Liesbeth van Esch (links) neemt het AED-apparaat in ontvangst van voorzitter Paul Streppel (rechts) en Han Lugtmeijer van de regionale Rode Kruis-afdeling. Initiator Cindy van der Meijden van het Westival kijkt toe. (Foto: Rens van den Elsen).
Liesbeth van Esch (links) neemt het AED-apparaat in ontvangst van voorzitter Paul Streppel (rechts) en Han Lugtmeijer van de regionale Rode Kruis-afdeling. Initiator Cindy van der Meijden van het Westival kijkt toe. (Foto: Rens van den Elsen). Foto: Rens van den Elsen

LINTJES VOOR VAN GEMERT EN TERMAAT

Koninklijke onderscheiding voor twee inwoners van Boxtel

Twee Boxtelaren zijn vorige week toegetreden tot de Orde van Oranje-Nassau. Theaterdocent Jan van Gemert mag zich voortaan lid noemen; orthopedagoog Paul Termaat werd ridder.

Waarnemend burgemeester Fons Naterop reisde donderdag af naar Den Haag om de versierselen aan Van Gemert uit te reiken. Dat deed hij tijdens het congres van de beroepsvereniging voor theater- en dramadocenten in de Koninklijke Schouwburg.

Van Gemert is ruim twintig jaar dramadocent en coƶrdinator bij ROC Koning Willem I College in 's-Hertogenbosch. Daarnaast is hij sinds 2007 zelfstandig ondernemer in de culturele sector, maar ook als vrijwilliger op diverse fronten actief voor zijn beroepsvereniging. Bovendien was hij tussen 2004 en 2012 vrijwilliger bij stichting Kunstzone; voor het gelijknamige tijdschrift schreef zo'n vijftig artikelen over drama- en theateronderwijs.

Termaat ontving de versierselen vrijdag tijdens het symposium Alliantie van RINO Zuid in Eindhoven. Hij werkte jaren jarenlang als orthopedagoog en klinisch psycholoog en is hoofdopleider van de studie tot orthopedagoog generalist; een specialist die advies, begeleiding en behandeling biedt aan kinderen, jongeren en (jong)volwassenen met problemen op het gebied van opvoeding en ontwikkeling. De Boxtelaar heeft een cruciale bijdrage geleverd aan verbetering van zorg en hulpverlening aan kwetsbare kinderen en verstandelijk gehandicapten. Mede door Termaats inspanningen wordt het beroep orthopedagoog generalist wettelijk erkend.


VVV-gids voert wandelaars door wijk Selissenwal

Een VVV-gids vertelt belangstellenden zondag 24 november tijdens een wandeling alles over Selissenwal, de Boxtelse wijk die na de Tweede Wereldoorlog uit de grond werd gestampt om de woningnood te lenigen.

De tocht start om 11.00 uur in de Van Beekstraat, tegenover supermarkt Plus. Aanmelden kan telefonisch via (0411) 68 54 43 of 06-22 56 20 01 of e-mail: info@vvvboxtel.nl. Deelname kost twee euro. De rondleiding duurt ongeveer anderhalf uur.

Meer informatie is te vinden op www.beleefboxtel.nl.


VRIJWEL ALLE LEDEN VOLGDEN CURSUS

Buurtschap West zorgt voor AED in Tongeren

RENS VAN DEN ELSEN

De ruim 8.700 euro die Buurtschap West vorig jaar tijdens haar Westival ophaalde voor 3FM Serious Request is ook aan Boxtel ten goede gekomen. Een deel van het geld is door de regionale afdeling van het Rode Kruis gebruikt om een AED aan te schaffen. Het apparaat werd dinsdagochtend overhandigd aan enkele leden van de buurtvereniging.

De automatische externe defibrillator hangt aan de gevel van bandenbedrijf Van Esch aan de straat Tongeren. Cindy van der Meijden van de buurtschap en initiator van het Westival vond dat er ook een dergelijk apparaat tussen de twee spoorwegovergangen in moest zijn. ,,Als er iemand een hartaanval krijgt, moet die persoon binnen zes minuten geholpen kunnen worden. Hoe sneller, hoe beter. Er hangt weliswaar ook een AED bij cafetaria 't Tweespan in Kalksheuvel, maar als de spoorbomen dicht zijn is de kans groot dat je alsnog te laat komt", geeft ze aan.

NOODSITUATIE

De officiƫle overhandiging van de AED had nog wel wat voeten in aarde, want de deur van het kastje wilde aanvankelijk niet open. ,,Dat moet je natuurlijk niet overkomen tijdens een noodsituatie", aldus voorzitter Paul Streppel van de lokale Rode Kruis-afdeling. ,,Het is belangrijk dat we aan de vrijwilligers goed uitleggen hoe het deurtje van het slot gaat", zegt Liesbeth van Esch van het bandenbedrijf.

Met die vrijwilligers doelt ze op de 37 leden van de buurtvereniging die onlangs al een cursus hebben gevolgd om de AED te kunnen bedienen. Zij hebben zich ook allemaal aangemeld bij HartslagNu en ontvangen daardoor een berichtje op hun smartphone als iemand in de omgeving een hartaanval krijgt.

      ...JAN VAN GEMERT...
        ...PAUL TERMAAT...