Afbeelding
Foto: Albert Stolwijk

OPRICHTING BEDRIJVENINVESTERINGSZONE PAS IN 2021

Ladonk-convenant: jaar vertraging

JAN HERMENS

Het lukt tóch niet om de beoogde bedrijveninvesteringszone (BIZ) ten behoeve van Ladonk vóór 1 januari 2020 rond te krijgen. Wethouder Eric van den Broek van de gemeente Boxtel dacht vorige week nog dat het wel rond zou komen, maar moest enkele dagen later het tegendeel concluderen. Net zoals werkgeversorganisatie SPIN al vermoedde; die loopt hierdoor komend jaar 46.000 euro subsidie van het gemeentebestuur mis.

De wethouder hoopt nu dat de BIZ in januari 2021 alsnog kan starten. BIZ houdt in dat álle ondernemers binnen een afgebakend gebied investeren in gezamenlijke faciliteiten voor hun bedrijventerrein. Dat is op dit moment nog niet het geval; nu betalen alleen de ondernemingen die aangesloten zijn bij SPIN voor beveiliging, parkmanagement en dergelijke.

ALTERNATIEF

De BIZ wordt opgericht als alternatief voor het convenant dat de gemeente Boxtel en werkgeversorganisatie SPIN hadden. Die overeenkomst loopt per 1 januari 2020 af. Daarna verstrekt de gemeente geen subsidie meer aan SPIN, zoals ook andere ondernemersverenigingen in Boxtel geen geld van de lokale overheid ontvangen, aldus Van den Broek. Volgens de wethouder gaat het bestuur van SPIN door met beveiliging, glasvezel en de businessclub.

Secretaris Siep Schukken van de werkgeversorganisatie wil niet op de ontwikkelingen vooruitlopen en bevestigt niets, maar meldt desgevraagd: ,,We laten geen zaken in het honderd lopen op bedrijventerrein Ladonk, dat kan ik wel zeggen. Het park is niet ineens onbeveiligd of zo. Volgende week voeren we overleg met de gemeente, dan moet er meer duidelijk worden over het vervolg."

ANDERE ROL SPIN

Indien de BIZ in 2021 wel in werking treedt, verandert de rol van SPIN waarschijnlijk. Schukken: ,,Zoals gezegd, ik weet nog niets zeker, maar het lijkt logisch dat alle algemene faciliteiten zoals glasvezel, beveiliging, parkmanagement en dergelijke, dan niet meer onder SPIN, maar onder het toekomstige BIZ-bestuur vallen. De businessclub van SPIN, gaat in ieder geval geen deel uitmaken van de bedrijveninvesteringszone. Die blijft wel bestaan, maar buiten de BIZ. Netwerken staat los van faciliteiten op Ladonk waar iedereen baat bij heeft."


p Op 1 januari wordt de samenwerking tussen de gemeente Boxtel en werkgeversorganisatie SPIN op bedrijventerrein Ladonk ontbonden. Een nieuwe bedrijveninvesteringszone blijkt niet op tijd haalbaar. (Foto: Albert Stolwijk).