BC Helpt: het was de naam van een rubriek in Brabants Centrum deze zomer, maar ook het speerpunt van de evenementenactie. Hier helpt journalist Jan Hermens mee in het bouwdorp tijdens Kindervakantiewerk Boxtel.
BC Helpt: het was de naam van een rubriek in Brabants Centrum deze zomer, maar ook het speerpunt van de evenementenactie. Hier helpt journalist Jan Hermens mee in het bouwdorp tijdens Kindervakantiewerk Boxtel. Foto: Albert Stolwijk

STICHTING SCHENKT 1.820 EURO AAN DOOR LEDEN GEKOZEN DOELEN

Hoe BC de evenementen extra hielp

JULES HAMELEERS

Een springkussen voor Kindervakantiewerk Boxtel, bloemblaadjes voor de Heilig Bloedprocessie en natuurlijk artikelen en advertenties. Maar óók financiële middelen. Het team van Brabants Centrum spande zich op allerlei wijzen in om dit jaar negen Boxtelse evenementen extra te ondersteunen in het kader van haar 75-jarig bestaan.

Stichting Brabants Centrum ondersteunt al driekwart eeuw alles wat er in het dorp wordt georganiseerd. Ter ere van dit jubileum wilde het team echter iets extra's doen voor een aantal door leden gekozen evenementen. Honderden van hen vulden een enquête in. Vijf activiteiten in Boxtel en vier in de dorpen Gemonde, Esch, Lennisheuvel en Liempde vormden de top negen. Die bestond uit de Bazaar, Heilig Bloedprocessie, Kindervakantiewerk, QQLQ, Boeremèrt Liempde, Samenloop voor Hoop Esch, Lekker Lennisheuvel en Lambertusdag Gemonde. Stapel op Sint is momenteel in volle gang.

Stichting Brabants Centrum helpt elk jaar dertig tot veertig lokale initiatieven op allerlei verschillende manieren: door bijvoorbeeld journalisten op pad te sturen of advertenties gratis te ontwerpen en te plaatsen in haar krant. De lidmaatschapsactie werd bedacht om negen bij leden geliefde activiteiten nog eens extra te ondersteunen. Iedereen kon voor dertig euro lid worden van de stichting, waarvan twintig euro werd geschonken aan een van de negen doelen. Daarbij kreeg het nieuwe lid twee keer per week de krant: de digitale editie op dinsdag en de papieren uitgave op donderdag. Tijdens de evenementen werden gepersonaliseerde flyers uitgedeeld. Dit leverde in totaal 62 nieuwe leden op, wat 1.240 euro betekende voor de verschillende evenementen (zie tabel onder).

KINDERVAKANTIEWERK

Kindervakantiewerk Boxtel was een van de negen doelen die volgens leden extra hulp moesten krijgen. Toen Brabants Centrum contact opnam met organisator Steffie van de Vorstenbosch, bleken de plekken tijdens de activiteitenweek al ver vol te zitten. Meer deelnemers werven was dus onnodig. Daarom koos de stichting ervoor om meerdere springkussens te sponsoren. Daarnaast besloot een Boxtelaar aan de hand van een artikel in deze krant om zijn verjaardagsgeld te doneren: maar liefst zeshonderd euro. Ook heeft journalist Jan Hermens een middag zijn handen uit de mouwen gestoken in het bouwdorp van Kindervakantiewerk. Daarnaast werden zeven mensen lid via de ledenactie, wat 140 euro opleverde.

Van de Vorstenbosch: ,,We zijn ontzettend blij met de extra steun. Daardoor konden we onder meer investeren in extra gereedschap voor ons bouwdorp. Nu kunnen we weer even vooruit. Het gaat om relatief grote bedragen, dus het betekent veel voor ons."

HEILIG BLOEDPROCESSIE

De Heilig Bloedprocessie kende geen gelukkige jaren: in 2015, 2017 én 2018 gooide de regen roet in het eten. Dit jaar was er een zonovergoten editie, maar was er in de aanloop één groot probleem: de bloemblaadjes waarmee de bruidjes strooiden werden niet meer geleverd. De Boxtelse hortensiakweker Pieter van de Ven die de planten voorheen leverde, was er namelijk mee gestopt.

