Afbeelding
Foto: Bas Kaligis/RaceXpress.nl

ELFJARIGE GEMONDENAAR WORDT OVERTUIGEND KAMPIOEN IN HONDA CADET-KLASSE

Karter Max van Hout racet in Genk naar titel

Alsof hij tijdens de laatste race van het seizoen nog even extra duidelijk wilde maken wie deze jaargang de beste rijder is in de Honda Cadet-klasse: karter Max van Hout toonde zondag op het circuit van Genk een ongekende dominantie. Het elfjarige talent uit Gemonde denderde in het GK4-kampioenschap naar drie klinkende manche-overwinningen en werd kampioen.

Het GK4-kampioenschap telde zes ronden, maar liefst vijf daarvan won de snelle Brabander. En dus was de titel voor hem. Het zorgde voor een brede lach op zijn gezicht. ,,Dit was mijn beste seizoen tot nu toe", zegt Max glunderend. Dankzij zijn monteur kon hij de races zo domineren, vertelt de jonge karter. ,,Mijn vader is mijn monteur."

Bovendien is hij zelf als rijder ook gegroeid, aldus Max. ,,Ik heb van mijn vader geleerd dat ik soms eerder op het gas moet gaan en hoe ik een andere rijder moet uitremmen. En welke lijnen ik moet rijden. Ook heb ik van hem geleerd dat ik bij een inhaalactie de kart naast de ander moet zetten en dan moet laten staan." Zijn vader heeft zelf ook gekart en daar profiteert Max van.

GRENZEN

Een andere verklaring voor zijn zegereeks van 2019 is dat de rijder van Project One Racing al een paar wedstrijden meedeed in de zwaardere Mini Parilla-klasse. ,,Daar heeft hij veel van geleerd", zegt Max' vader Johan van Hout. ,,Hij heeft daar zijn grenzen moeten verleggen. Daar heeft hij profijt van gehad in de Honda Cadet." Wel zorgde het ervoor dat de talentvolle Gemondenaar twee keer moest omschakelen. Eerst van de Honda Cadet naar de Mini Parilla en daarna andersom. ,,Je kunt dan niet meteen weer een wedstrijd gaan rijden", legt Van Hout uit.

Hoewel Max pas elf is, rijdt hij al vier jaar. Hij begon op zijn zevende met karten omdat hij van één van zijn huidige sponsors een ritje indoorkarten voor zijn verjaardag had gekregen. ,,Dat was in Valkenswaard", herinnert hij zich. ,,Papa en de sponsor konden me niet bijhouden." Omdat karten met voetballen combineren niet mogelijk bleek, moest hij een keuze maken. Het werd karten.

Toen hij net acht jaar oud was, begon Max al wedstrijden te rijden. In de jaren erna verbeterde hij zich door op een steeds hoger niveau te gaan racen. ,,Dit jaar rijden we voor het eerst GK4 en ik vind het fantastisch. We rijden op supermooie banen. De banen van Genk en Berghem zijn mijn favoriet. Berghem omdat het mijn thuisbaan is, en Genk omdat ik het een heel mooie baan vind. Dat komt door de bochten en de snelheid waarmee je hier kunt rijden."

Met het GK4-kampioenschap op zak is een einde gekomen aan Max' seizoen. Maar stilzitten is er niet bij. Deze week gaat hij alweer trainen met een speciale 80cc schakelkart uit Italië voorzien van een flippersysteem. Daarna gaat hij zich voorbereiden op komend seizoen. Dan maakt hij de overstap naar de Mini 60cc-klasse. Max: "Daarin rijden de karters sneller dan de Honda Cadet-klasse. Ik heb er heel veel zin in."

p Gemondenaar Max van Hout heeft zijn talent als karter bewezen. Hij is kampioen geworden in de Honda Cadet-klasse. De elfjarige jongen is sinds vier jaar actief in deze snelle sport. Volgend seizoen rijdt hij in de Mini 60cc-klasse. (Foto: Bas Kaligis/RaceXpress.nl)


DEBUUT OP REGIONAAL TOERNOOI

Jeugd BC'80 in de prijzen

Badmintonvereniging Sparrenburg in Rosmalen hield zondag een jeugdtoernooi. Boxtel werd vertegenwoordigd door vijf leden van BC '80. Het was de eerste keer dat ze meededen aan een regionaal toernooi. Een mooie kans om eens te kijken hoeveel de Boxtelse jeugd het afgelopen jaar heeft geleerd.

