Sint Liempde 2019 onthaal in kerk
Sint Liempde 2019 onthaal in kerk Foto: Albert Stolwijk

KOETSPAARD GOEDHEILIGMAN STEIGERT IN DORPSSTRAAT

Liempde onthaalt Sint als rockster

JAN HERMENS

Zie ginds komt de stoomboot? Niks daarvan. Liempde verwelkomt Sinterklaas niet met zoete liedjes, maar met discolichten en een stevige beat. Kinderen dansen op de banken van Sint-Jans Onthoofdingkerk. De goedheiligman wordt deze zondagmiddag als een ware rockster onthaald, samen met waarnemend burgemeester Fons Naterop.

Voordat de Sint zich naar de kerk begeeft, poseert hij geduldig met vele prachtig uitgedoste kinderen die dolgraag met de oude baas op de foto willen. Pieten dartelen intussen over straat en rijden net zo soepel op hun eenwielers als Anky van Grunsven op Salinero. Natuurlijk zijn er durfals die dat kunstje ook wel even willen proberen, maar dat valt nog niet mee.

TE VOET

Rond de klok van halfvier staat iedereen te popelen om in optocht naar de kerk te gaan. Iedereen, behalve het paard dat voor de koets staat, waarin onder andere Sinterklaas en burgemeester Naterop zitten. Het dier raakt onrustig, steigert en valt. De koets blijft overeind, ouders en kinderen deinzen terug. Sint-Nicolaas besluit te gaan lopen: ,,Gaan jullie mee, dan vertrekken we te voet." Een verstandige zet van de wijze grijze. De koetsier spant intussen het paard uit, kalmeert het en voert het stapvoets weg. Iedereen blijft rustig, er zijn geen gewonden gevallen en het feest gaat door.

Fanfare Concordia zet in en onder vrolijke klanken marcheren tientallen Liempdenaren zo'n driehonderd meter naar de kerk. Waar kan een heilige beter ontvangen worden? Oorverdovend gegil gaat op als het eerste puntje van de witte baard door de deur naar binnen piept. De kinderen zitten al op de eerste rijen. Vol verwachting klopt hun hart. Sinterklaas: ,,Wat een ontzettend leuke kinderen hier in Liempde. Laat jullie eens horen." Dat hoeft de bisschop in de rode mantel geen twee keer te zeggen. Presentator Ruud Bouwmans begroet de Sint en de burgemeester. Achter hem, op het altaar, prijkt een stellage met twee fluwelen gordijnen. Het is tijd voor een poppenkastvoorstelling. Letterlijk.

pp Sinterklaas werd met luid gejuich onthaald in de Liempdse kerk, als was hij een rockster. (Foto: Albert Stolwijk).

p Het koetspaard raakte onrustig, steigerde en viel. De koetsier wist het te kalmeren en voerde het later stapvoets af, weg uit de drukte. (Foto: Jan Hermens).


FANS SPAANSE BISSCHOP DOL VAN VREUGDE OP KASTEEL STAPELEN

Sinterklaas: 'Alle kinderen zijn lief!'

PÅL JANSEN

Sinterklaas heeft zijn intrek genomen in kasteel Stapelen en het monument omgetoverd tot waar pietenpaleis. Duizenden kinderen en (groot)ouders zijn hier de komende weken te gast. Zo ook de groepen 1 tot en met 3 van basisschool De Beemden uit Boxtel, die dinsdag de snoepgoedfilantroop al bezochten: ,,Sinterklaas, mag ik wat zeggen? Ik vind u lief!", glunderde de vijfjarige Haley.

Een pietenparcours siert de binnenplaats van het Boxtelse kasteel. Niet alleen de hulpjes van de goedheiligman kunnen zo nog even oefenen voor pakjesavond, ook de kinderen krijgen een cursus. Lopen over de nok, pakjes werpen in de schoorsteen, op het dak klauteren: het ging de jeugd goed af. Bovendien bleken de basisschoolleerlingen ware bakpietjes. ,,Je moet jouw letter wel een beetje platdrukken", tipte Levi de verslaggeefpiet van Brabants Centrum. ,,Anders bakt-ie niet goed in de oven." De verslaggever mocht van Bakkerspiet een letter bakken, het thema is namelijk cijfers en letters. ,,Welke letter? De P? O, is-ie dan voor hem of voor mij?", vroeg de bakker. ,,Voor Piet!", riepen de kinderen.

Even daarvoor mochten zij al op audiëntie komen bij Sinterklaas. ,,Zijn jullie al bij Pakjespiet geweest? Ja? En gaat het goed met alle cadeautjes?" De bezoekers moesten ontkennend antwoorden. ,,Piet is in slaap gevallen", vertelde Robin (5). Sint: ,,Maar zijn alle pakjes nog wel heel?" Gelukkig wel, wisten de kinderen. Robin mocht van het grote boek pakken ('Zwaar!'), waar de goedheiligman de namen van alle brave kinderen in heeft opgenomen. ,,Maar iedereen staat erin hoor!", stelde hij zijn bezoekers gerust. ,,Kinderen zijn eigenlijk allemaal wel lief. Volwassenen luisteren soms moeilijk."

Op weg naar Nederland, waren er de nodige strubbelingen. Op een speciale wegwijskaart liet Sinterklaas de route zien. In plaats van de stoomboot, moest de kindervriend met de trein omdat zijn nieuwe paard Ozosnel (Amerigo is met pensioen) watervrees heeft. Onderweg schoot een wagonnetje los waarin de viervoeter zat - Ozosnel kwam uiteindelijk op eigen houtje. Daarvóór vond al een onverwachte stop in Parijs plaats. Sinterklaas: ,,De tocht was een heel avontuur."

HANDJES GEVEN

Ondanks alle problemen, heeft de Sint - dankzij de hulp van stichting Boxtel Vooruit - kasteel Stapelen op tijd klaar gekregen om alle Boxtelse kinderen te ontvangen. Naast tientallen pieten zetten honderden vrijwilligers en 45 Vrienden van de Sint (waaronder stichting Brabants Centrum) zich in om het evenement gratis voor alle jeugd te organiseren. ,,Het onthaal zondag was al fantastisch", vertelde voorzitter Wim Ketelaars van Boxtel Vooruit. ,,De Sint nam daarna ook wat extra tijd om naar de Markt te komen: de goedheiligman wilde natuurlijk zoveel mogelijk kinderen een handje geven."

Tot en met 3 december ontvangt Sinterklaas op doordeweekse dagen in kasteel Stapelen alle leerlingen van de basisscholen uit de gemeente Boxtel en uit het dorp Esch. In de weekeinden is iedereen welkom op het logeeradres van Sinterklaas. Openingstijden op zaterdag zijn van 09.30 tot 12.00 uur en van 13.30 en 17.30 uur. Op de zondagmiddag gaat de kasteelpoort een uurtje eerder dicht. Tot een half uur voor sluitingstijd kunnen kinderen met hun (groot)ouders naar binnen. Meer informatie is te vinden op de website: www.stapelopsint.nl.

q Deze week gingen de eerste schoolklassen op bezoek. Dinsdagmiddag was de onderbouw van basisschool De Beemden te gast in de ridderzaal van kasteel Stapelen. (Foto: Peter de Koning).

Afbeelding
Afbeelding