Afbeelding
Foto: Wim Verhoeven

GEMONDSE GROEP ZEVEN HERDENKT TWEEDE WERELDOORLOG

Kinderen adopteren verzetsmonument

JULES HAMELEERS

De Tweede Wereldoorlog is ogenschijnlijk een ver-van-mijn-bedshow voor kinderen die in de 21e eeuw geboren zijn. Toch besloot groep zeven van basisschool Sint-Lambertus in Gemonde het verzetsmonument in het dorp te 'adopteren'. Elk jaar staan de tienjarigen stil bij de Amerikaanse gesneuvelden die omkwamen doordat het vliegtuig Buzz Job Mike neerstortte op Gemondse bodem.

Het was een hele belevenis: donderdag werden de Gemondse kinderen opgehaald bij hun basisschool door de zogenaamde 'Flying Jimmy'. De enorme legertruck maakte de eerste stop bij het Freelandmuseum aan de Lariestraat om de tentoonstelling over 75 jaar bevrijding Gemonde te bezoeken. ,,Ik vond het heel leuk", vertelt zevendegroeper Oskar Schelstraete. ,,We kregen bij alles wat we zagen veel uitleg en dat maakte het heel interessant." Na het museum vertrok de truck naar het vijftien jaar geleden onthulde verzetsmonument aan de Hooghemertseweg. Daar plaatsten de kinderen hun zelfgemaakte klaprozen met een persoonlijke boodschap. Ook hield kinderburgemeester Madelief Houtman van Sint-Michielsgestel een praatje. √Čn twee kinderen droegen een zelfgemaakt gedicht voor.

GROOTOUDERS

,,Wij hebben nog opa's en oma's die de Tweede Wereldoorlog meemaakten. Dat hebben deze kinderen niet", vertelt leerkracht Robin Dappers. Daardoor is het soms moeilijk te bevatten wat er zich precies heeft afgespeeld voor de Gemondse groep zeven. Hoe was het toen Buzz Job Mike neerkwam? ,,Maar door alle lessen die ze gehad hebben en het knutselen van een eigen bloem, drong het uiteindelijk wel door. Ze begrijpen de impact van de gebeurtenissen echt wel."

Wim Verhoeven, voormalig leerkracht van Sint-Lambertus en lid van heemkundevereniging Den Hogert, houdt zich bezig met 75 jaar Gemondse bevrijding: zo maakte hij ook een boekje met fiets- en wandelroutes langs belangrijke plekken uit de Tweede Wereldoorlog. Daarom vond hij het ook belangrijk om het verzetsmonument weer wat meer in de kijker te krijgen: ,,Doordat er elk jaar aandacht aan besteed wordt, blijft het levend."

OVERDRACHT

En wat nou als de kinderen niet meer naar basisschool Sint-Lambertus gaan? Ook daar heeft Verhoeven iets op bedacht: ,,Aan het eind van het jaar wordt de huidige groep zes weer opgehaald met de truck, met een paar leerlingen uit groep zeven erbij, en wordt de verantwoordelijkheid overgedragen."

p Kinderburgemeester Madelief Houtman van Sint-Michielsgestel houdt een toespraak bij het Gemondse verzetsmonument aan de Hooghemertseweg. (Foto: Wim Verhoeven).


Brainstormavond

SPPILL houdt een informatie- en brainstormavond op dinsdag 3 december in bezoekerscentrum D'n Liempdsen Herd. Naast het tonen van al gerealiseerde projecten, wil ze met de aanwezigen van gedachten wisselen over nieuw op te pakken zaken. De avond duurt van 19.30 tot 22.00 uur. Aanmelden via info@spill.nl.

Rikken en jokeren

Het Gemondse gilde gaat vrijdag 22 november weer kaarten. Er wordt gerikt en gejokerd om prijzen. Het inschrijfgeld bedraagt 2,50 euro. De avond begint om 20.00 uur, de zaal is open vanaf 19.30 uur.

Winter Tea Fair

Theetuin 't Bakhuys aan de Bocht 4 in Lennisheuvel houdt zondag 24 november van 10.00 tot 17.00 uur een Winter Tea Fair voor alle liefhebbers van de warme kruidendrank. Er zijn veertig soorten thee en allerlei daaraan gerelateerde cadeaus te vinden. Ten bate van Kika zijn vogel high tea plankjes te koop en voor Cochabamba in Bolivia worden warme wafels verkocht. De toegang is gratis.