Sinterklaas 2019 drukte op de Markt.
Sinterklaas 2019 drukte op de Markt. Foto: Albert Stolwijk

INTOCHT TREKT HONDERDEN KINDEREN

Boxtel loopt massaal uit voor de goedheiligman

LINDA VAN DE WIEL

Reikhalzend en trappelend van ongeduld wachtten zondag honderden kinderen op de komst van Sinterklaas. De kindervriend kwam in een boot over de Dommel aan bij de Zwaanse Brug, midden in het Boxtelse centrum. Samen met tientallen Pieten, paard in opleiding 'Ozoklein' en een club muzikanten van de Red River Band werd de goedheiligman feestelijk onthaald. En dit waardeerde hij zeer: ,,Het is heerlijk weer in Boxtel te zijn."

De tocht van de Zwaanse Brug naar de Markt duurde lang. Sinterklaas schudde na een kort welkomstwoord honderden kinderhanden en ontving menig tekening van zichzelf, zijn Pieten en de stoomtrein waarmee hij dit jaar voet op Nederlandse bodem zette.
Een van de vele aanwezige kinderen was Manel. Dat de driejarige fan is van Sinterklaas was zo klaar als een klontje. Door zijn eigen Sintvermomming was hij nauwelijks van de ├ęchte goedheiligman te onderscheiden: ,,Ik heb op het Sinterklaasjournaal gezien dat hij met de trein is gekomen. Dat vind ik cool."

TOET!

Marly (bijna acht) is ook op de hoogte van de ins en outs rondom de Sint: ,,Dit jaar zijn hij en de Pieten met de trein gekomen omdat het nieuwe paard van Sinterklaas, Ozosnel, bang is voor water", legt ze uit. ,,Mijn juf heeft ook een paard dat bang is voor water, dus het komt vaker voor."
Phileine (6) houdt vooral van Malle Pietje: ,,Ik hoop dat hij er vandaag ook bij is. Hij geeft de kinderen fopcadeautjes en maakt veel grapjes. Welke? 'Er zit iets op je neus.' 'Toet!'."
Malle Pietje kwam niet richting Boxtel. Wel was Ozoklein, Sints paard in opleiding, present. Verder waren vele - donkerbruin gekleurde - muziekpieten, meisjespieten, hoofdpiet en bakkerspiet van de partij. Ook twee poetspieten, met plumeau en poetsdoekjes, werden verwelkomd door de Boxtelse kinderen. ,,We hebben al flink gepoetst in kasteel Stapelen", kwebbelde het tweetal. ,,We poetsen altijd van boven naar onderen en zijn bijna klaar. Alleen de entree moet nog een goede schoonmaakbeurt krijgen. En dan zijn alle kinderen welkom in het logeerkasteel van Sinterklaas."

VERLANGLIJSTJE

Rowan (6) brengt binnenkort met school een bezoek aan het logeeradres van de Sint. Maar eerst gaat hij vanavond zijn schoen zetten: ,,Ik mag hem zetten van papa en mama, maar ik weet niet of Sinterklaas langs kan komen vannacht. Hij moet bij zoveel kindjes wat brengen", vertelt hij wijs. ,,Of ik een verlanglijstje heb? Nog niet, maar ik spaar dinosaurussen. Ik wil later ook dino worden."

q Het lijkt wel of heel Boxtel naar de Markt was gekomen om Sinterklaas te zien. (Foto: Albert Stolwijk).


Afbeelding
Afbeelding