Afbeelding
Foto: harald_hoffmann

OFFICIEUZE WERELDPREMIÈRE IN BOXTEL

Pianiste speelt Heuckes 32 Diabelli-variaties

Componist Anton Diabelli vroeg in 1819 aan 51 collega's een variatie te schrijven op een wals van zijn hand. Onder andere Ludwig van Beethoven en Franz Schubert reageerden. De eigentijdse toondichter Stefan Heucke heeft de variatie van Franz Schubert als basis voor een eigen compositie gebruikt. Dit werk beleeft zaterdag 30 november om 16.00 uur zijn officieuze wereldpremière in Boxtel. Pianiste Ana-Marija Markovina speelt de compositie tijdens een kamerconcert dat muziekpedagogen Eric en Arlette Schoones organiseren in hun huiskamer aan de Poolsestraat 41.

Het optreden behoort tot de serie DoMus-kamerconcerten. De uitvoering in Boxtel is een try-out. Een dag later, zondag 1 december, treedt Markovina op in het Goethe-instituut aan de Herengracht 470 in Amsterdam, eveneens om 16.00 uur. Dan vertolkt ze het stuk officieel voor het eerst. Beide concerten zijn gratis toegankelijk, wel wordt vrijwillige bijdrage gevraagd. Het is mogelijk na te praten met de pianiste. Reserveren is gewenst; via e-mail: info@ericschoones.nl.

Boxtelaar Eric Schoones is voor zijn werk als hoofdredacteur van Pianist - een tijdschrift dat niet alleen in Nederland en België verschijnt, maar ook in alle Duitstalige landen – vaak te vinden bij de oosterburen en daar ontmoette hij Markovina. Schoones: ,,Ana is een heel bijzondere pianiste, die over de hele wereld concerten geeft, bij meer dan vijftig symfonieorkesten optrad en tientallen cd's maakte. Ze speelt graag bijzonder repertoire. Een mooi voorbeeld daarvan is de samenwerking met de in Duitsland bekende componist Stefan Heucke. Hij schreef onder andere Haydn-variaties die Ana speelde in de Duitse Bondsdag op uitnodiging van de voormalige bondspresident Norbert Lammert, en voor komend jaar staat de première van zijn pianoconcert op het programma."

LÄNDLER

De compositie van Heucke die 30 november officieus in première gaat, grijpt terug op de Ländler, een landelijke wals, die Schubert schreef naar aanleiding van de oproep van Diabelli. De toondichter heeft daar maar liefst 32 variaties op geschreven. 32, uit eerbied een minder dan de 33 monumentale Diabelli-variaties van Beethoven. Heuckes muziek is modern, maar toegankelijk, vindt Schoones.

t Pianiste Ana-Marija Markovina treedt op in de serie DoMus kamerconcerten van Eric en Arlette Schoones. Ze speelt de 32 Diabelli-variaties over een thema van Franz Schubert van Stefan Heucke. (Foto: Harald Hoffmann).