Sela van der Voort (13) en Amber van der Steen (13) kwamen uit in het meisjesdubbelspel onder vijftien jaar. De tegenstanders bleken erg goed te zijn, vooral in smashen. De meiden hadden pech. Ze waren in een poule ingedeeld met de latere nummers een en twee van het toernooi. Aan het gemengd dubbel onder twaalf jaar deden Sjoerd Hoppenbrouwers (11) en Evelien van Weert (9) mee. De eerste wedstrijd was meteen een hele spannende. Ze verloren helaas net, met 20-22 in de verlenging. In de andere twee wedstrijden waren de tegenstanders ook net iets te sterk. Evelien en Sjoerd gingen niet door naar de halve finale.

Sjoerd speelde ook nog het herendubbel onder twaalf jaar, met Siem van de Langenberg (10). De eerste wedstrijd werd verloren, de jongens waren nog niet helemaal op stoom. Maar daarna begon het te lopen. Siem en Sjoerd wonnen de tweede en derde wedstrijd. En daarmee bereikten ze meteen de finale. Ze moesten lang wachten en de zenuwen liepen op.

FINALE

In de finale ging het om twee gewonnen sets. De eerste set wonnen Siem en Sjoerd met 21-19. In de tweede set kwamen de Boxtelaren zelfs op een matchpoint, maar konden dat niet verzilveren. Ze verloren de set in de verlenging met 20-22. De derde en beslissende set was heel spannend. Maar de tegenstanders waren te sterk en wonnen met 15-21. Siem en Sjoerd kregen de tweede prijs uitgereikt, waar ze heel trots op zijn.

u Siem en Sjoerd kregen een beker, want zij behaalden de tweede prijs in het herendubbel onder twaalf jaar. (Foto: BC '80).


DEGRADATIE DREIGT VOOR EERSTE JEUGDTEAM ONDANKS WINST

Jonge tafeltennissers boeken thuiszege

Het eerste jeugdteam van tafeltennisvereniging Taverbo-Sabo won zaterdag thuis van mede-degradatiekandidaat Tanaka uit Etten-Leur.

Tanaka had bezettingsproblemen en verscheen met slechts twee spelers in Boxtel, waarvan één invaller. Ondanks dat Rick van der Schoot, Lars Strik en Rianne de Vogt hierdoor een mooie uitslag konden neerzetten, houdt SVE uit Utrecht de beste papieren voor klassenbehoud.

SENIOREN

Uitslagen week 46

Taverbo-Sabo 1 - Sittard 1        3-7

Taverbo-Sabo 2 - SVE 3        1-9

Falco 1 - Taverbo-Sabo 3        1-9

Deurne 1 - Taverbo-Sabo 4        5-5

Hooghei 1 - Taverbo-Sabo 5        5-5

Attaque 2 - Taverbo-Sabo 6        4-6

Een en Twintig 4 - Taverbo-Sabo 7        6-4

Hooghei 2 - Taverbo-Sabo 8        7-3

MTTV '72 4 - Taverbo-Sabo 9        10-0

Programma donderdag 21 november

Budilia 7 - Taverbo-Sabo 10        20.00

Programma vrijdag 22 november

JCV 5 - Taverbo-Sabo 5        20.00

OTTC 3 - Taverbo-Sabo 6        20.00

Flash 7 - Taverbo-Sabo 7        20.00

Valkenswaard 5 - Taverbo-Sabo 9        20.00

Programma zaterdag 23 november

Taverbo-Sabo 1 - Litac 1        15.00

Twenty-one Up 1 - Taverbo-Sabo 2        14.00

Kluis 2 - Taverbo-Sabo 4        16.30

JEUGD

Uitslagen week 46

Taverbo-Sabo 1 - Tanaka 1        8-2

Taverbo-Sabo 2 - Belcrum 1        5-5

Taverbo-Sabo 3 - Veldhoven 3        6-4

Programma zaterdag 23 november

Stiphout 3 - Taverbo-Sabo 2        12.30

Meppers (H) 2 - Taverbo-Sabo 3        10.00

t Lars Strik en Rick van der Schoot vormen samen met Rianne de Vogt het eerste jeugdteam van Taverbo-Sabo. De Vogt ontbreekt op de foto. Het team strijdt tegen degradatie. Komende zaterdag is het eerste team vrij. (Foto: Taverbo-Sabo).

Afbeelding
Afbeelding