Afbeelding
Foto: Gerard Schalkx

GASTLESSEN OP TWAALF BOXTELSE BASISSCHOLEN

Aftrap filmfestival voor kinderrechten

HENK VAN WEERT

Voor het eerst wordt in de gemeente Boxtel een filmfestival voor de jeugd gehouden. Het evenement staat in het teken van Unicef en kinderrechten. Alle twaalf basisscholen doen eraan mee. Gisteren, toen voor de dertigste keer de internationale Dag voor de Rechten van het Kind werd gevierd, gaf wethouder Marusjka Lestrade de aftrap bij speciaalonderwijs HUB Noord-Brabant aan De Tijvert.

Sinds de start van dit schooljaar volgen leerlingen uit het basisonderwijs lessen en workshops over film, fotografie en mediakunst. Dat gebeurt in het kader van het 'Lokale Kunstmenu' dat elk jaar een andere culturele discipline in de schijnwerpers zet.

Het thema is gekozen middels een samenwerking tussen de interne cultuurcoördinatoren (icc'ers) van de scholen en CultuurBox van Brede Scholen Boxtel. Leerlingen van de groepen 1 tot en met 8 maken op deze manier gezamenlijk kennis met onder andere animatie en stopmotion, digitale fotografie, vloggen, acteerlessen en 3D-prints.

IDEE KIEZEN

Het filmfestival wordt speciaal voor de groepen 7 gehouden. Leerlingen bedenken in groepjes filmideeën over een van de 54 kinderrechten die zij hebben uitgekozen. Na beoordeling van de diverse storyboards en scripts wordt per school één groep gekozen; dit idee wordt verfilmd met hulp van een regisseur en vervolgens tijdens de première op 6 april vertoond in het Theater aan de Parade in 's-Hertogenbosch. Hier wordt ook de winnende film bekendgemaakt. Deze productie gaat door naar de landelijke finale eind juni in het Amsterdamse theater Tuschinsky.

De leerlingen van de groepen 7 en 8, maar ook de lagere groepen, krijgen in aanloop en tijdens het filmfestival (gast)lessen over kinderrechten en over de organisatie Unicef. Gisteren was het de beurt aan kinderen uit groep 7 van basisschool De Beemden aan het Apollopad.

Unicef zelf viert het zesde lustrum wereldwijd met 'De Grootste Kinderrechtenles Ooit', waar ook enkele Boxtelse groepen aan mee zullen doen. Het plaatselijke filmfestival sluit naadloos aan bij de wens van cultuur- en onderwijswethouder Lestrade om kinderrechten onder de aandacht te brengen. De aftrap voor het festival gebeurde met het vertonen van een korte rolprent van regisseur Freek Commandeur. Dat filmpje was later die ochtend ook te zien in basisschool De Beemden. Op beide locaties filmde de lokale omroep Dommelland; Gijs en Charlotte, twee jonge verslaggevers, volgen de voorbereidingen van het plaatselijke kinderrechtenfestival en brengen deze in beeld.

p De jeugdige verslaggever Gijs van Omroep Dommelland interviewde gisterochtend leerlingen van basisschool De Beemden over Unicef en kinderrechten. (Foto: Gerard Schalkx).


Sint Kinderboerderij

Sinterklaas en zijn pieten brengen woensdag 27 november een bezoek aan de Kinderboerderij aan het Apollopad in Boxtel. Vanaf 13.30 zijn alle kinderen welkom om alvast een briefje in te vullen voor in het Grote Boek. De goedheiligman arriveert om 14.00 uur om de kinderen persoonlijk te ontmoeten. Rond 14.45 uur vertrekt het bezoek weer. Deelname is gratis.

Esch

Sinterklaas

Sint-Nicolaas arriveert zondag 24 november in Esch. Hij meert om 14.30 uur aan met de pakjesboot in 't Haventje aan de Haarenseweg en wordt daar ontvangen door waarnemend burgemeester Yves de Boer van de gemeente Haaren. De slaapkamer van de Sint in De Opgang bij de kerk is te bezoeken op dinsdag 26 en donderdag 28 november van 14.45 tot 16.00 uur. Vrijdag 29 november is de Sint van 18.30 tot 20.00 uur aanwezig.