Naast de vele artikelen en achtergrondverhalen die Brabants Centrum gewoonlijk al over de processie publiceert, wilde de stichting zich ook inzetten voor het blaadjesprobleem. Het BC-netwerk werd ingezet en er werden vier zakken hortensiabloemen geleverd door bloemist Hooijman in Vught, betaald door de stichting. Daardoor konden de bruidjes er weer op los strooien,

En Brabants Centrum deed meer: zo maakte zij 1.000 euro over aan Samenloop voor Hoop Esch. Daarmee vergrootte de stichting het bedrag van 420 euro die de organisatie al ophaalde met de BC-ledenactie en komt de totale schenking aan alle organisaties op 1.820 euro.

Dit zijn slechts enkele voorbeelden van de manieren waarop Brabants Centrum de Boxtelse evenementen ondersteunde. Of de actie in 2020 opnieuw wordt gehouden, weet directeur Henk van der Zee van de stichting nog niet: ,,Dit was een jubileumactie. Natuurlijk blijven we alles in het dorp ondersteunen. Hoe we dat komend jaar gaan doen, moeten we nog over nadenken."

p BC Helpt: het was de naam van een rubriek in Brabants Centrum deze zomer, maar ook het speerpunt van de evenementenactie. Hier helpt journalist Jan Hermens mee in het bouwdorp tijdens Kindervakantiewerk Boxtel. (Foto: Albert Stolwijk).


FRACTIE DRAAGT LOCATIE TUSSEN ESSCHEBAAN EN RENBAAN AAN

College onderzoekt mogelijkheid zonneveld

RENS VAN DEN ELSEN

Het Boxtelse college van B en W gaat bekijken of het perceel tussen de Esschebaan en de Renbaan geschikt is voor het plaatsen van zonnepanelen. Zogenoemde zonnevelden zijn nodig om te voldoen aan de eisen van de Regionale Energie Transitie (RES). De fractie van Combinatie95 diende hiervoor woensdagavond een motie in. Op Balans en CDA na, stemde alle partijen in met de opdracht aan het gemeentebestuur.

In de RES staat dat gemeenten in 2030 energieneutraal moeten zijn. Zonnevelden zijn essentieel om dat doel te bereiken, bleek eerder uit onderzoek dat Boxtel liet uitvoeren. Volgens fractielid Stefan de Nijs (Combinatie95) levert de twintig hectare gemeentegrond nu weinig pacht op. Daarom kan dat gebied beter ingezet worden voor het plaatsen van zonnepanelen. ,,Maar dan wel op zo'n manier dat het past in het landschap en met oog voor biodiversiteit", voegde hij er nog aan toe.

Combinatie95 denkt dat een dergelijk zonneveld voor aanzienlijke inkomsten kan zorgen en stikstofrechten voor woningbouw en infrastructuur kan opleveren. ,,Het rendement moet zoveel mogelijk ten goede komen aan de Boxtelse samenleving, dus niet aan externe beleggers. Het is dan een win-win-project dat kan dienen als voorbeeld voor volgende zonnevelden", aldus De Nijs.

100.000 ZONNEPANELEN

Wethouder Peter van de Wiel gaf aan dat er in het eerste kwartaal van volgend jaar een visie naar de gemeenteraad komt over het plaatsen van zonnevelden in het buitengebied. Boxtel heeft al plannen om 100.000 zonnepanelen te plaatsen in de gemeente.

Het voorstel van Combinatie95 werd aangenomen. Alleen oppositiepartijen CDA en Balans stemden tegen. Saillant detail was dat de stem van raadslid Wim van der Zanden (Balans) werd ontnomen. Hij is een van de pachters in het beoogde gebied en dus belanghebbende.


Spreekuur Balans

Politieke partij Balans uit Boxtel houdt morgen, vrijdag 22 november haar maandelijks spreekuur. Dit keer in restaurant Meneer Klaver in Lennisheuvel. De fractieleden zijn van 16.30 tot 18.00 uur aanwezig om van de dorpsbewoners te horen wat hen bezighoudt, welke ideeën er leven en welke knelpunten er zijn.

Afbeelding
Afbeelding