Afbeelding
Foto: Albert Stolwijk

OPEN HUIS BIJ ATELIERS BEDRIJVENTERREIN

Struisvogelkunst, tassen en lijkwades op Ladonk

MARIËLLE WIJFFELAARS

Ladonk staat in Boxtel vooral bekend als bedrijventerrein, maar er is ook prachtige kunst te vinden. In het pand van het bedrijf Javalo aan de Havervelden bevindt zich een groot atelier waar drie lokale kunstenaars hun onderkomen hebben. Afgelopen weekend was er open huis waarbij bezoekers de gevarieerde objecten konden bewonderen.

In het pand op Ladonk werken drie Boxtelaren aan hun gevarieerde kunstobjecten. Marja Konijn maakt in haar atelier SaraMare allerlei verschillenden dingen van vilt. Bloemen en wandkleden, maar ook lijkwades maken deel uit van de collectie. ,,Door er bijvoorbeeld een sjaal of dierbare spulletjes van de overledene in te verwerken, wordt het heel persoonlijk", vertelt Konijn. Ze vervolgt: ,,Ik maak de lijkwade in verschillende delen zodat de nabestaanden elk een stukje mee kunnen nemen als herinnering." Speciaal voor overleden kinderen maakt Konijn dekentjes van vilt. ,,Ik noem dat coconnetjes", legt ze uit. ,,Het geeft een gevoel van geborgenheid en het ziet er warm en zacht uit."

Josje Dormans maakt in atelier SjaminaTas allerlei producten van leer. ,,Marja is de creatieveling, ik ben vooral ambachtelijk bezig", zegt ze lachend. ,,We vullen elkaar daarin mooi aan. Ik maak voornamelijk tassen op maat waarbij klanten zelf de kleur en het model kunnen kiezen. Het is geen fabrieksproduct, dus er hangt wel een prijskaartje aan. Maar een tas die precies bij je past, is dat zeker waard." Dormans gaf jarenlang les bij mbo-opleiding SintLucas en heeft nu regelmatig stagiaires van de school. ,,Omdat ik maar een kleine eenmanszaak ben, mogen de studenten hier alle werkzaamheden verrichten. Voor hen erg leerzaam en voor mij een hele steun."

GROTE LIEFDE

Lidy Ietswaart maakt met haar bedrijf Li Design het trio compleet. Al geruime tijd maakt ze verschillende struisvogelproducten, maar ook schilderijen vormen een deel van de collectie. ,,Ik ga elk jaar naar Zuid-Afrika, het is een grote liefde op afstand", vertelt Ietswaart. ,,De producten van bijvoorbeeld struisvogelveren of -leer gaan jarenlang mee, het is echt van heel goede en duurzame kwaliteit." Ietswaart is daarnaast erg tevreden met haar werkplek aan de Havervelden. ,,We werken fijn samen met z'n drieën, dat voelt echt goed."

q Marja Konijn werkt aan een lijkwade. Tegenwoordig wordt niet iedereen meer in een doodskist begraven of gecremeerd. (Foto: Albert Stolwijk).


Rondleiding met gids door MuBO

Museum Boxtel houdt zaterdag 23 november weer een geschiedkundige rondleiding aan de hand van de canon van Boxtel. Deze vertelt de historie van het dorp aan de hand van 49 thema's die de belangrijkste gebeurtenissen, personen en voorwerpen laten zien.

De rondleidingen worden gegeven door drie ervaren gidsen, Ben Ophof, Joop Schuller en historicus Willem Wittenberg. Zij vertellen de bezoekers verschillende onverwachte en onbekende feiten en wetenswaardigheden.

Elke rondleiding start in de ontvangstruimte van MuBo aan de Baroniestraat 18. Hier krijgen bezoekers een korte introductie over de canon van Boxtel. Daarna worden de deelnemers door de gids meegenomen om de vaste collectie te aanschouwen. Als het weer het toelaat wordt de bezoeker ook verrast met een klein uitstapje in de directe omgeving van MuBo.

De vaste rondleiding in het museum start om 14.00 uur en duurt zo'n anderhalf uur. Deelnemen kost vijf euro en aanmelden is mogelijk via e-mailadres info@muboboxtel.nl of via het telefoonnummer 06-16 04 18 98.


Concordia eert haar jubilarissen

Fanfare Concordia Liempde had een originele manier bedacht om haar zeven jubilarissen te eren. Ze mochten voor het concert van vrijdag in De Serenade een favoriet werk uitkiezen en dat werd op de lessenaar gezet.

Daarnaast was er uiteraard een huldiging van de trouwe leden. De jubilarissen zijn: Piet Smulders (vijftig jaar lid), Johan van den Heuvel (veertig jaar lid), Daniëlle Timmermans (25 jaar lid), Riet Torringa (25 jaar muzikant, waarvan 12,5 jaar bij Concordia), Koen Pouwels, Janneke Pouwels en Robert Coolen (allen 12,5 jaar lid).

Het orkest liet zich van zijn beste kant horen, het publiek beloonde de muzikanten dan ook met een warm applaus.

q Fanfare Concordia trakteerde Liempde op een sprankelend jubilarissenconcert in thuishonk De Serenade (Foto: Albert Stolwijk).

Afbeelding