Afbeelding
Foto: Albert Stolwijk

AFSCHEID BURGEMEESTER FONS NATEROP

'Boxtel, het waren 363 fantastisch mooie dagen'

JULES HAMELEERS

,,Boxtel was een cadeautje. Ik heb het uitgepakt en ervan genoten." Dat is hoe waarnemend burgemeester Fons Naterop zijn periode in Boxtel beschrijft. Gister nam hij op informele manier afscheid van de gemeenteraad. Zijn opvolger Ronald van Meygaarden wordt dinsdag 26 november geïnstalleerd.

'Houdoe, bedankt en nie nuile maar meewerken'. De afsluiting van de afscheidsbrief van Fons Naterop aan de Boxtelaren typeert hem: open, hardwerkend en met een lichte en humoristische ondertoon. De zin is een verwijzing naar het praatje van de burgemeester tijdens het Politiek Kaffee afgelopen carnaval: ,,Ik kom uit Nijmegen en daar zeggen we 'nuilen'. Toen ik hier kwam, ontdekte ik dat Boxtelaren dat zeker goed kunnen: zeuren. Dat is in ieder geval de eerste indruk. Maar het gebeurt met een lach en wanneer het ventiel leeggelopen is, dan ontdek je een enorme betrokkenheid."

INSPANNING

Het engagement van de Boxtelaren heeft Naterop het afgelopen kleine jaar telkens opnieuw verbaasd. ,,Er zijn hier 150 burgerinitiatieven verwezenlijkt, daar kunnen maar weinig plaatsen aan tippen. En dan heb je ook nog Liempde, daar wordt elk weekend wel wat georganiseerd!", klinkt het met ontzag.

Inspirerende Boxtelaren zijn er genoeg, vindt Naterop. Hij noemt bijvoorbeeld Geert van der Veer van landbouwcoöperatie Herenboeren: tijdens een werksymposium bij varkensvleesbedrijf Vion lukte het hem om een brug te slaan. ,,Van der Veer benoemde dat iedereen in zijn bubbel zit, dat iedereen overtuigd is van zijn eigen gelijk en dat er een manier gevonden moet worden om elkaar toch te vinden. En aan het eind van de middag heeft hij twaalf handen geschud. Daar ben ik echt trots op." Ook noemt hij Jan Pennings van stichting Tunnel Vision. ,,Ook zo'n mooi mens. Dat hij het voor elkaar heeft gekregen dat mensen, ook ouderen, nu positief kijken naar zoiets als graffiti, daar heb ik bewondering voor."

GUNNEN

Ook op politiek vlak is Naterop blij met de dingen die hij bereikt heeft: dat er nu groen licht is voor de nieuwe wijk Heem van Selis en dat het gelukt is om alsnog een sluitende begroting te maken. ,,In maart had niemand door dat het zo slecht ging met de financiën. Er waren veel tegenvallers, zoals de kosten van de jeugdzorg en het Rijk dat niet met geld over de brug kwam. Dat het dan toch is gelukt, daar ben ik ontzettend blij mee." En dat is de instelling waarmee de burgemeester het dorp graag verder ziet gaan: ,,Wat ik Boxtel echt gun, is dat het vasthoudt aan die initiatiefrijke instelling. Dat gevoel dat we er met z'n allen de schouders onder zetten. Want daardoor is er in deze gemeente een goede voedingsbodem voor allerlei nieuwe initiatieven."


PRORAIL VERVANGT OPNIEUW WISSELS

Parallelweg Zuid weer op slot voor werk aan spoor

PÅL JANSEN

Na ruim een maand gaat de Parallelweg Zuid opnieuw een weekeinde op slot. Vrijdag 29 november vanaf 01.00 uur tot en met maandag 2 december 05.00 uur is de weg voor verkeer in beide richtingen gesloten. Ook de Park & Ride aan de centrumzijde nabij het Stationsplein is dan niet bereikbaar: daar wordt een kraan opgesteld.

Negen wissels werden tijdens de vorige wegafsluiting, medio oktober, vervangen op het spoor, naast regulier onderhoud. Volgens ProRail moeten er nu andere spoorwissels worden aangepakt. Net als de vorige keer wordt er een depot voor materieel ingericht nabij restaurant N9NE en is de weg gesloten tot het eerste huis richting de Keulsebaan. ProRail verwacht door de werkzaamheden meer verkeersdrukte bij onder andere de Prins Hendrikstraat. Tevens denkt de spoorwegorganisatie dat omwonenden last hebben van geluid, trillingen en in sommige gevallen bouwlicht. Verkeersomleidingen worden met gele borden aangegeven.

Enkele dagen voor en na de werkzaamheden, gaat er slechts één rijbaan open op de Parallelweg-Zuid.

BUSSEN

Wie tijdens de wegafsluiting gebruik wil maken van een parkeerterrein bij het NS Station, raadt ProRail aan om naar de Park & Ride aan de Van Salmstraat te gaan. Zaterdag en zondag rijden er stopbussen in plaats van treinen tussen 's-Hertogenbosch en Eindhoven. De dienstregeling tussen Boxtel en de Lichtstad is aangepast. NS verwacht een extra reistijd van vijftien minuten tot een half uur.

q ProRail werkte medio oktober ook al aan het spoor bij Boxtel. Destijds moesten negen spoorwissels worden vervangen en werd de Parallelweg-Zuid afgesloten. Volgende week gaat deze opnieuw dicht. (Foto: Albert Stolwijk).

Boxtelaren leggen een enorme betrokkenheid aan de dag, vindt waarnemend burgemeester Fons Naterop. Gisteren nam hij afscheid. (Foto: Albert Stolwijk).