Afbeelding
Foto: ECB

'ECB ONDERZOEKT VEGETATIEDAKEN BIJ OOSTERHOF'

Groen overkapt parkeren in Boxtel...

PÅL JANSEN

Het is nog onder voorbehoud. Maar de optie om de parkeerplekken Oosterhof en aan de Mgr. Bekkersstraat (tegenover het gemeentehuis) te overkappen met vegetatiedaken en zonnepanelen, wordt serieus onderzocht door Energiecoöperatie Boxtel (ECB). Gisteren verscheen het plan al voor de welstandscommissie. ,,Alleen voor een principe-uitspraak; als je niet begint met locaties dan blijft het plan 'ergens in de lucht hangen'", aldus ECB-voorzitter Jan van der Weijden.

Eerder al werden aan de gemeente Boxtel drie plannen voorgelegd om openbare parkeerplaatsen te overkappen. ,,Een van de gebieden waar we aan denken, is bij winkelcentrum Oosterhof. Dat is volgens ons het meest kansrijke gebied. Zoals gezegd echter zijn we naar de welstandscommissie gegaan voor een principe-uitspraak. Zaken als het bevoorraden van de Jumbo moeten wel gewoon door kunnen gaan."

LINT

De parkeerplaatsen aan de Mgr. Bekkersstraat zijn technisch gezien lastiger haalbaar, licht Van der Weijden toe. Daar heb je meer te maken met verkeer. Ook gaat het daar om een lang lint van parkeerplekken. ,,Maar die zijn grotendeels wel aaneengesloten, dus daar moet 't eigenlijk ook mogelijk zijn."

Om de daken te kunnen bouwen, is een stevige fundering nodig. De vegetatie neemt water op in een veelvoud van haar eigen gewicht. Bovendien worden zonnepanelen geplaatst - op zo'n manier dat het groen voldoende licht krijgt - op de overkappingen. Het plan neemt tevens een kostenplaatje met zich mee en ook buurtbewoners moeten nog worden benaderd met het idee.

BETER AANSLUITEN

De welstandscommissie stond positief tegenover het plan rond Oosterhof. Echter, het ontwerp over het deel nabij het centrum moest beter aansluiten op de omgeving, vonden de leden.

Een jaar geleden zei Van der Weijden in deze krant dat het overkappen van openbare parkeerplaatsen met vegetatiedaken, als het project tot volle wasdom is gekomen, in potentie dertigduizend kubieke meter waterberging en driehonderd terajoules aan stroom oplevert - gelijk aan de elektriciteit die tien windmolens opwekken.

p Groene, overkapte parkeerplaatsen (gemarkeerd in groen) in Boxtel met zonnepanelen. Energie Coöperatie Boxtel is onder meer voor het terrein rondom winkelcentrum Oosterhof aan het uitzoeken of dit haalbaar is. Ook de plekken aan de Mgr. Bekkerstraat zijn in beeld voor vegetatiedaken. (Afbeelding: Energie Coöperatie Boxtel).