Jayro Beck calinisthenics
Jayro Beck calinisthenics Foto: Basman Creëert - Bas van den Biggelaar

BOXTELSE SPORTIEVELING KLOPT AAN BIJ GEMEENTE BOXTEL

Jayro op de bres voor calisthenicspark

Linda van de Wiel & Pål Jansen

Sinds hij er een half jaar geleden mee in aanraking kwam, is hij totaal verslingerd aan de krachtsport calisthenics. Zo verslingerd dat Jayro Beck (13) alles op alles zet om in Boxtel een plek te realiseren waar hij en andere liefhebbers kunnen trainen. ,,Binnenkort mag ik op gesprek bij de gemeente om mijn ideeën te bespreken."

Met calisthenics train je alle spiergroepen met je eigen lichaamsgewicht. Beoefenaars maken daarbij gebruik van hulpmiddelen als rekstokken waarmee ze krachtoefeningen doen. Jayro ontdekte de krachtsport - een combinatie van kracht en balans - toen hij op YouTube een aantal filmpjes zag: ,,Ik vond het meteen een vette sport en ben op mijn slaapkamer gestart met oefeningen die ik vond via een aantal apps. Ik ben gewoon begonnen."

PARK

Al snel wilde de jonge Boxtelaar meer en week hij uit naar de Brabantse hoofdstad: ,,Elke dag ben ik met de sport bezig. Inmiddels ga ik twee keer per week met de fiets naar het calisthenicspark in 's-Hertogenbosch", vertelt Jayro. ,,Er zijn daar twee superfanatieke fysiotherapeuten die dezelfde sport beoefenen; van hen krijg ik nuttige tips."

De leerling van het Jacob-Roelandslyceum wil graag dat er een ook zo'n park in Boxtel komt: ,,Om hier aandacht voor te krijgen heb ik een Facebookaccount aangemaakt en plaats ik foto's op Instagram. Ook heb ik een flyer gemaakt met mijn vader. En hij heeft de gemeente gebeld."

Jayro en vader Michael (46) gaan eind november op gesprek in het gemeentehuis. Er wordt al gedacht aan een locatie: het plantsoen tussen de Van der Voortweg en rivier de Dommel. Voor dat gebied hebben drie buurtbewoners een plan bedacht en bij de gemeente neergelegd om er een natuurpark van te maken, inclusief een hoek met beweegtoestellen. ,,We hebben gevraagd om meer betrokken te worden bij de aanschaf van die toestellen. Binnenkort hebben we een bespreking met de gemeente erover. Dan krijgen we vast ook meer te horen over het plan voor de calisthenics. Eén en één is twee, zou ik zeggen", reageert mede-initiator Leo van Geffen.

VERSLAVEND

Jayro staat niet alleen in zijn pleidooi voor een plek voor calisthenics. Ook een klasgenoot en vriend is lyrisch over de sport en wil er mede voor zorgen dat het park er komt. Jayro: ,, Calisthenics is echt tof. Iedereen kan de sport beoefenen, wat je niveau en leeftijd ook zijn." Hij vervolgt: ,,Oefeningen die ik doe, zijn bijvoorbeeld de handstand push-ups en de frontlever waarbij ik horizontaal onder de rekstok hang. Maar die kan ik nog niet." Te hard en te zwaar trainen is dan ook niet goed voor jongeren. ,,En dat is best lastig, want calisthenics is nogal verslavend. Ik wil altijd maar doorgaan."

Wat hij gaat doen als het park er is, is al duidelijk voor Jayro: ,,Ik ga door met trainen, wil uiteindelijk deelnemen aan wedstrijden en ben van plan workshops te geven aan iedereen die kennis wil maken met calisthenics."

p Jayro demonstreert een oefening. Hij drukt op de foto zijn eigen gewicht omhoog. (Foto: Bas van den Biggelaar).


HANDBALSTERS LATEN PUNTEN LIGGEN

HCB '92 kan niet tippen aan niveau van Saturnus

De handbalsters van HCB '92 traden zondag 17 november in sporthal De Braken aan tegen Saturnus uit Bladel, een bekende en pittige tegenstander. De Boxtelse vrouwen lieten zich dit seizoen nog niet van hun beste kant zien en hoopten zondag het tij te keren.

Beide teams begonnen stroef aan de wedstrijd en gaven weinig weg. Desalniettemin maakte Saturnus na acht minuten de eerste treffer. De gasten benutten in de eerste helft een penalty en scoorden tweemaal vanaf de opbouwpositie. De teller bleef bij HCB '92 op nul staan.

Na rust begon de aanval van Saturnus te lopen. De Bladelse cirkelspeelster vond meermalen het doel. De thuisploeg had het nog steeds moeilijk, de schoten op doel waren niet krachtig genoeg en daardoor houdbaar voor de keepster van de tegenstander.

DOELPUNT

Toen de Boxtelse vrouwen met 0-8 achter stonden, viel dan toch hun eerste doelpunt. Annemarie Sens gooide vanuit een vrije worp de bal in de kruising achter de sluitpost. Niet veel later vond Gitte Vanhout voor HCB '92 tweemaal het net vanuit de rechterhoek. Het leek even of de thuisploeg het lek te boven was gekomen.

De gasten lieten zich echter niet onbetuigd en bleven treffers maken dankzij combinaties tussen de cirkel- en hoekspeelsters. Ze kregen bovendien een penalty toen de Boxtelse defensie aan de noodrem trok. Aan de andere kant werd cirkelspeelster Liza van Rooij ook stevig aangepakt toen zij op goal wilde schieten. Dit leverde een strafworp op voor HCB '92. Beide teams benutten de buitenkansjes.

Na een contrabal van Linda Zwiers scoorde Sens nog vanuit de diepe rechterhoek. Ook een lage stuitbal van afstand belandde achter de Bladelse doelvrouw. Het laatste doelpunt van de wedstrijd was voor Saturnus en met een eindstand van 6-13 gingen de punten met de tegenstander mee naar Bladel.

Uitslagen zaterdag 16 november

HCB '92/Zephyr DC1 - MHV DC1        13-26

HCB '92 D1 - OHC '01        6-17

Uitslagen zondag 17 november

HCB '92 DA1 - Apollo DA1        12-13

HCB '92 DS1 - Saturnus DS1        6-13

Oranje Wit - Aristos/HCB '92 HS2        25-22

Programma zaterdag 23 november

Goodflooring HMC D1 - HCB '92 D1        18.30

Programma zondag 24 november

Taxandria E2 - HCB '92 E1        09.00

Aristos/HCB '92 HS2 - Acritas HS2        17.20