom. Ik wil helpen, hoor."

Zijn hulp is hard nodig want een Inpakpiet laat ook een presentje van de lopende band vallen. Na een korte inspectie controleerde de onhandige knecht dat het grote cadeau een servies bevatte. ,,Houdt iemand van puzzelen?", zegt hij schuldbewust. ,,Ik heb een mooie serviespuzzel voor de liefhebber." Kort daarna lost Simba het vraagstuk van de vier letters op. Zijn prijs? Een bezoek aan Sinterklaas...

RODE HARTJES

Verlegen lopen de kleintjes de prachtige werkkamer van de goedheiligman binnen, die meteen begint te keuvelen. Simba krijgt de grote eer zijn staf vast te houden. Dit doet de leerling van de Sint-Petrusschool met verve. Alle kinderen mogen met de Sint op de foto en natuurlijk wordt er een mooi liedje gezongen.

Het laatste vertrek dat het gezelschap bezoekt, is de slaapkamer van Sinterklaas. Deze ruimte toont onder meer de vele (werk)mijters en de knuffelbeer van de kindervriend. En… een witte onderbroek met rode hartjes.

Als iedereen de bruisende binnenplaats weer oploopt, zijn alle kinderen, ouders en grootouders het erover eens: het logeeradres van Sinterklaas kan met recht ook dit jaar weer een hoogtepunt voor jong en oud genoemd worden.

BEZOEKEN

Sinterklaas logeert nog tot en met 3 december in kasteel Stapelen. Het evenement Stapel op Sint is nog geopend voor publiek op zaterdag 30 november van 09.30 tot 12.00 uur en van 13.30 tot 17.30 uur. Zondag 1 december is de kasteelpoort open van 09.30 tot 12.00 uur en van 13.30 tot 16.30 uur. Een half uur vóór sluitingstijd mogen de laatste bezoekers naar binnen. Op doordeweekse dagen vinden schoolbezoeken plaats voor kinderen uit de groepen 1 tot en met 3 uit de gemeente Boxtel en Esch.


Kort nieuws

DichtSlamRap

Wie mee wil doen aan de Boxtelse poëziewedstrijd DichtSlamRap kan zich al inschrijven. De winnaar van het evenement mag deelnemen aan het NK Poetryslam in Utrecht. De pre-finale is zondag 12 januari; de finale donderdag 30 januari. Deelnemers sturen vóór zondag 1 december twee gedichten/slams (met een geluidsfragment) in via e-mail: marcel@dichtslamrap.nl.

Onder meer de Pieten van de Ducktownband zorgden voor een stemmige Sinterklaas-sfeer op het binnenplein van kasteel Stapelen.
Heerlijke cijfers en letters, dit jaar ook het thema van Stapel op Sint, worden door de kinderen bereid bij Bakkerspiet. Het is een van de vele activiteiten tijdens Stapel op Sint.