Ook op zand kun je langlaufen. Dat is wel loodzwaar. Katja Kleinveld draagt startnummer tien en is in rood gekleed. (Foto: Langlaufvereniging Bedaf).
Ook op zand kun je langlaufen. Dat is wel loodzwaar. Katja Kleinveld draagt startnummer tien en is in rood gekleed. (Foto: Langlaufvereniging Bedaf). Foto: Langlaufvereniging Bedaf

GEMONDSE LANGLAUFSTER NAAR WORLD WINTER MASTER GAMES

Katja Kleinveld wint Bedafloppet

JAN HERMENS

Langlaufvereniging Bedaf in Uden ontving zaterdag sporters uit het hele land. De eerste wedstrijd van het seizoen vond er plaats. Er lag geen vlokje sneeuw, dus bewogen de deelnemers zich voort over borstels en zand. Katja Kleinveld uit Gemonde sleepte bij de vrouwen de eerste prijs in de wacht: ,,De Bedafloppet was een mooie voorbereiding op de World Winter Master Games waar ik aan meedoe."

De langlaufwedstrijd bestond uit een proloog op de borstelbaan van de vereniging en een vervolg op het zand van de Bedafse Bergen. Kleinveld: ,,We begonnen met een sprint op de kunststofloipe over vier rondes van tweehonderd meter. Op het zand legden de wedstrijdlopers eveneens vier rondes af, van negenhonderd meter. Zand glijdt niet zo goed als sneeuw, een beetje regen maakt de ondergrond wel beter. Het was zwaar, de loppet kostte de nodige kracht en conditie."

CROSS-COUNTRY

Niet alleen geoefende langlaufers ploeterden door het zand, ook recreanten, jongeren, 70-plussers en sporters met een beperking gleden door de Bedafse Bergen. ,,De vereniging is er voor iedereen die van deze noordse sport houdt", aldus de winnares. Meer informatie is te vinden op de website www.bedaf.nu.

Kleinveld won de seizoensopening voor de derde keer. ,,Een mooie opsteker richting de World Winter Master Games in Innsbruck, waar ik in januari aan deelneem. Dit sportieve evenement kun je zien als een soort Olympische Winterspelen voor 30-plussers. Ik doe mee aan de dertig kilometer langlaufen klassieke stijl, de dertig en vijftien kilometer skatestijl en aan de ski-oriƫntering. Vlak voor de start ontvangen we een kaart, het is de bedoeling dat we al cross-country skiƫnd een aantal punten aandoen. Ik verwacht geen podiumplaats, maar je weet nooit."