Afbeelding
Foto:

BERITH MOONEN TEKENT LANDEN EN HUN FAUNA

Ragfijne lijntjes, haarscherpe details

JAN HERMENS

De dieren zijn uiterst minutieus getekend, met ragfijne lijntjes en haarscherpe details. Ze vullen de kaart van een land en maken zo duidelijk welke fauna in een natie voorkomt. Berith Moonen heeft de kunstwerken gemaakt. Ze nam deel aan een expositie in de voormalige schoenenzaak Van der Weide aan de Stationsstraat 24, die twee weekenden in november te zien was.

Moonens moeder Marjan en haar tante Dolly exposeren eveneens, net als Claudine Brunella, Els van der Weide, Laurentine Smith-Bijnen, Marjo Kluijtmans en Roel Nibourg. ,,Mijn moeder en de andere deelnemers vormen een schildersgroepje. Ik ben erbij gevraagd voor deze gelegenheid", vertelt Moonen. ,,Ik zou meedoen aan De Rode Draad, maar dat evenement ging dit jaar niet door. Nu kreeg ik alsnog de kans werken te laten zien."

LANDEN

De jonge Boxtelse houdt zich momenteel bezig met landen en hun fauna. ,,Heel interessant, maar ook een gepuzzel. Ik heb de omtrek van verschillende staten in mijn computer opgeslagen. Neem bijvoorbeeld Zweden. Ik zoek dieren op die in dat land voorkomen en daarmee vul ik het plaatje. Het is passen en meten, want ik wil ze mooi de grenzen laten volgen. Ik teken de diersoorten na en kleur ze met potlood in, met een heel scherpe punt."

De originelen zijn niet te koop, afdrukken wel. En er is belangstelling voor. De prints zijn nauwelijks te onderscheiden van de 'echte' tekeningen. Moonen: ,,Ik heb een kaartje op de muur geplakt met de vraag welke landkaart een afdruk is. Het blijkt vrijwel niet te zien." Australiƫ hangt er, met kangoeroes, kaketoes en een krokodil, maar Nederland ook, met vogelsoorten als de grutto, kluut, ijsvogel en ransuil. ,,Ik ben nu met Japan bezig en ik wil nog een Afrikaans land tekenen."

q Wie goed kijkt, ziet Nederland aan de wand hangen, gevuld met vogels. (Foto: Jan Hermens).